ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πλανήτης Γη
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2005

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α.

Συγκλονιστικές προβλέψεις για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2020, έδωσε στις 22-11- 2000 στη δημοσιότητα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (Δ.Υ.Ε.), στο πλαίσιο της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, η οποία διεξήχθη στη Χάγη.

Στην έκθεση της με τίτλο «Πρόβλεψη για την Παγκόσμια Ενέργεια του 2020», η Δ.Υ.Ε προβλέπει αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1997, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα από τις χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη. Επίσης, προσθέτει ότι, η ζήτηση σε ενέργεια θα βασίζεται το 2020 κατά 90% στη ρυπογόνο ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, κάρβουνο).

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που υπογράφτηκε το 1997 από περισσότερες από 180 χώρες και έχει επικυρωθεί σήμερα από το 55% των χωρών που ευθύνονται για τις εκπομπές, προβλέπει παγκόσμια μείωση των εκπομπών των αερίων, τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 5,2 μέχρι το 2010 σε σχέση με το επίπεδο των εκπομπών του 1990. Ωστόσο σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας το 2010, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης θα υπολείπονται του στόχου τους -όπως αυτός ορίζεται από το συγκεκριμένο πρωτόκολλο- κατά 18%, η Βόρεια Αμερική κατά 42% και οι ανεπτυγμένες χώρες του Ειρηνικού (Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) κατά 29%.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διάσκεψης, η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον καιρό προέβλεψε ότι οι θάνατοι στις μεγάλες πόλεις, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, θα διπλασιαστούν. Σε 15 μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. την τελευταία δεκαετία, καταγράφονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 1500 θάνατοι λόγω των κυμάτων του καύσωνα. Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα τριπλασιασθεί μέχρι το 2010. Σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι μεγάλες πόλεις των φτωχών χωρών, εξαιτίας του χαμηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους και της έλλειψης ενημέρωσης για τους τρόπους προφύλαξης από την υψηλή θερμοκρασία.

Στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε συμβιβασμό για την μείωση των αερίων με την λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για κάθε χώρα. Η πρόταση αυτή προσπαθεί να δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας με τις Η.Π.Α, μετά την έντονη διαφωνία που δημιουργήθηκε, καθώς οι Η.Π.Α δεν είναι διατεθειμένες να μειώσουν δραστικά την εγχώρια παραγωγή αερίων και επιμένουν στο δικαίωμα αγοράς των περιθωρίων εκπομπής από άλλες χώρες. Η Ε.Ε. αντιτίθεται, ζητώντας η ανταλλαγή αυτή να έχει ανώτατο όριο το 50% των στόχων της μείωσης κάθε χώρας. Επίσης ο βασικός λόγος που οδηγήθηκε σε αποτυχία η διάσκεψη της Χάγης, «για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα» ήταν η έντονη διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α..

Παρά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο προεδρεύων της διάσκεψης, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτά μέτρα για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο του 1997.

Οι Η.Π.Α. επέμειναν στο δικαίωμα αγοράς των περιθωρίων εκπομπής από άλλες χώρες και αφαίρεσης της ποσότητας που απορροφάται από τα δάση – τα αποκαλούμενα και ως «δεξαμενές διοξειδίου»- από το συνολικό ποσό διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Η Ε.Ε. δεν συμφώνησε, καθώς θεώρησε ότι τα πλούσια κράτη δεν θα μείωναν τις εκπομπές τους. Έτσι, ζήτησε την εφαρμογή σημαντικών περικοπών στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χώρα και ειδικότερα για τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, που είναι οι κυριότεροι ρυπαντές.

Ο προεδρεύων της διάσκεψης, εξέφρασε τη μεγάλη του απογοήτευση, αφού η διάσκεψη δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των ανθρώπων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει, εκτός από το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και στις οροσειρές και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, την εμφάνιση συχνότερα ακραίων καιρικών φαινομένων (τυφώνες, ξηρασίες) τα οποία έχουν άμεση σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Τζόν Πρέσκοτ, αποχωρώντας από τη διάσκεψη πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών, κατηγόρησε την υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ντομινίν Βουανέ, ως υπεύθυνη της αποτυχίας, λόγω της σκληρής στάσης που κράτησε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η Ντομινίν Βουανέ από την πλευρά της δήλωσε ότι η διάσκεψη πιθανόν να κατέληγε σε συμφωνία, εάν οι συνομιλίες διαρκούσαν μια μέρα επί πλέον. «Το Κιότο δεν πέθανε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των ανεπτυγμένων χωρών κατηγόρησαν τα πλούσια κράτη για εγωιστική συμπεριφορά και έλλειψη πολιτικής θέλησης για την εξεύρεση λύσεων. Ο Σάνι Ντάουρα, εκπρόσωπος της Νιγηρίας, που συμμετείχε στη συμμαχία G-77, την ομάδα των υπό ανάπτυξη χωρών, δήλωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε τα θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, μέσω του εκπροσώπου της, Μπίλ Χάρε, ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς την αμερικανική πλευρά, μέχρι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον επόμενο Μάιο, αφού τη θεωρούν την κύρια υπεύθυνη για την αποτυχία των συνομιλιών.

Πάντως παρατηρητές τονίζουν ότι ο Τζορτζ Μπούς, θα «σκληρύνει» ακόμη περισσότερο τη στάση των Η.Π.Α., δεδομένου ότι ως πρώην διευθυντής πετρελαϊκής εταιρείας, είχε ταχθεί στο παρελθόν κατά της έγκρισης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 291 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55131313
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.