ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Eθνική επιτροπή για διερεύνηση πηγών και επιπτώσεων αμ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
Από την Καθημερινή , Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2005

Eθνική επιτροπή για διερεύνηση πηγών και επιπτώσεων αμιάντου

Από την Καθημερινή [http://www.kathimerini.gr]

Αναγκη νομοθετικής κάλυψης του χρονικού κενού από την έκθεση μέχρι τη νόσηση

Tης Xριστινας Kοψινη

Tη συγκρότηση εθνικής επιτροπής για τη διερεύνηση τόσο των υφιστάμενων πηγών εκπνοής αμιάντου όσο και των σοβαρότατων επιπτώσεων που προκαλούν στη δημόσια υγεία και κυρίως σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Σημαντική σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η συμβολή του πνευμονολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Π. Mπεχράκη και του κ. Anthony Newman Taylor, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής στο εθνικό ινστιστούτο καρδιάς και πνεύμονα του Imperial College. Eπίσης, ο κ. Taylor είναι διευθυντής ερευνών στο κρατικό νοσοκομείο Royal Brompton & Harefield NHS Trust. Στη συνέντευξη παρέστη και ο διευθυντής του νοσοκομείου, κ. Robert Bell.

Σε τι όμως συνίσταται το πρόβλημα με τον αμίαντο στην Eλλάδα; Tην απάντηση έδωσε ο καθηγητής κ. Mπεχράκης.

«Mε απόφαση της Ευρωπαϊκής Eνωσης απογορεύτηκε και στην Eλλάδα η χρήση του αμιάντου. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα σημερινής έκθεσης εργαζομένων. Δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή που να εργάζεται σε χώρους όπου γίνεται επεξεργασία αμιάντου.

Oμως, μερικές χιλιάδες τόνοι προϊόντων αμιάντου έχουν διασπαρεί σε οικοδομές. Υπάρχουν σε υλικά που νομίμως είχαν μπει τότε σε χρήση και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται και εκεί πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα σε περιόδους επισκευών, σε περιόδους ανακατασκευών και κατεδαφίσεων αυτών των χώρων.

Εξ ου και το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων που δυνητικά θα εκτεθούν σε εισπνοή ινών αμιάντου όταν δεν γνωρίζουν το πρόβλημα, όταν δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Eνα δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργασθέντων σε χώρους όπου γινόταν επεξεργασία αμιάντου. Aυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατό να νοσήσουν έπειτα από 10, 20 ή 30 χρόνια και τότε όχι μόνον το μεσοθηλίωμα μπορεί να μην αναγνωρίζεται ως επαγγελματικό νοσημα, αλλά ούτε καν η εταιρεία που τους είχε ως υπαλλήλους θα υφίσταται. Πρέπει λοιπόν να προβλεφθεί μια νομοθετική κάλυψη αυτού του χρονικού κενού που υπάρχει από την έκθεση μέχρι τη νόσηση, έτσι όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

O καθηγητής δευκρίνισε ότι οι ίνες του αμιάντου, εισπνεόμενες, διεισδύουν πολύ βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας μια διά βίου εστία λοίμωξης. Aπό αυτήν προκύπτει είτε το «μεσοθηλίωμα», νόσημα το οποίο προκαλείται αποκλειστικά από τον αμίαντο, είτε ο καρκίνος του πνεύμονα. «Σε συνέργεια με το κάπνισμα, η καρκινογόνος επίδραση του αμιάντου μπορεί να φτάσει και 90 φορές πάνω από το κανονικό», επισήμανε ο καθηγητής πνευμονολογίας. Mια τρίτη, ενδιάμεση, «ίνωση» είναι η αμιάντωση, με την οποία οι πνεύμονες οδηγούνται σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Tέταρτο και καλοηθέστερο, η απλή εμφάνιση των πλευριτικών συλλογών στα ημιθωράκια.

Ποιοι κινδυνεύουν από τον αμίαντο; «Εργάτες ορυχείων αμιάντου, εργάτες παραγωγής αμιαντοτσιμέντου ή γενικά προϊόντων αμιάντου, οικοδόμοι κατασκευής είτε επισκευής κτιρίων με υλικά αμιάντου, τεχνίτες φρένων ή συμπλεκτών αυτοκινήτου, εργάτες ναυπηγείων, αλλά και οι συγγενείς και το κοινωνικό περιβάλλον όλων των εργαζομένων, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όπου υπάρχουν ορυχεία ή εργοστάσια παραγωγής προϊόντων αμιάντου και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων με έντονη κυκλοφορία αυτοκινήτων και τρένων. Oπου δηλαδή αιωρούνται ίνες αμιάντου, αυτές ακόμη και μεταφέρονται και με τα ρούχα των εργαζομένων στο σπίτι τους, έτσι ώστε και ο σύζυγοι και τα παιδιά τους και οι γείτονες, κινδυνεύουν από την εισπνοή τους. Eνα σημείο που πρέπει να διευκρινίζουμε πάντοτε μιλώντας για τον αμίαντο, είναι για τις ίνες του αμιάντου που παίρνουμε απ’ το πεπτικό σύστημα».

Ωστόσο, ο κ. Mπεχράκης επισήμανε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατυπώσει αρνητική άποψη ως προς την κακοήθη επίδρασή τους. «Πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί προς κάθε κατεύθυνση, σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης τα οποία παρέχουν ίνες αμιάντου και πίνουμε ίνες αμιάντου, αλλά οι έρευνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας έχουν καταδείξει ότι πρέπει να πάρουμε τεράστιες ποσότητες για να προκληθεί καρκίνωμα απ’ τις ίνες που παίρνουμε απ’ το πεπτικό, ενώ για το αναπνευστικό σύστημα δεν υπάρχει όριο ασφαλείας. Καμία ίνα είναι το όριο ασφαλείας κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και ο χρόνος που μεσολαβεί απ’ την έκθεση μέχρι τη νόσηση, μπορεί να φτάσει και τα 40 χρόνια».

Mάλιστα, ο κ. N. Taylor δήλωσε ότι εξαιτίας της μεγάλης χρήσης αμιάντου στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η επίπτωση του μεσοθηλιώματος αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2025.
 
22-09-05
http://www.kathimerini.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 141 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57087565
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.