ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αθώοι ή ανεύθυνοι; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απορρίμματα - Απόβλητα
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2005

Αθώοι ή ανεύθυνοι;

Ήταν πράγματι μια σπάνια εικόνα. Οι Δήμαρχοι του Νομού καθισμένοι όλοι, ομού και αντάμα, στο εδώλιο. Περισσότερο σαν μια παρέα αιώνιων μετεξεταστέων έξω από το γραφείο του Διευθυντή, περιμένοντας να απολογηθούν για ένα σχολικό τους παράπτωμα. Αυτή την εντύπωση έδιναν οι ηγέτες των Δήμων στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι τοπικές εφημερίδες. Όμως η κατηγορία που βάρυνε τους Δημάρχους δεν ήταν μια μαθητική σκανδαλιά, αλλά η παράνομη δημιουργία και λειτουργία χωματερών στις περιοχές της δικαιοδοσίας τους.

«Και εμάς τι μας νοιάζει; Μαζί τους πιάσανε, μαζί ας τους κρεμάσουν» θα λέγατε αδιάφοροι για την τύχη των τοπικών μας αρχόντων. Όμως, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης δεν επέπεσε βαρύς στον τράχηλο των κατηγορουμένων και οι Δήμαρχοι αποδόθηκαν λευκοί ως περιστερές στην κοινωνία. «Αθώοι άπαντες» έκρινε το Δικαστήριο και ορθώς, εφόσον ουδείς μάρτυς κατηγορίας προσήλθε για να καταθέσει, ούτε καν ο δασοφύλακας που είχε πριν από τρία χρόνια την παρρησία να τους μηνύσει. Αθώοι, έστω. Αλλά η αθωότητά τους αφορά το συγκεκριμένο κατηγορητήριο και ορισμένες μόνο χωματερές. Δεν αφορά την λεγεώνα των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στον Νομό. Και «αθώοι» δεν σημαίνει «ανεύθυνοι». Τα σκουπίδια και η διαχείρίσή τους είναι η κυριότερη από τις λίγες αρμοδιότητες που το συγκεντρωτικό κράτος έχει αφήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμαρχοι ευθύνονται για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις τους σε θέματα που αφορούν τα σκουπίδια.

Το πρόβλημα, άλλωστε, δεν είναι πρόβλημα τοπικό του Νομού Ρεθύμνου. Είναι Παγκρήτιο και Πανελλήνιο. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η πολιτική της στρουθοκαμήλου δεν οδηγεί πουθενά. Ακόμη και όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας αθωωθούν από τα Δικαστήρια, η διαδικασία για παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχει ήδη κινηθεί κατά της Ελλάδας για τις χιλιάδες μικρές και μεγάλες χωματερές που λειτουργούν καθ’ άπασαν την επικράτεια (ερήμην ή με υπαιτιότητα των κατά τόπους Δημάρχων).            

Κάθε χωριό και η χωματερή του, και δεν φτάνει. Τα ρυάκια και τα φαράγγια της χώρας διαθέτουν το καθένα ένα πλήθος από μίνι σκουπιδότοπους. Ο Νομός Ρεθύμνου διαθέτει μόνος του γύρω στις 70 επώνυμες χωματερές και έναν άγνωστο αριθμό από ανώνυμες μικρότερες.

Τα πεταμένα σκουπίδια φαίνεται να ασκούν μια ακαταμάχητη έλξη. Εκεί που κάποιος έχει πετάξει τα μπάζα του, εκεί πάει ο άλλος να αποθέσει τα αστικά του απορρίμματα. Και εκεί που  κάποιος βλέπει μπάζα και σκουπίδια αισθάνεται ότι είναι ελεύθερος να πετάξει το παλιό του πλυντήριο. Ξεκοιλιασμένα στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές, υλικά κατεδαφίσεων, καλώδια κάδοι με υπολείμματα χρωμάτων, λάδια και μπαταρίες αυτοκινήτων, ολόκληρα αυτοκίνητα, οργανικοί διαλύτες, πλαστικά από τα θερμοκήπια, σφάγια συσσωρεύονται ανεξέλεγκτα σε δύσβατα πρανή και κοίτες ποταμών. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την νέα ράτσα των κατσικιών που βόσκουν ελεύθερα στις ανεξέλεγκτες χωματερές φροντίζοντας, με τον τρόπο τους για την αποικοδόμηση μέρους τουλάχιστον των σκουπιδιών. Στο τέλος βέβαια της τροφικής αλυσίδας είμαστε εμείς που καταναλώνουμε το κρέας των ζώων αυτών καταπίνοντας συμπυκνωμένα και τα δηλητήρια από τα οποία έχουν τραφεί.

Το σκουπιδαριό δεν είναι μόνο γροθιά στο στομάχι που πλήττει την αισθητική μας. Οι σκουπιδότοποι είναι η ορατή πλευρά του προβλήματος. Υπάρχει όμως και μια αθέατη, εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη. Τα σκουπίδια που πετάμε στα πρανή και στα φαράγγια ρυπαίνουν το έδαφος, τα νερά και τον αέρα.

Ίσως συνειδητοποιήσαμε ότι ο αμίαντος βλάπτει την υγεία και βάλαμε στις στέγες μας κεραμίδια, αλλά τι κάναμε το ελενίτ; Το πετάξαμε στην πλησιέστερη χωματερή, όπου η φθορά του απελευθερώνει στον αέρα ίνες αμιάντου, που τις αναπνέουμε όλοι αυξάνοντας την πιθανότητα να αρπάξουμε έναν καρκίνο στους πνεύμονές μας.

Η ρύπανση από τα σκουπίδια μιας χωματερής δεν είναι απλώς η ρύπανση από τις ουσίες που περιέχονται στα απόβλητά μας, αλλά ένα άγνωστο κοκτέιλ ουσιών που προέρχονται από πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις. Η χημική αυτοί ρύπανση μεταφέρεται από το νερό της βροχής στα ρυάκια και τα υπόγεια νερά για να καταλήξουν κάποτε στην θάλασσα. (και μέσω πάλι της τροφικής αλυσίδας στο στομάχι μας).

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές έχουν και ένα άλλο ελάττωμα. Αυτοαναφλέγονται ή τις αυτοαναφλέγουν οι αυτοσχέδιοι διαχειριστές τους. Αποτέλεσμα του εξαγνισμού των σκουπιδιών με την φωτιά μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών - που φαίνονται -και παράγει διοξίνες - που δεν φαίνονται. Είναι όμως ουσίες εξαιρετικά τοξικές και καρκινογόνες. Αυτό μάλιστα που τις κάνει βραδυφλεγή βόμβα για το περιβάλλον είναι ότι από την στιγμή που εισέλθουν στο έδαφος ή στα υπόγεια νερά δεν διασπώνται και παραμένουν τοξικές επί πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν διασπώνται επίσης και δεν αποβάλλονται όταν εισέλθουν στον οργανισμό μας ή στους ιστούς άλλων οργανισμών. Αντίθετα, συσσωρεύονται και με το γάλα μεταφέρονται και στις επόμενες γενεές, επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν έχουν πάψει να παράγονται.   

Δεν θα κατηγορούσαμε βέβαια Δημάρχους για αυτές τοξικές καρκινογόνες ιδιότητες αυτών των δηλητηρίων. Ας μη κάνουν όμως τους αθώους για τις χωματερές που τους βολεύουν. Έστω και αν το Δικαστήριο τους αθώωσε. 

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104661
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.