ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αξιοποίηση της πηγής του Αλμυρού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Νερό
Από την "Πατρίς" , Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2005

Η αξιοποίηση της πηγής του Αλμυρού

Από την "Πατρίς" http://www.patris.gr

Του Αθανασίου Μαραμαθά

Ο νομός Ηρακλείου είναι ένας από τους πιο ευνοημένους από τη φύση νομούς της Ελλάδας όσον αφορά τα υδατικά αποθέματα. Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο στα αυτιά των κατοίκων του που έχουν συνηθίσει να ακούνε για έλλειψη νερού, τα υδατικά του αποθέματα επαρκούν για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών του αναγκών και ενδεχομένως μπορούν να καλύψουν εν μέρει και τις ανάγκες γειτονικών νομών. Δυστυχώς όμως, μικρό μόνο μέρος τους αξιοποιείται, αφού η βασική πηγή ύδατος, η πηγή του Αλμυρού, που συγκεντρώνει τις τεράστιες ποσότητες νερού που πέφτουν κάθε χρόνο υπό μορφή βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, έχει αφεθεί αναξιοποίητη. Γύρω από αυτή την πηγή έχει δημιουργηθεί ένας περίεργα αναχρονιστικός μύθος περί δήθεν μη δυνατότητας αξιοποίησής της, ένας μύθος που βασίζεται σε δεδομένα προ τεσσαρακονταετίας όταν τα γεωτρύπανα ήσαν κρουστικά και προχωρούσαν 1 μέτρο το 24ωρο και όταν οι λέξεις 'ηλεκτρονικός υπολογιστής' ήσαν παντελώς άγνωστες στην ολότητα των Ελλήνων.

Τότε λοιπόν πριν από 40 περίπου χρόνια, η αδύναμη Ελλάδα που πρόσφατα είχε βγει από την καταστροφική περιπέτεια της τέταρτης δεκαετίας του 20ου αιώνα χωρίς επαρκές επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της δέχθηκε τη βοήθεια του FAO του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για να αξιοποιήσει τα υδατικά της αποθέματα που πολύ σωστά θεωρήθηκαν η βάση γιά οποιαδήποτε παραπέρα ανάπτυξη.

Ήρθαν λοιπόν τότε στα πλαίσια αυτού του προγράμματος στην Κρήτη επιστήμονες και τεχνικοί υψηλού κύρους οι οποίοι έφεραν μαζί τους τον πρώτο ίσως ηλεκτρονικό υπολογιστή που μπήκε στη χώρα έναν υπολογιστή με ισχύ πολλές φορές μικρότερη από την υπολογιστική ισχύ που έχουν τα 'κομπιουτεράκια' που χρησιμοποιούν οι έμποροι των λαϊκών αγορών σήμερα.

Οι άνθρωποι αυτοί κατάλαβαν αμέσως που θα έπρεπε κυρίως να στραφούν για την ανεύρεση νερού και ασχολήθηκαν εξαρχής με τον Αλμυρό. Κατάλαβαν τον μηχανισμό λειτουργίας του και κυρίως κατάλαβαν για ποιό λόγο μπαίνει η θάλασσα μέσα και κάνει το νερό του υφάλμυρο και ακατάλληλο για χρήση. Κατάλαβαν επίσης τι θα έπρεπε να κάνουν για να την εμποδίσουν. Κατασκεύασαν ένα φράγμα μπροστά από την πηγή για να την κάνουν να βγαίνει από πιο ψηλά έτσι ώστε η αύξηση της πίεσης στη λεκάνη της, να μην επιτρέπει στη θάλασσα να μπαίνει μέσα και να υφαλμυρώνει το νερό της. Δυστυχώς όμως τα μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν δύσκολους υπολογισμούς κι έτσι το ύψος του φράγματος καθορίστηκε σχεδόν στην τύχη και βέβαια το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανάμνηση αυτού του γεγονότος δημιούργησε τον αναχρονιστικό μύθο περί μη δυνατότητας αξιοποίησης της πηγής που αναφέραμε προηγουμένως.

Έκτοτε τα πράγματα προχώρησαν πάρα πολύ. Οι υπολογιστές έγιναν πανίσχυροι και ικανοί να λύσουν την οποιαδήποτε 'διαφορική εξίσωση' που περιγράφει τη λειτουργία των διαφόρων φυσικών συστημάτων. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το οποιοδήποτε φυσικό σύστημα, όπως αυτό του Αλμυρού, όσο πολύπλοκο και να είναι μπορεί να περιγραφεί με λίγες μαθηματικές εξισώσεις που στη γλώσσα των τεχνικών ονομάζονται 'διαφορικές'. Αυτό είναι μιά κατάκτηση της Ανθρωπότητας από την εποχή του Νεύτωνα, του μεγάλου ¶γγλου μαθηματικού και φυσικού που θεμελίωσε τη σύγχρονη επιστήμη.

Οι εξισώσεις όμως αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να λυθούν με υπολογισμούς 'στο χέρι'. Σήμερα όμως λύνονται με τη βοήθεια των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό ακριβώς κάναμε εμείς στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την περίπτωση του Αλμυρού. Λύσαμε με τη βοήθεια των υπολογιστών τις μαθηματικές εξισώσεις που τον περιγράφουν και δημιουργήσαμε ένα μαθηματικό μοντέλο της πηγής, ικανό να μας περιγράψει τη λειτουργία της και να να μας δώσει με ακρίβεια το ύψος στο οποίο πρέπει να φτάσει το φράγμα ώστε η πηγή να γίνει γλυκιά.

Τα αποτελέσματα, που ήσαν εντυπωσιακά, παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται ακόμα σε διεθνή συνέδρια και έγιναν δεκτά προς δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Αποδείχθηκε ότι με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος λίγο πιο ψηλού από αυτό που κατασκεύασε ο FAO, του οποίου το κόστος κατασκευής δε θα ξεπεράσει τα 15 εκατομύρια ευρώ, η πηγή θα βγάζει πάνω από 160 εκατομύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού το χρόνο, ποσότητα τεράστια, που θα καλύψει όλες τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες του νομού και όχι μόνον.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα αυτά εδώ και τρία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε πρόταση αξιοποίησης της πηγής που υπεβλήθη στην Περιφέρεια Κρήτης, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει απάντηση παρά την ένθερμη αποδοχή της από τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν αρμοδιότητα την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Νομίζουμε ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί για όλα αυτά η κοινή γνώμη του Ηρακλείου και όχι μόνον.

ΠΑΤΡΙΣ
Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς
http://www.patris.gr
15/9/2005

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085555
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.