ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος 2005

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για τις ποσότητες των τοξικών αποβλήτων και για τις επιπτώσεις τους στη ρύπανση και μόλυνση του εδάφους, του αέρα, των νερών, αλλά κυρίως στην υγεία του ανθρώπου. Μεταξύ των πλέων επικινδύνων τοξικών είναι τα «φυτοφάρμακα» και τα «απόβλητα στερεά ή υγρά». Από αυτά τα φυτοφάρμακα τείνουν να μολύνουν ομοιόμορφα τη βιόσφαιρα (μέσα στην οποία ζούμε) λόγω της από τη φύση τους μεγάλης διασποράς τους, τα απόβλητα αντιθέτως μπορούν να συσσωρεύονται κατ’ αρχάς στους τόπους απόρριψή τους. Όμως, δεκάδες χιλιάδες χωματερές στις Η.Π.Α και τη Δυτική Ευρώπη, που φιλοξενούν αρκετά δισεκατομμύρια τόνους τοξικά, έχουν πλέον μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που έχουν καταστεί εξαιρετικά σοβαρές δευτερογενείς πηγές εκπομπής τοξικών ρύπων.

Οι αρχές των χωρών αυτών έχουν κηρύξει σημαντικό ποσοστό από τις χωματερές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επείγοντα μέτρα καθαρισμού τους, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ήδη εγκριθεί. Για τις Η.Π.Α, το Γραφείο Εφαρμογών Τεχνολογίας του Κογκρέσου εκτιμά ότι για τον καθαρισμό των 10.000 τόπων απόθεσης τοξικών απαιτείται μια συνολική δαπάνη 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιστοιχεί σε 400 δολάρια ανά κάτοικο. Ανάλογα, για τη Δυτική Γερμανία το αντίστοιχο κόστος καθαρισμού των 35. 000 «προβληματικών» θέσεων εκτιμάται από τις αρχές υγιεινής των κρατιδίων σε 18 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα (11 δισεκατομμύρια δολάρια).

Παρ’ όλα αυτά, ο καθαρισμός των χωματερών αυτών δεν φαίνεται να είναι εύκολο πράγμα. Μέθοδοι διαλογής και καθαρισμού του χώματος έχουν αναπτυχθεί, ανάλογες με εκείνες της διαλογής πολύτιμων ορυκτών, με μεγάλο όμως κόστος καθαρισμού, της τάξης των 200.000 δολαρίων ανά εκτάριο, ενώ ήδη μια μεγάλη ποικιλία από φτηνότερες μεθόδους προωθούνται για ειδικές κατηγορίες αποβλήτων. Έτσι π.χ, οι πτητικές χημικές ενώσεις (χημικοί διαλύτες κ.λ.π) μπορούν να απορροφηθούν από το έδαφος με την βοήθεια ατμού που εφαρμόζεται μέσω γεωτρήσεων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και ακολούθως να συλλέγουν μέσω άλλων γεωτρήσεων, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με αντλίες αναρρόφησης τους.

Αντίστοιχα, μεγάλο μέρος των οργανικών ενώσεων μπορεί να αποδομηθεί βιολογικά με τη βοήθεια ειδικών ποικιλιών βακτηριδίων, με τις οποίες ψεκάζεται ή διαβρέχεται η χωματερή. Το ευτύχημα από πλευράς αποτελέσματος είναι άνω του 90 % των χωματερών αυτών βρίσκεται σε στις δύο πλουσιότερες χώρες του κόσμου (Η.Π.Α, Δυτική Γερμανία), οι οποίες έχουν την οικονομική ευχέρεια να εφαρμόσουν ένα ευρύτατο και τόσο δαπανηρό πρόγραμμα καθορισμού τους, υπό την πίεση άλλωστε ισχυρών οικολογικών κινημάτων.

Ένας βαθμός καθαρισμού των θέσεων αυτών, σε βαθμό που να πάψουν τουλάχιστον να γίνονται δευτερογενείς πηγές εκπομπής, φαίνεται να είναι εφικτός μέχρι το τέλος του αιώνα. Μέχρι τότε, βεβαίως, θα έχουν συσσωρευτεί άλλα 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι τοξικών, που θα τείνουν να αναιρέσουν το αποτέλεσμα του καθαρισμού τους. Μια επείγουσα μείωση της ποσότητας των τοξικών αποβλήτων στο 1/3 της σημερινής είναι τόσο αναγκαία όσο και δυνατή για τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια προοπτική βεβαίως δεν θα είναι παρά μία παροδική ανάσα, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος που συνίσταται στην πλήρη (99%) αποφυγή της διάθεσης τους στο περιβάλλον μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 139 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57087584
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.