ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι προτάσεις της ΒΙΟΖΩ για το Παμβαλκανικό Συνέδριο εν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
ΒΙΟ.ΖΩ , Σάββατο, 10 Σεπτέμβριος 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την διοργάνωση Παμβαλκανικού Συνεδρίου στις 26-27/11/2005 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Βαλκάνια χωρίς μεταλλαγμένα, Βιοποικιλότητα και Αγροτική Ανάπτυξη».

Σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2005, οι υπογραφόμενοι φορείς, που συναντηθήκαμε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, αφού διαπιστώσαμε:

Ότι πλήθος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών με μηχανικό τρόπο, δηλαδή τα μεταλλαγμένα προϊόντα βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και σ’ όλες τις βαλκανικές χώρες, προωθούνται ή κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, παράνομα, χωρίς καμία ιχνηλασιμότητα, χωρίς σήμανση είτε με διάφορες δήθεν νομιμοφανείς μεθοδεύσεις,

- παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για πλήρως ανασφαλή τρόφιμα, που είναι επιβεβαιωμένες και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ,

- παρά τις αποφάσεις του συνόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ελλάδας, που κήρυξαν τις περιοχές τους «ελεύθερες από μεταλλαγμένα»,

- παρά την ισχύ του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για την βιοασφάλεια, που έχει ισχύ νόμου στις χώρες της ΕΕ και σε άλλες χώρες που το έχουν υπογράψει.

- παρά τις οδηγίες της ΕΕ για ιχνηλασιμότητα και σήμανση.

Ότι η καλλιέργεια και η διακίνηση μεταλλαγμένων προϊόντων απειλούν με επιμόλυνση τις συμβατικές, τις βιολογικές και τις παραδοσιακές καλλιέργειες, με την «συνύπαρξη» των καλλιεργειών, που αποδεδειγμένα πια είναι αδύνατη.

Ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της πλήρους εξάρτησης των γεωργών, κτηνοτρόφων, γεωτεχνικών, βιοτεχνών και άλλων παραγωγών σε παγκόσμια κλίμακα, από τις εταιρείες που παράγουν και ελέγχουν τους μεταλλαγμένους σπόρους, τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και όλες τις εισροές στην γεωργία.

Ότι υπάρχει συνεχής προσπάθεια για την διοικητική και νομοθετική επιβολή των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών, που κερδοσκοπούν από το εμπόριο των ΓΤΟ σε βάρος των καταναλωτών και των αγροτών.

Ότι οι συνεχείς εξοντωτικές πιέσεις των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ στις κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών, οδηγούν στην αδρανοποίηση του Πρωτόκολλου της Καρθαγένης για την βιοασφάλεια, που κινδυνεύει να καταστεί «κενό γράμμα», σε βάρος των πολιτών και της διατροφικής τους υγείας.

Ότι με βάση τα παράνω ήδη υπάρχει συνεχής υποχώρηση της Ε.Ε. ως προς της αδειο-δότηση ΓΤΟ για καλλιέργεια και κυκλοφορία στην Αγορά Διατροφής «κατασκευών» με ΓΤΟ.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι καταναλωτές και οι αγρότες αρνούνται επίμονα

Να γίνουν πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας.

Την μετατροπή των αγροτών σε σύγχρονους “κολίγους” εξαρτημένους ολοκληρωτικά από ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες, που παράγουν και διακινούν τα μεταλλαγμένα.

Την εξαφάνιση των μικρών γεωτεχνικών επιχειρήσεων και των βιοτεχνών γεωργικών εφοδίων.

Να αποδεχτούν το πατεντάρισμα της παγκόσμιας κληρονομιάς του γενετικού υλικού και την μετατροπή του σε ιδιοκτησία μιας μικρής ομάδας πολυεθνικών εταιρειών.

Να τίθεται ως προτεραιότητα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο η κερδοφορία των εταιρειών των μεταλλαγμένων έναντι των δικαιωμάτων

- της ασφάλειας και της επιβίωσης των λαών και της βιοποικιλότητας της φύσης.

- του αναφαίρετου δικαιώματος των καταναλωτών να μην καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα.

- του αναφαίρετου δικαιώματος των αγροτών να μη παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα ή προϊόντα μολυσμένα με Γ.Τ.Ο.

Γι όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να προτείνουμε τον συντονισμό της δράσης όλων των φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων των Βαλκανικών χωρών, διοργανώνοντας ένα ανοικτό σε όλους τους προαναφερθέντες Παμβαλκανικό Συνέδριο – Συνάντηση στις 26-27/11/2005 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Βαλκάνια χωρίς μεταλλαγμένα, Βιοποικιλότητα και Αγροτική Ανάπτυξη». Οι προτεινόμενοι πολιτικοί στόχοι αυτού του συντονισμού των δραστηριοτήτων είναι:

Βαλκάνια και Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα (Γ.Τ.Ο.)

Οι αγρότες και οι παραγωγοί να μπορούν να κατέχουν, να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν φυσικούς σπόρους και ζωοτροφές της επιλογής τους, για να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, χωρίς να μολύνονται με μεταλλαγμένους οργανισμούς,

Οι καταναλωτές να έχουν στην διάθεση τους ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς με το αναφαίρετο, μεταξύ των άλλων, δικαίωμα των καταναλωτών ώστε κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία τους.

Οι συλλογικοί φορείς των πολιτών, η επιστημονική κοινότητα και οι δημόσιες αρχές να προστατεύουν τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και το περιβάλλον και τους πολίτες γενικότερα από τα ΓΤΟ με τις αρχές της πρόληψης, της κυριαρχίας, της προφύλαξης και επικουρικότητας.

Οι επόμενες γενεές να κληρονομήσουν τη βιοποικιλότητα σπόρων και των φυτικών και ζωικών ειδών, αφού με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία όλου του πλανήτη.

ΒΙΟ.ΖΩ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", Τηλ: 210-2282632, 697-9734591, Ηλ.Ταχ:
biozo@email.com

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126182
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.