ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η «ΚΑΤΡΙΝΑ» ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κλίμα
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S , Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος 2005

Η «ΚΑΤΡΙΝΑ» ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ -ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Αθήνα 6 Σεπτεμβρίου 2005

Ενώ η Νέα Ορλεάνη μετράει τους χιλιάδες νεκρούς της και η παγκόσμια κοινή γνώμη απορεί και καταδικάζει την αμερικάνικη διοίκηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, εκτός από το να εκφράσουμε τη λύπη και συμπαράσταση στα θύματα (που προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας), θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένες σημαντικές, κατά την άποψή μας, διαστάσεις:

1. Η πρωτοφανής σε έκταση καταστροφή είναι το αποτέλεσμα της ανατροπής του παγκόσμιου κλίματος και της παρατηρούμενης ανόδου της μέσης θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στους ωκεανούς (και στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού) που προκάλεσαν την ενίσχυση του φαινομένου. Η ένταση του φαινομένου όπως και η αύξηση των κυκλώνων είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μια σαφής προειδοποίηση για την πρωτοφανή περιπέτεια στην οποία μπαίνουμε ανατρέποντας το παγκόσμιο κλίμα. Αν και η καταστροφή είναι πρωτόγνωρη για μια μόνο περιοχή, φαίνεται να μας διαφεύγει ότι έχουν υπάρξει ήδη χιλιάδες θύματα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και σε πολλές άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, μόνο το 2003 η Ευρώπη θρήνησε 35.000 νεκρούς εξαιτίας των κλιματικών διαταραχών. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα θύματα την ίδια χρονιά ανήλθαν σε 350.000. Τα φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνία και την οικονομία.  

2. Οι τεχνολογικές κοινωνίες – όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της υπερδύναμης – δεν έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την τεραστίων διατάσεων καταστροφή που έχει δρομολογηθεί. Μοιάζει τραγικό ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρ. Ρήγκαν, διαψεύδεται τόσο σύντομα όταν διακήρυττε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή (για να μην αλλάξει ο αμερικάνικος τρόπος ζωής) γιατί έχουν τους πόρους και τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες». Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα θα επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα η πρόσφατη διαπίστωση - μετά από μελέτες του αμερικάνικου Πενταγώνου - ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ (μεγαλύτερη και από την τρομοκρατία) είναι οι επιπτώσεις από την ανατροπή του παγκόσμιου κλίματος.

3. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στην περιοχή (αποξηράνσεις υγροτόπων, παρεμβάσεις στο Μισσισσιππή και την παράκτια ζώνη) αποδυνάμωσαν όλα τα φυσικά μέσα προστασίας απέναντι στη δύναμη των τυφώνων, και γιγάντωσαν τις επιπτώσεις του φαινομένου. Είναι η δεύτερη μέσα σε λίγο χρόνο τεράστια φυσική καταστροφή που παίρνει αδιανόητες διαστάσεις εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καταστροφής του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης. Οι πάνω από 250.000 νεκροί στην Ινδονησία από το τσουνάμι και οι χιλιάδες πληγέντες και νεκροί από τον τυφώνα είναι αποτέλεσμα και της καταστροφής στην παράκτια ζώνη.

Τα στοιχεία που αναφέρονται από ειδικούς επιστήμονες δείχνουν με βεβαιότητα πλέον ότι η καταστροφή που έπληξε τις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου:

«Το κόστος του ΚΑΤΡΙΝΑ είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει μέχρι τώρα σε σχετιζόμενη με την αλλαγή του κλίματος καταστροφή», τονίζει ο Πρόεδρος του Worldwatch Institute, Christopher Flavin. «Αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να καταστρέφει τη φύση και να αυξάνει την κατανάλωση πετρελαιοειδών και άνθρακα, καταστροφές σαν την ΚΑΤΡΙΝΑ θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του 21ου αιώνα», συμπληρώνει. Το Worldwatch Institute επισημαίνει επίσης, επικαλούμενο πηγές της εταιρείας εκτίμησης κινδύνων Risk Management Solutions Inc, ότι το κόστος των σχετιζόμενων με τις καιρικές συνθήκες καταστροφών ανήλθε σε 104 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 – ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2003 – ενώ το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών του ΚΑΤΡΙΝΑ προβλέπεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

- Επιπλέον, η καναδική Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διεύθυνση (ΝΟΑΑ), προβλέπει ότι «μέχρι το τέλος της περιόδου των τυφώνων (30 Νοεμβρίου) αναμένονται 10 – 12 ακόμα τυφώνες για την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και της Καραϊβικής, από τους οποίους ένας τουλάχιστον θα είναι του μεγέθους του ΚΑΤΡΙΝΑ. «Φέτος θα είναι μια από τις χρονιές με τους περισσότερους τυφώνες και η ένατη, στα τελευταία 11 χρόνια, που ο αριθμός των τυφώνων θα υπερβεί το μέσο όρο», σημειώνει ο ταξίαρχος David L. Johnson, διευθυντής της Μετεωρολογικής υπηρεσίας της ΝΟΑΑ. Από την πλευρά του ο David Easterling, στέλεχος του Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων της ΝΟΑΑ, υπογραμμίζει ότι «η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών κάνει τους τυφώνες καταστροφικότερους».

- Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο  Kerry Emanuel του MIT, σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό NATURE, όπου υπογραμμίζει ότι «η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των ωκεανών κατά 0,5° C, διπλασιάζει την καταστροφική ισχύ των τυφώνων στο Βόρειο Ατλαντικό». Επίσης τονίζει ότι, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, περιοχή που επίσης έχει μελετήσει, «οι τυφώνες είναι 75% ισχυρότεροι από ό,τι ήταν πριν 30 χρόνια».

- Ο Tim Barnett, ερευνητής στο Scripps Institution Of Oceanography, επισημαίνει από την πλευρά του, «τα τελευταία 40 χρόνια η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε κατά 0,5° C και αυτό οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου».

- «Αν περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια ερευνών για να πεισθούμε, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μπους, ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, υπάρχει κίνδυνος μη αντιστρεπτών συνεπειών», τονίζει ο Michael Mastrandrea ερευνητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με θλίψη διαπιστώνει την εμμονή της κυβέρνησης Μπους αλλά και άλλων κυβερνήσεων να μην λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος. Είναι σίγουρο ότι πολλές περιοχές των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων περιοχών του κόσμου θα υποστούν και άλλες τεράστιες καταστροφές. Οι υπολογισμοί των ειδικών επιστημόνων που μιλούσαν για 10.000.000 πρόσφυγες, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, μοιάζουν σήμερα πολύ αισιόδοξοι αφού μόνο στην πληγείσα περιοχή τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους για πολλούς μήνες.

Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μπους και άλλες κυβερνήσεις που οδηγούν τον πλανήτη σε μια πρωτοφανή καταστροφή με ανατροπή της ζωής όπως τουλάχιστον την ξέρουμε σήμερα. Χρειάζεται και οι κοινωνίες και οι πολίτες που δεν έχουν αναλάβει ακόμα τις ευθύνες τους να σταματήσουν να παρατηρούν παθητικά την ανατροπή του κλίματος. Δυστυχώς, και η χώρα μας κατατάσσεται στις πολιτικές και στις κοινωνίες εκείνες που δεν αναλαμβάνουν το ποσοστό ευθύνης που τους αναλογεί.

Στο πλαίσιο του επιμερισμού της συνολικής μείωσης κατά 8% των αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ των 15 κρατών-μελών, η Ελλάδα ανέλαβε διεθνώς την υποχρέωση να «συγκρατήσει» την αύξηση των εκπομπών της στο +25% σε σχέση με το 1990. Ωστόσο, ήδη η Ελλάδα έχει σχεδόν εξαντλήσει το περιθώριο αυτό και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, την πενταετία 2008-2012 οι επικίνδυνες εκπομπές ρύπων θα αυξηθούν περίπου κατά 40%.

Η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παραμένει στο συρτάρι και εκτός από το κόστος που προέρχεται από την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα κληθούμε να πληρώσουμε σημαντικό κόστος είτε ως πρόστιμο είτε για την εξαγορά «δικαιωμάτων ρύπανσης» από άλλες χώρες, που μπορεί να φτάνει τα 175.000.000 έως και 400.000.000 Ευρώ το χρόνο.

Η συμφορά που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, πρέπει να γίνει η αφετηρία για μια ριζική αλλαγή πολιτικής, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, και να οδηγήσει στην άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στην εποχή του ήλιου και του ανέμου, στην εποχή των βιοκαυσίμων με:

- απεμπλοκή των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) από τα προσκόμματα της γραφειοκρατίας και της πολιτικής ατολμίας

- εφαρμογή κινήτρων για την προώθηση των ΑΠΕ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε κατοικίες για εξοικονόμηση ενέργειας και για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δημόσια κτίρια, σχολεία, σταθμούς μεταφορών κλπ)

- ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης των καμένων μαγειρικών λαδιών μέσα στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές για παραγωγή βιοκαυσίμων και χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές και την αγροτική παραγωγή

- στροφή σε επιλεγμένες καλλιέργειες συμβατές με αγροπεριβαλλοντικά σχέδια στην ύπαιθρο και ανάπτυξη των μαζικών δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εκτελούν τουλάχιστον το 70% των μετακινήσεων, προώθηση καθαρών τεχνολογιών στη βιομηχανία

Ας επενδύσουμε τώρα στην προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της ευημερίας των κοινωνιών μας αντί να πληρώσουμε εκ των υστέρων το λογαριασμό χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βγούμε από τον καταστροφικό κύκλο της κλιματικής ανατροπής.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S
Μαμάη 3, ΑΘΗΝΑ 10440,
Τηλ/φαξ: 210 8228795, 8224481
e-mail:
medsos@medsos.gr
www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575102
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.