ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα ευτράπελα του STAGE/ΟΑΕΔ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόψεις
Τσικριτζή Ρούσσα , Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2005

Τα ευτράπελα του STAGE/ΟΑΕΔ

Στα τέλη του 2004 βγήκε στον αέρα από τον ΟΑΕΔ το Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση 2000-2006». Ως απόφοιτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ως νέα στην αγορά εργασίας αποφάσισα να κάνω αίτηση στο πρόγραμμα με κύριο σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, προσόντος απαραίτητου για την επαγγελματική μου πορεία.

Στο πρόγραμμα κλήθηκαν να καταθέσουν αιτήσεις και οι Επιχειρήσεις που θα ήθελαν να απασχολήσουν προσωπικό ΑΕΙ –ΤΕΙ, επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ. Πράγματι υπήρξε συμμετοχή επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών φορέων, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν πτυχιούχους  με ειδικότητα συναφή με το Περιβάλλον.

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων, τα οποία σημειωτέον ανακοινώθηκαν μετά πολύμηνη καθυστέρηση, πληροφορήθηκα μετά λύπης μου ότι για θέσεις χαρακτηρισμένες ως φυσικού περιβάλλοντος επιλέχτηκαν άτομα με πτυχίο κάθε άλλο παρά συναφές με το αντικείμενο. Πιο συγκεκριμένα στην αμιγή νομαρχιακή επιχείρηση Ν. Κοζάνης ‘‘Κέντρο Περιβάλλοντος’’ η επιτροπή αξιολόγησης προσωπικού για το πρόγραμμα STAGE, που εδρεύει στην Αθήνα, αποφάσισε να στείλει αποφοίτους των τμημάτων Αισθητικής, Φιλολογίας, Νηπιαγωγών, Ειδικής Προσχολικής Αγωγής. Είναι τουλάχιστον παράλογο ότι ενώ τα Τμήματα αυτά δεν παρέχουν τεχνικές γνώσεις στους αποφοίτους τους σχετική με το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο επιλέχτηκαν πτυχιούχοι των εν λόγω θεωρητικών Τμημάτων για να απασχοληθούν με αντικείμενο εργασίας τεχνολογικό -περιβαλλοντικό. Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς οι θέσεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί από άτομα με πτυχίο τμήματος σχολής θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης όπως Χημικούς, Γεωλόγους, Γεωπόνους, Χημικούς Μηχανικούς, Μηχανικούς Περιβάλλοντος, Μηχανικούς Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Βιολόγους, Περιβαλλοντολόγους, Τεχνολόγους Τροφίμων, Τεχνολόγους Αντιρρύπανσης  και άλλες ειδικότητες σχετικές με το φυσικό περιβάλλον.

Το ίδιο συνέβη και στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία ζήτησε έναν πτυχιούχο ειδικότητας σχετικής με το Περιβάλλον και της έστειλαν μια λογίστρια !

Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα STAGE υποτίθεται ότι βοηθά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σχετικής με το αντικείμενο σπουδών, ώστε αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Πώς είναι δυνατόν ένας φιλόλογος να μάθει να δουλεύει σε ένα χημικό εργαστήριο ή πάνω σε περιβαλλοντικές μελέτες χωρίς να έχει ούτε καν τις στοιχειώδεις γνώσεις ; Με τι κίνητρα και με ποιο τρόπο να βελτιώσει τις εντελώς πρακτικές γνώσεις που ίσως καταφέρει να αποκτήσει όντας πάντοτε ημιμαθής; Πού θα τον ωφελήσει αυτό στην περαιτέρω εργασιακή του πορεία; Γιατί ασφαλώς θα ήταν παράδοξο να αναζητήσει αργότερα, με τη λήξη του STAGE, κάπου αλλού εργασία λ.χ. σε ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, προσκομίζοντας εργασιακή εμπειρία 9 μηνών σε ένα χημικό εργαστήριο!

Συνοψίζοντας, θέλω να καταθέσω την ένστασή μου σε μία τέτοια απόφαση που οδηγεί σε επαγγελματικό και ψυχολογικό αδιέξοδο τόσο αυτούς που επελέγησαν για τις προαναφερόμενες θέσεις όσο και αυτούς που απορρίφθηκαν. Θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο να γνωρίζαμε ότι έχουμε να ανταγωνιστούμε συναδέλφους με τίτλους σπουδών σχετικούς με το φυσικό περιβάλλον και με περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα, (μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά διπλώματα, γνώσεις ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών), με περισσότερη εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία από εμάς τους νέους απόφοιτους, παρά να προσπαθούμε να ‘συγκριθούμε’ με πτυχιούχους που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο εργασίας.

Τσικριτζή Ρούσσα

ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Επισκέπτης , 2005-09-26 19:54:33
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙΣ ΕΣΥ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ////

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581735
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.