ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόψεις
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2005

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ

Η συμπεριφορά των κοινωνιών μας απέναντι στον πλανήτη θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη συμπεριφορά κάποιου που εκμεταλλεύεται εξαντλητικά την ιδιοκτησία του χωρίς να ενδιαφέρεται για την αυριανή κατάσταση της, όντας σίγουρος ότι κάπου αλλού θα μπορέσει να κατοικήσει και να ζήσει. Η αλαζονεία αυτή είναι εγκληματική: δεν είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του μικρού ουράνιου σώματος. Και ακόμη, αυτά που σήμερα καταναλώνουμε με πρωτοφανή ελαφρότητα τα στερούμε από τα απιδιά μας.

Υπάρχει λοιπόν μια περιβαλλοντική κρίση που εκφράζεται, με την εξαφάνιση των δασών, την διάβρωση των εδαφών, την εξαφάνιση των ειδών, τις κλιματικές αλλαγές, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, την απειλή της υγείας μας από την ρύπανση και την μόλυνση κ.α, αλλά και με τεχνολογικές επιλογές που μέχρι σήμερα υπαγορεύτηκαν από συγκεκριμένες οικονομικές προτεραιότητες, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το περιβαλλοντικό κόστος.

Ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, οι οικονομικές δραστηριότητες απέκτησαν οικουμενικό χαρακτήρα, ενώ ο όγκος των διεθνών οικονομικών ανταλλαγών αυξήθηκε κατά 800 φορές αντιπροσωπεύοντας πλέον το 30% του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος. Ο ιλιγγιώδης, αλλά βέβαια άνισος ανάμεσα στις διάφορες χώρες, ρυθμός ανάπτυξης αυτών των δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ενέργειας, οδήγησε στη σοβαρή οικολογική υποβάθμιση του πλανήτη.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα για την αναίρεση της ρύπανσης, εξαιτίας της παρουσίας των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, γιατί στόχευαν κυρίως στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων με την ανάπτυξη αντιρρυπαντικών συστημάτων. Αλλά όμως αποκαλύφθηκε ότι λίγες επιτυχημένες επεμβάσεις ήταν εκείνες που προσανατόλισαν προς την κατεύθυνση του ελέγχου της ρύπανσης στην πηγή, δηλαδή σε αλλαγή της τεχνολογίας που οδηγεί στην παραγωγή των ρύπων.

Προκύπτει, έτσι, ότι το πρόβλημα της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι αναπόσπαστα δεμένο με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο σύστημα παραγωγής. Σ’ αυτό δε το πλαίσιο τονίζεται πώς η βελτίωση του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι μια πράξη πολιτικά ουδέτερη, καθώς ούτε η τεχνολογία που εφαρμόστηκε ήταν ουδέτερη. Η τεχνολογία αυτής της μορφής οδήγησε τελικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά επίσης και επειδή καθόρισε με αρνητικούς όρους τον τρόπο ζωής των πολιτών (απασχόληση, εργασιακές συνθήκες κ.α).

Γίνεται με άλλα λόγια, φανερό πώς η περιβαλλοντική κρίση έχει οικονομικές ρίζες που είναι βαθιά χωμένες στην αναπτυξιακή διαδικασία και δεν μπορεί να ξεπεραστεί με ευχολόγια και στείρες αναφορές στις οικολογικές αρχές. Έτσι μόνον αν κυρωθούν οι αιτίες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα μπορεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για οικολογική αναβάθμιση. Προς αυτή δε την κατεύθυνση προσανατολίζεται μια οικολογική πολιτική, που, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, θα προωθεί τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, ευνοώντας ταυτόχρονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βάρος των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Θα εστιάζει ταυτόχρονα στην αύξηση της εναλλακτικής γεωργίας, στοχεύοντας επίσης στη ουσιαστική βελτίωση του βαθμού απόδοσης στη χρήση του νερού. Θα πρέπει να προβλέπει την υποκατάσταση των προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας από άλλα, συμβατά με το περιβάλλον, θα στοχεύει δε στην αποδυνάμωση του υπερτροφικού ρόλου των Ι.Χ. αυτοκινήτων προς όφελος των σιδηροδρόμων και των άλλων δημοσίων μεταφορικών μέσων.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το παγκόσμιο οικοσύστημα και η παγκόσμια οικονομία θ’ απειληθούν σοβαρά με κατάρρευση.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562966
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.