ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα γκολφ στη Κρήτη;
από το ΑΝΤΙ , Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2005

Ποιος θα παίξει γκολφ στην Κρήτη;

Της Δανάης Ιωάννου, από το ΑΝΤΙ [www.anti.gr]

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Τι δουλειά έχει ένα μοναστήρι να κάνει business με μια off-shore εταιρεία ανωνύμων μετοχών; 26.000 (!) στρέμματα ιδιαιτέρου φυσικού κάλους είναι το αντικείμενο της συμφωνίας που κλείστηκε τελικά μεταξύ της Μονής Τοπλού ή Παναγίας Ακρωτηριανής στη Σητεία της Κρήτης και της Loyalward Limited. Η περιοχή που τόσο γενναιόδωρα χάρισε η Μονή, προκειμένου να γίνουν "αναπτυξιακά έργα", λόγω του φυσικού της κάλους περιλήφθηκε στο πρόγραμμα "Natura 2000" της ΕΕ. Το γειτονικό φοινικόδασος, που αναμφίβολα θα υποστεί τις συνέπειες, επίσης είναι μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 40 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 40 χρόνια. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή πέντε τουριστικών ¨χωριών" 950 κατοίκων το καθένα, έτσι ώστε ν΄ αποτελούν ένα τουριστικό σύμπλεγμα 5 αστέρων. Το κάθε χωριό θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, βίλες και εμπορικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν επίσης αδιευκρίνιστου αριθμού γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρο, εκθεσιακό κέντρο, έργα υποδομής "που θα ωφελήσουν και την ευρύτερη περιοχή".

Η "φιλόδοξη" επένδυση έχει μακριά και βρόμικη προϊστορία. Το Αντί είχε κάνει εκτενείς αναφορές ήδη από το 1998 (στα τεύχη 668 και 669), τότε που το τοπίο της "επένδυσης" ήταν υπό δικαστική διερεύνηση, τόσο όσον αφορά τις διεκδικήσεις του Δημοσίου για τις εκτάσεις αυτές όσο και τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει για τη διαδικασία επιλογής άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στα χρόνια που μεσολάβησαν προέκυψαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ της Μονής και έτσι, με τις ευχές και των δύο τελευταίων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), "ήρθε η ευλογημένη στιγμή της υπογραφής της συμβάσεως", όπως αναφέρεται σε απάντηση της Μητρόπολης προς τον τοπικό τύπο. Αυτή η "ευλογημένη στιγμή" της υπογραφής ήρθε παρά το γεγονός ότι το 1998 είχαν βγει στην επιφάνεια σοβαρές νομικές παραβάσεις:

- Το εφετείο Κρήτης αναγνώριζε στο ελληνικό δημόσιο την ιδιοκτησία 10.000 στρεμμάτων.

- Όπως προέκυπτε από επιστολή της ίδιας της Loyalward προς το "Ίδρυμα Παναγίας Ακρωτηριανής", η εταιρεία ήταν "μιας χρήσης" και συστάθηκε για την περίσταση. Σύμφωνα δε με έρευνα της Dun & Broadstreet International το κεφάλαιό της ήταν ανύπαρκτο.

- Ενώ η υπόθεση "δεν περπατούσε", καθώς βρέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ένας έντιμος υπάλληλος που εξέθετε διαρκώς τις παράνομες πράξεις που άλλοι προωθούσαν, όταν ο αρμόδιος αυτός μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία, αίφνης όλοι υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα που εκκρεμούσαν και που προσέφεραν νομιμοφάνεια στο "Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή" προκειμένου να υπογράψει με την αγγλική "εταιρεία μαϊμού".

Το ιδιαίτερα ένθερμο ενδιαφέρον για το μέλλον της επένδυσης που είχε επιδείξει ο κ. Σημίτης, όταν ήταν πρωθυπουργός, φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να ξεπεραστούν οι σοβαρές νομικές παραβάσεις. Αλλά και ο νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής είχε ενημερωθεί επαρκώς για την επένδυση ήδη από το καλοκαίρι του 1999 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μονή Τοπλού.

Υπάρχει λοιπόν αντίλογος, πολιτικός και περιβαλλοντικός. Ήδη από το 1998 το Αντί κατέγραφε τις αντιρρήσεις του για την πραγματοποίηση αυτής της επένδυσης, για την οποία τελικά ο δρόμος άνοιξε: "Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον". Όλα αυτά θυσιάζονται τώρα στο όνομα μιας ανάπτυξης εξαιρετικά αμφίβολης.

Η συγκεκριμένη off-shore εισάγεται ονοσούπω στον κατάλογο Aim του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Στον κατάλογο Aim, όπως είναι γνωστό στους χρηματιστηριακούς κύκλους, "μπαίνει οποιοσδήποτε δεν δηλώνει τίποτα και έτσι εξυπηρετούνται όσοι δεν θέλουν να κάνουν reporting των μετοχών. Εν ολίγοις, ο εισαγόμενος μένει ουσιαστικά ανώνυμος και τραβά μόνο κεφάλαια".

Με αυτούς τους ανώνυμους μετόχους έκλεισε συμφωνία η Μονή Τοπλού, η οποία αν ήθελε να διαθέσει την περιουσία της θα μπορούσε ίσως να τη διαθέσει σε ντόπια συμφέροντα. Όμως η Μητρόπολη θα πρέπει να προσέξει. Διότι το αντίστοιχο προηγούμενο των 17.000 στρεμμάτων της Σιθωνίας που άλλαξαν ιδιοκτήτη στη δεκαετία του 1960, έφερε τους αρχικούς συνιδιοκτήτες, την Μονή Εσφιγμένου, να μην έχει εισπράξει την αξία κι επιπλέον οι μοναχοί της να απειλούνται με έξωση και απέλαση από το ¶γιον Όρος.

Για μία μόνον από τις εγκαταστάσεις της επένδυσης, εκείνη του γκολφ, ο Oliver Rackham (Corpus Cristi College, Cambridge), εισηγητής στην Ημερίδα (21-5-2005) "Τουρισμός, Γκολφ και Κρητικό Τοπίο: Συμφιλιώνοντας τη συνάντησή τους;", αναρωτήθηκε: "Γιατί κάποιος να θέλει να έρθει στην Κρήτη για να παίξει γκολφ:". Και συνέχισε: "Ένας από τους επενδυτές καυχήθηκε ότι η Κρήτη έχει το μακρύτερο καλοκαίρι: αυτό ακριβώς είναι που κάνει την Κρήτη ακατάλληλη για γκολφ".

Η σχεδιαζόμενη επένδυση στο Τοπλού είναι χειρότερη, εν μέρει εξαιτίας της τεράστιας κλίμακάς της, αλλά επίσης και επειδή, τελικά, θα δημιουργηθεί μια μόνιμη καινούργια πόλη σε ένα εντελώς ακατάλληλο μέρος της Κρήτης. [...] Δεν θα βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό, διότι δεν υπάρχει τοπικός πληθυσμός. Είναι παράλογο να κατασκευαστούν τεράστια καινούργια ξενοδοχεία σε απομακρυσμένα μέρη της Κρήτης τη στιγμή που το νησί έχει ήδη περισσότερα ξενοδοχεία απ' όσα μπορεί να χωρέσει".

Πως λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να προχωρήσει ακάθεκτη αυτή η επένδυση; Αντιγράφουμε την άποψη του προέδρου της Loyalward, Cristopher Egleton, τον Αύγουστο του 2000: "...είναι σχεδόν αδύνατον για αλλοδαπούς να κάνουν δουλειές με Έλληνες, εκτός αν προέρχονται από την ΕΕ και μοιράζουν δώρα".

Αντώνης Γ. Ρελάκης
Επισκέπτης , 2006-01-12 18:13:51
Στίς 27/1/06 λήγει η προθεσμία για ενστάσεις, σύμφωνα με την από 23/12 
ανακοιν. της Νομ. Λασ.και οι φορείς ΟΑΣ, Δ.Ιτάνου και Οικ.Ομ.Σητείας οργάνωσαν ημερίδα ενημέρωσης πολιτών στις 27/1/06. Την ημερομην. αυτή την όρισε η αγγλ. ετ. LOWER WORLD. Αυτό φτάνει για να καταλάβαιτε τις μεθοδεύσεις που έχουν γίνει και σε τι βαθμό οι τοπ.φορείς στηρίζουν τον τόπο τους. 
Πολλοί νέοι έχουν αντίθετη άποψη για αυτές τις επενδύσεις. Κατα καιρούς έχουν ακουστεί αντίθετες απόψεις και έχουν καταγραφεί στον τοπικό τύπο αλλά χωρίς να ακουστούν.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 29 Ιούλιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104452
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.