ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία -3- Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2005

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία -3-

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ
ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΜΕΡΟΣ ΙΙI.

Συνέχεια των επιπτώσεων από την ηχορύπανση:

Ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων είναι οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, άνθρωποι τυφλοί ή με μειωμένη ακοή, βρέφη και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, δεν φαίνεται να προκαλείται ζημιά στην ακοή σε πληθυσμούς που εκτίθεται σε θόρυβο μικρότερο από 70 dB, δεδομένου ότι ο θόρυβος που παράγεται κατά τη διεξαγωγή κανονικής συζήτησης είναι της τάξεως των 60 dB.

Μετά την έκθεση σε θόρυβο μεγαλύτερης έντασης, οι πρώτες μορφολογικές αλλαγές συνήθως συναντώνται σε κύτταρα του κοχλία. Μετά από περισσότερο παρατεταμένη έκθεση, το άτομο δυσκολεύεται να ακούσει ήχους υψηλών συχνοτήτων και δυστυχώς αυτού του είδους τα κύτταρα δεν ανανεώνονται όταν καταστραφούν. Εκτός από την κώφωση, η ηχορύπανση προκαλεί:

α) Παρεμπόδιση της αυτοσυγκέντρωσης και απόσπαση της προσοχής,
β) Νοητική κόπωση, με αποτέλεσμα πιθανά λάθη και δυσκολία στην εκμάθηση.
γ) Ενόχληση και ένα πλήθος από δυσάρεστα συναισθήματα όπως, θυμό, επιθετικότητα, απογοήτευση, δυσαρέσκεια, κατάθλιψη και άγχος.
δ) Διαταραχές ύπνου και πέψης.
ε) Μόνιμα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και καρδιολογικά προβλήματα, μετά από παρατεταμένη ή υπερβολική έκθεση σε θόρυβο.Ακόμη και η προσπάθεια που κάνει κάποιος να αγνοήσει το θόρυβο,φαίνεται ότι έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες και αυξημένης της πίεσης του αίματος.
στ) Αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες, όπως το να κλείνεις τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιείς τα μπαλκόνια, να υψώνεις την ένταση του ήχου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, να διαμαρτύρεσαι στις αρχές και να καταθέτεις αγωγές.
ζ) Αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή εκδηλώσεις επιθετικότητας, εχθρότητας, αποφυγή συμμετοχής σε δραστηριότητες απομόνωση.. Παρατηρήθηκε ότι, κατά την διάρκεια έκθεσης σε θόρυβο και για ένα διάστημα μετά απ΄ αυτήν, οι άνθρωποι είναι λιγότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
η) Αλλαγές σε κοινωνικούς δείκτες (κινητοποιήσεις των κατοίκων, εισαγωγές σε νοσοκομεία, κατανάλωση φαρμάκων.

Φαίνεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ θορύβου και προβλημάτων ψυχικής υγείας, από τη ζήτηση ηρεμιστικών και υπνωτικών, τα ψυχιατρικά συμπτώματα και τις εισαγωγές σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όσον αφορά τη σχέση θορύβου – επιθετικότητας, παρά το ότι η αυξημένη επιθετικότητα σχετίζεται με την έκθεση σε θόρυβο, μόνο η έκθεση σε θόρυβο δεν θεωρείται αρκετή για να δημιουργήσει επιθετικότητα..Όμως σε συνδυασμό με πρόκληση ή προϋπάρχοντα θυμό, μπορεί να πυροδοτήσει μία τέτοια αντίδραση.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης, ήταν κάτι που απασχολούσε τον άνθρωπο από παλαιά. Σε ορισμένες πόλεις της μεσαιωνικής Ευρώπης απαγορευόταν το πέρασμα των αλόγων με άμαξες για να μην διαταράσσεται ο ύπνος των κατοίκων. Βέβαια τα προβλήματα θορύβου του παρελθόντος, δεν συγκρίνονται με τα σημερινά της μοντέρνας κοινωνίας. Καθένας από εμάς, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αν μειώνει την ένταση του ήχου, όπου μπορεί, να περιορίσει τη χρήση παιχνιδιών και συσκευών που κάνουν θόρυβο, σέβεται τις ώρες κοινής ησυχίας, αποφεύγει του θορυβώδεις χώρους ή μειώνει το χρόνο παραμονής του εκεί και φορά ωτοασπίδες, όταν χρησιμοποιεί μηχανήματα που προκαλούν θόρυβο.

Όσον αφορά την Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό του προβλήματος με νομοθετικές ρυθμίσεις, ορίζοντας οριακές τιμές στάθμης θορύβου ( όπως π.χ. αυτές αναγράφονται στο Π.Δ 1180/81) και δονήσεων στους χώρους κατοικίας ή συνάθροισης κοινού, όρια φόρτου θορύβου σε αντιθορυβικές ζώνες (π.χ. νοσοκομεία, αναγνωστήρια, πάρκα αναψυχής κ.λ.π) και μέτρα προστασίας όπως ελάχιστες αποστάσεις από κατοικίες ή χώρους συνάθροισης κοινού, με κριτήριο τον περιορισμό της ενόχλησης και κατ΄ επέκταση την προστασία της υγείας.

Η τύχη των επιπτώσεων της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, είναι κυρίως υπόθεση του καθενός από εμάς και ελάχιστα της πολιτείας. Δεν φτάνουν οι πιέσεις που πρέπει να ασκήσουμε στους αντιπροσώπους της για ένα αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο. Είναι βασικά οι απλές καθημερινές ενέργειες που μπορούν να βελτιωθούν από τον πολίτη. Κάθε φορά που εξοικονομεί ενέργεια η ρύπανση μικραίνει. Κάθε φορά που εξοικονομεί ενέργεια η ρύπανση μικραίνει. Κάθε φορά που δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο όταν δεν υπάρχει ανάγκη βελτιώνει τον αέρα που αναπνέει. Κάθε φορά που δεν αγοράζει ένα φανταχτερό, μεγάλο αυτοκίνητο, που δεν επωφελείται από παράλογες και επουσιώδης « ανέσεις» όπως η χρήση αλουμινόχαρτου, η αγορά τροφής σε πολύχρωμα πακέτα, ή η κατάχρηση ηλεκτρικής ενέργειας, προστατεύει τους δικούς του πνεύμονες καθώς και των άλλων.

Είναι κοινή πείρα ότι οι βελτιώσεις του περιβάλλοντος ήταν αποτέλεσμα πίεσης τη βάσης και όχι της κορυφής.Όσο η βάση εφησυχάζει στον κομφορμισμό, την ηττοπάθεια και την αδιαφορία, δε θα πρέπει να περιμένει μαγικές λύσεις. Το Status quo θα συνεχίσει να υπάρχει με όλα του τα θλιβερά σύνδρομα. Το νέφος δεν καταστρέφει μόνο το περιβάλλον, αλλά κυρίως εμάς. Καταλύει κάθε βάση ποιότητας της ζωής μας. Το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το εργοστάσιο και η μεγάλη πόλη που όλοι λίγο πολύ απολαμβάνουμε, είναι οι σύγχρονες σειρήνες. Μας θέλγουν και μας οδηγούν στην απώλεια. Αυτά τα δημιουργήματα που χρειάστηκαν τόση γνώση και ευφυΐα είναι τα μεγάλα μας οικολογικά λάθη, τα οποία πληρώνουμε με την υγεία μας.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57087673
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.