ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠENTE TΟYPIΣTIKA XΩPIA ΣTH ΣHTEIA ME 950 KATΟIKIEΣ TΟ KAΘENA! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Φύση
ΑΕΠΑΦ , Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2005
Η είδηση από τα Νέα (20/8/2005) και το σχόλιο από την ΑΕΠΑΦ: "Εμείς απορούμε πως είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια επένδυση χωρίς να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ...Μόνο ένα μεγάλο ΑΙΣΧΟΣ μπορούμε να πούμε στη μονή Τοπλού, στην ελληνική Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...

"ΠENTE TΟYPIΣTIKA XΩPIA ΣTH ΣHTEIA ME 950 KATΟIKIEΣ TΟ KAΘENA

«Ξεπαγώνει» επένδυση 1,2 δισ. ευρώ

 ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Μέσα στον ερχόμενο χρόνο αναμένεται να «ξεπαγώσει» η υλοποίηση των σχεδίων της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης της χώρας, που προωθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια ο αγγλικός όμιλος Loyalward Group Plc, στην Ανατολική Κρήτη, μετά τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα σεβασθεί το περιβάλλον στην περιοχή και τους αυστηρούς όρους που θα επιβάλλουν οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Στα σχέδια της εταιρείας, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Minoan Group Plc, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η κατασκευή στη Σητεία πέντε τουριστικών χωριών με 950 κατοικίες το καθένα - συνολικής δυναμικότητας περίπου 7.000 κλινών! Πρόκειται για μια επένδυση - μαμούθ, η οποία θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 26.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, ενώ το συνολικό ύψος της εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβεβαιώσεις. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Minoan Group Plc κ. Κρίστοφερ Έγκλετον, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 14 Απριλίου 2005 το πρώτο τμήμα της νέας συμπληρωματικής περιβαλλοντικής μελέτης για τις επενδύσεις της στην Κρήτη, ενώ στο σύνολό της η μελέτη θα παραδοθεί στο αμέσως ερχόμενο διάστημα. Μάλιστα, στη μελέτη αυτή έχει εξεταστεί όχι μόνο η ανάπτυξη της περιοχής τού Κάβο Σίδερο, αλλά και η σχέση της με ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη. «Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, που επιδιώκει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από το εξωτερικό, θα μας αντιμετωπίσει αμερόληπτα, όταν θα χρειαστεί να αποφασίσει για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Έγκλετον.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στελέχη της εταιρείας εργάζονται σε κοινά προγράμματα με ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ συζητούν επίσης με το υπουργείο Γεωργίας για την ανάπτυξη ενός πειραματικού προγράμματος για τη γεωργία στην περιοχή.

Οι εργασίες. Ο αγγλικός όμιλος εκτιμά πως αν η περιβαλλοντική μελέτη εγκριθεί σχετικά σύντομα, η πρώτη φάση των εργασιών θα είναι δυνατό να ξεκινήσει εντός του 2006. H περιοχή στην οποία σχεδιάζει να χτίσει η Minoan Group Plc καλύπτει ολόκληρη την έκταση - ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού - γύρω από το Ακρωτήριο Σίδερο. H ολοκλήρωση της επένδυσης έχει χρονικό ορίζοντα πέντε χρόνων, ενώ στην τελική της μορφή εκτιμάται ότι θα απασχολεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Πέραν των πέντε τουριστικών χωριών, προβλέπεται να κατασκευασθούν ακόμα βίλες, διαμερίσματα πολυτελείας, τρία γήπεδα γκολφ, μια μαρίνα και άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. H Μονή Τοπλού θα εισπράττει κάθε χρόνο το 10% των ακαθάριστων εσόδων από όλες τις δραστηριότητες, οι οποίες θα αναπτυχθούν στην έκταση που θα εκμεταλλεύεται ο όμιλος Minoan Group Plc.

H συμφωνία. H αγγλική εταιρεία προχωρεί ήδη σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου - σήμερα ανέρχεται σε 15,2 εκατ. ευρώ - κατά 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υπογράψει υπόμνημα συμφωνίας με μεγάλο διεθνή όμιλο διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων, για το ένα από τα δύο ξενοδοχεία που θα κατασκευαστεί στην πρώτη φάση της επένδυσης.

Επίσης, έχει συνάψει συνεργασία με μεγάλη εταιρεία διοργάνωσης τουρνουά γκολφ και ιστιοπλοϊκών αγώνων. Για τον σκοπό αυτό, η αγγλική εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα στην κυβέρνηση για μετατροπή του αεροδρομίου της Σητείας σε διεθνές.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ THN ΕΠΕΝΔΥΣΗ

«Θα είναι φιλί ζωής»

Με «καλό μάτι» βλέπουν την επένδυση οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της περιοχής. Όσο για τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στο άκουσμα τής «απόβασης» των Βρετανών επιχειρηματιών στη Σητεία, ανήκουν πια στο παρελθόν.

Σε αυτό βέβαια βοήθησε και το συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, το οποίο επιλύει σημαντικά ζητήματα που είχαν τεθεί εξ αρχής. «Αντιδράσεις για τη μεγάλη πραγματικά επένδυση δεν θα υπάρχουν, από τη στιγμή που θα τηρηθούν οι όροι τού συμφωνητικού που έχει υπογραφεί,» αναφέρει στα «Νέα» ο δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Χριστοφακάκης.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό, υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να τηρηθούν από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας και των μελετητών για να μην αλλοιωθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής, στην οποία - όπως είναι γνωστό - βρίσκεται και το φοινικόδασος τού Βάι. Επίσης, στο συμφωνητικό προβλέπεται ότι οι ντόπιοι εργαζόμενοι που θα εργάζονται στην ξενοδοχειακή μονάδα θα είναι από την ευρύτερη περιοχή, ώστε να αντιμετωπισθεί και το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας. Φορείς της περιοχής πιστεύουν πως η επένδυση των Βρετανών θα είναι... «φιλί ζωής» για τον τόπο."

ΤΑ ΝΕΑ , 20/08/2005 , Σελ.: N20

ΣΧΟΛΙΟ

Εμείς απορούμε πως είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια επένδυση χωρίς να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής η οποία σημειωτέων είναι προστατευόμενη!!! (Αισθητικό δάσος Βάι).  Με ποιο μαγικό τρόπο η άγγλοι θα παντρέψουν την προστασία  οικοτόπων, ειδών  και τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την κατασκευή τόσων οικοδομών, γηπέδων γκολφ, κλπ.

Τέτοιες επενδύσεις μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες γίνονται. Η συγκεκριμένη Εταιρία βέβαια μόνο σαν τριτοκοσμικούς μας βλέπει. Όταν το έργο αυτό ξεκινήσει, αναρωτιόμαστε με πιο τρόπο οι ¶γγλοι θα τηρήσουν το συμφωνητικό που υπέγραψαν, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και όπου το “λάδωμα” έχει εξελιχθεί σε εθνικό σπορ. Ποιος θα εμποδίσει την εν λόγω εταιρία να παρεκκλίνει των εξαγγελιών της; μήπως ο Υπουργός Τουρισμού ή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ή ακόμα ο Υπουργός Πολιτισμού, δηλαδή ο Πρωθυπουργός;  

Αυτές είναι οι μέθοδοι για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, δηλαδή του οικολογικού τουρισμού στην Ελλάδα;

Για 3.000 ας πούμε θέσεις εργασίας, δηλαδή 3.000 ομήρους- υπηρέτες που θα εξαρτώνται μόνο από αυτού του είδους τον τουρισμό, ξεπουλάμε τη χώρα μας!!! Εκτός λοιπόν από αυτούς τους ας πούμε  3.000 “τυχερούς” όλη η υπόλοιπη περιοχή θα μαραζώσει, γιατί μη μας πουν πως οι τουρίστες που θα επισκέπτονται τέτοια “χωριά” θα βγαίνουν στη συνέχεια και θα τρωνε ή θα ψωνίζουν στα παραδοσιακά μέρη της Σητείας! Εδώ συζητούν την ανάπτυξη πειραματικού προγράμματος για τη γεωργία, που σημαίνει σε απλά ελληνικά, ακόμα και τις σαλάτες τους θα παράγουν οι ίδιοι!

Τα παραδείγματα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν μας έβαλαν καθόλου μυαλό, δυστυχώς.

Μόνο ένα μεγάλο ΑΙΣΧΟΣ μπορούμε να πούμε στη μονή Τοπλού, στην ελληνική Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

Traveler
Επισκέπτης , 2005-08-28 11:50:07
Διαφωνώ με το σχόλιο σας. Το ότι το "λάδωμα" έχει γίνει εθνικό σπόρ (όπως σωστά λέτε) και η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να ασκήσει τον ελεγκτικό και εποπτικό του ρόλο δεν αποτελεί επιχείρημα για την μη υλοποίηση μιας επένδυσης. Αντ' αυτού, σας προτείνω να βρείτε το συμφωνητικό και ακολούθως να ενημερώσετε με όσα μέσα διαθέτετε τους κατοίκους της περιοχής για τους όρους που περιέχει και να πρωτοστατήσετε στην σύσταση Λαϊκής Επιτροπής Παρακολούθησης των όρων. Σας προτείνω δηλαδή δράση και όχι αντίδραση. 
Όσο για αυτό που λέτε ότι η υπόλοιπη περιοχή θα "μαραζώσει" είναι αναληθές. Το σωστό είναι να πείτε ότι ενδεχομένως η υπόλοιπη περιοχή να ωφεληθεί ελάχιστα από την συγκεκριμένη επένδυση. Αν θέλετε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη ζητήστε π.χ. να προστεθεί στους όρους ότι θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα οι μακροχρόνια άνεργοι της περιοχής αφού εκπαιδευθούν καταλλήλως με πρωτοβουλία του Δήμου και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιθυμεί ο επενδυτής ανά επαγγελματικό κλάδο. Τα περί "3000 ομήρων" για ποιό λόγο δεν τα λέτε για άλλους εργαζόμενους σε άλλες τουριστικές μονάδες του Νησιού; Για ποιό λόγο αυτή η επιλεκτική μεταχείριση;
Επισκέπτης , 2005-08-29 17:05:50
Συμφωνώ μαζί σας κε Traveler ότι χρειάζεται δράση και όχι αντίδραση και ότι πρέπει να πλαισιωθεί μια επιτροπή κατοίκων. Μέχρι εκεί όμως... γιατί δεν είδα στο κείμενο του σχόλιου της ΑΕΠΑΦ να λέει ότι ο λόγος για να μη γίνει το έργο είναι το ότι υφίσταται το "λάδωμα". Το πρόβλημα όμως τελικά δεν είναι οι όροι πραγματοποίησης του σχεδίου (που έχουν ντυθεί αρκετά με περιβαλλοντικό μανδύα) αλλά η όλη ιδέα που αποτελεί φαραωνική επέμβαση σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, σε ένα ημιξηρικό τοπίο της Ανατολικής Κρήτης με ιδιάιτερη αξία, αναγνωρισμένη διεθνώς.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 179 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55278490
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.