ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΗΘΙΚ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 11 Αύγουστος 2005

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η εικόνα της χελώνας με το καρφί στο κεφάλι που έντεχνα έφτανε μέχρι το σαγόνι με αποτέλεσμα πέρα από τον βασανισμό της, να πεθάνει από ασιτία, δείχνει το μέγεθος του σαδισμού ορισμένων ανθρώπων, αλλά και τις ευθύνες μας απέναντι στα άλλα είδη στα οποία χρωστάμε τη ζωή μας. Αυτός ο κόσμος ο «μικρός ο μέγας» δεν υπάρχει μόνο για τη διατροφή μας, τα οικονομικά οφέλη από την εμπορία, την αλληλοστήριξη των οικοσυστημάτων και των φυσικών κύκλων της ζωής. Έχει μια ακόμη πλευρά, εκείνη της μαγείας, της έλξης,της αισθητικής, Εκείνη που ενέπνευσε ποιητές, μουσικούς, ζωγράφους και γλύπτες και έδωσε μια έκσταση που κάνει αυτή τη ζωή άξια να την ζήσει κανείς.

Ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς να δουν ποτέ ένα ωραίο άνθος, πουλί, δάσος, τοπίο, χωρίς ν’ ακούσουν ποτέ τη μουσική των πουλιών, των ρυακιών, των φύλων στο θρόισμα, χωρίς να μυρίσουν ποτέ γιασεμί, το πρωινό αλμυρό αέρα του πελάγους ανακατεμένο με θυμάρι, ρίγανη και σκίνο. Η ανάγκη επαφής με τη φύση είναι ουσιαστικά στα γονίδια μας. Τεράστια ποσά δαπανώνται για τη δημιουργία κήπων, σε ιδιωτικές κατοικίες και πάρκων στις πόλεις.

Γνωρίζουμε 15.000 είδη πεταλούδων όλων των μεγεθών και χρωμάτων. Με φτερά διαφανή, ή ιριδίζοντα, μπλε, με μάτια ζωγραφισμένα. Με όλες τις δυνατές αποχρώσεις. Όπως και πολλά είδη πουλιών, όπου η φύση αυτοσχεδιάζει με τα χρώματα και τη μουσική. Αλλά και όλα τα άλλα είδη συνθέτουν χρωματικές και μουσικές αρμονίες.

Όμως για τον θαυμαστό αυτό κόσμο υπάρχει και η άλλη πλευρά του ζητήματος, η ηθική. Τα είδη έχουν δικαίωμα ζωής. Όπως ακριβώς έχουμε δικαίωμα ζωής εμείς. Πολλοί οδηγοί κάνουν ελιγμούς στο δρόμο για να αποφύγουν ένα σκυλί.  Κάποιοι από εμάς που κατά λάθος χτυπήσαμε μια γάτα με το αυτοκίνητο αισθανθήκαμε ναυτία και κάποιας μορφής κενό. Και όμως τέτοιου είδους περιστατικά είναι μικρές λεπτομέρειες εμπρός στα βασανιστήρια τα οποία υπομένουν χάρη σ΄ εμάς κάποια ζώα. Οι φάλαινες διάτρητες από τα καμάκια των φαλαινοθηρικών, τινάσσονται βγάζοντας τις απόκοσμες κραυγές τους, γεμίζοντας το νερό με πυκνά κύματα αίματος – τεράστια ζώα στην τελευταία τους στιγμή γεμάτη αγωνία και τρόμο. Είναι το μέγεθος των φαλαινών και η ευφυΐα τους που κάνει το θάνατο τους να μοιάζει με δολοφονία ανθρώπων ή κάτι περισσότερο. Μια μπλε φάλαινα, το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη γη, ζυγίζει 150 τόνους, η καρδιά της μισό τόνο και ο εγκέφαλός της 6 κιλά. Το σώμα της τροφοδοτείται από 7.000 λίτρα αίματος.

Φώκαινες συλλαμβάνονται από Ιάπωνες ψαράδες καθώς εμπλέκονται στα δίχτυα: τις κρεμούν από την ουρά και εν συνεχεία τους καρφώνουν καμάκια στο κεφάλι. Τα δελφίνια περικυκλώνονται από δίκτυα και μετά δέχονται τα τυφλά χτυπήματα των ψαράδων μέχρις ότου δεν διακρίνετε στα κατακόκκινα νερά όπου αναπηδούν, τινάσσονται και τρέμουν λίγο πριν το θάνατο γκρίζες ράχες και πτερύγια, σαν να θέλουν κάπου να πιαστούν. Κάποια από τα ζώα δολοφονούνται για τροφή, κάποια για να μην παρενοχλούν τα δίχτυα.

Καρχαρίες που κατά λάθος ψαρεύονται εκτελούνται στο κατάστρωμα με ρόπαλα και μετά αφήνονται νεκροί στη θάλασσα όπου ανήκουν. Πουλιά για πώληση συνωστίζονται σε κιβώτια συνωστίζονται κατά χιλιάδες, όπου πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Χελώνες αφήνονται νεκρές στις παραλίες, αφού πρώτα τους βγάζουν τα μάτια. Ένας πελεκάνος στην Καλιφόρνια δολοφονείται με ρόπαλο, 9 στραγγαλίζονται, 10 έχουν το πάνω ράμφος κομμένο και οδηγούνται σε αργό θάνατο.Ένας ελέφαντας στο ζωολογικό κήπο του Λος ¶ντζελες, τρελός στον ελάχιστο χώρο που του διατίθεται αυτοτραυματίζεται. Πίθηκοι περιορισμένοι σε μικρά κλουβιά στον κήπο των Χανίων ανέχονται τις κραυγές του πλήθους που τους πετάει γαριδάκια, καραμέλες και πατατάκια.

Για όσους η ηθική είναι ο άγραφος του θεού, τότε το δικαίωμα ζωής των άλλων όντων είναι απόρροια του ότι δεν πρέπει να καταστρέφονται τα δημιουργήματά Του.

Για όσους η ηθική είναι ένα σύνολο κανόνων που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, τότε το δικαίωμα ζωής των άλλων ειδών είναι απόρροια του κανόνα που λέει ότι χωρίς τα είδη δεν επιβιώνουμε. Αντί να καταστρέφουμε τη μαγεία της ζωής, μπορούμε να την παρατηρούμε και να διδασκόμαστε. Είναι αυτή η ζωή η μόνη ευκαιρία που έχουμε για κάτι τέτοιο. Αντί να πατούμε ένα άνθος, μπορούμε να το σπουδάσουμε, ν' ακούσουμε την ποίησή του. Αντί να βάφουμε τον κόσμο στον αίμα των φαλαινών, των δελφινιών, των ρινόκερων, των ελεφάντων, μπορούμε να μάθουμε κάτι για την προϊστορία αυτού του ιδιόμορφου, αγνώστου κόσμου.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΨΙΣΤΟ
Επισκέπτης , 2005-08-12 20:46:19
Η ανθρώπινη ευδαιμονία είναι ύψιστος στόχος και η βιοποικιλότητα μέσον για να τον επιτύχουμε ; Μήπως η βιοποικιλότητα είναι υψηλότερος σκοπός απο την ανθρώπινη ευδαιμονία;  
Θεωρώ αυτή την ερώτηση πολύ σημαντική . Κάποια απάντηση δίνεται στην ιστοσελίδα  
http://www.geocities.com/laloslal/principles.html
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΨΙΣΤΟ
Επισκέπτης , 2005-08-12 20:47:11
Η ανθρώπινη ευδαιμονία είναι ύψιστος στόχος και η βιοποικιλότητα μέσον για να τον επιτύχουμε ; Μήπως η βιοποικιλότητα είναι υψηλότερος σκοπός απο την ανθρώπινη ευδαιμονία;  
Θεωρώ αυτή την ερώτηση πολύ σημαντική . Κάποια απάντηση δίνεται στην ιστοσελίδα  
http://www.geocities.com/laloslal/principles.html

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 114 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607117
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.