ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (!) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διάφορα
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Σάββατο, 06 Αύγουστος 2005

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (!) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ο νέος θεσμός των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο προσκήνιο. Προβάλλεται μάλιστα ως μοναδική λύση – απάντηση στην έλλειψη πόρων. Κατατέθηκε και το σχετικό Νομοσχέδιο. Μελετώντας το αναλυτικά και παίρνοντας υπόψη και την εμπειρία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του θεσμού τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, διαπιστώνουμε συνοπτικά πως:

- Ο θεσμός των ΣΔΙΤ δεν έρχεται εξ ουρανού. Είναι αποτέλεσμα του εσφαλμένου τρόπου αξιοποίησης των πόρων των μέχρι σήμερα Κοινοτικών Προγραμμάτων, τα οποία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν για να ολοκληρώσει η χώρα τις βασικές υποδομές της.

- Η χώρα έμεινε πίσω σε παραγωγικές επενδύσεις, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε δράσεις αειφορίας και περιβάλλοντος, σε δημόσια διοίκηση.

- Αυτά είναι αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη, της έλλειψης αναπτυξιακού προγραμματισμού και χωροταξικού σχεδιασμού, της απουσίας ορθολογισμού, ιεράρχησης και συμβατότητας στόχων και υλοποιούμενων παρεμβάσεων και ταυτόχρονα έντονης παρουσίας πολυδιάσπασης στόχων, κολυβοποίησης πιστώσεων, πολιτικαντισμού και ψηφοθηρίας.

- Οι ΣΔΙΤ μπορεί μεν να αποτελούν μια εναλλακτική λύση υλοποίησης έργων υποδομής και παροχής υπηρεσιών, έχουν όμως και πλήθος αρνητικών συνεπειών και παρενεργειών που πρέπει να συνεκτιμούνται σωστά.

- Δεν συμφωνούμε με απόψεις γενικευμένης ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τομείς κοινωνικούς και δημοσίου συμφέροντος.

- Οι ΣΔΙΤ δεν γίνονται αδαπάνως. Το κόστος τους μεταφέρεται με διάφορες μορφές είτε στο δημόσιο είτε άμεσα στον πολίτη.

- Οι ΣΔΙΤ φαίνεται πως κοστίζουν περισσότερο, απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες και πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων. Κυρίως όμως απαιτούν μια άλλη δημόσια διοίκηση.

- Οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και οι κοινωνικές προτεραιότητες των πολιτών έχει αποδειχτεί ότι δεν συμπορεύονται με τις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις προτεραιότητες των ιδιωτικών συμφερόντων.

- Τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς που βιώνει έντονα η χώρα, κάθε άλλο παρά συνηγορούν στην υιοθέτηση, και μάλιστα γενικευμένη, νέων θεσμών που καθιστούν ακόμα πιο αδιαφανή και υποκειμενική την λειτουργία της πολιτικής και των οργάνων της.

- Μόνο και εφόσον καταστρωθεί και υιοθετηθεί, πολιτικά και κοινωνικά, ένα Μακρόπνοο Εθνικό Σχέδιο Δράσεων και Πολιτικών που θα καθορίζει με ακρίβεια τους Στόχους Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής είναι δυνατή η εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Κάθε άλλη διαδικασία θα είναι ευκαιριακή, έξω από το γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο, επισφαλής και αναποτελεσματική.

- ¶ν αυτά ισχύουν γενικά για τον θεσμό, μετά τις παραπάνω επισημάνσεις, κατά μείζονα λόγο ισχύουν για την γενίκευση του θεσμού Περιφερειακά.
 
Το Νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από μια υποτέλεια του δημοσίου απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα και παραίτησή του από το δικαίωμα και υποχρέωσή του να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετεί το κοινωνικό όφελος στο όνομα των επενδύσεων και μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης.

Τέλος, είμαστε κάθετα αντίθετοι με όλες τις μονομερείς διατάξεις εξυπηρέτησης πάση θυσία και με κάθε τρόπο του ιδιωτικού συμφέροντος από όλους τους άλλους φορείς του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και με το πνεύμα «εντολών» που τους δίνει. Είναι κλασσικές περιπτώσεις ανισοπολιτείας, αντιβαίνουν ακόμα και στο Ελληνικό Σύνταγμα και είναι άκρως προσβλητικές για τους πολίτες.

Τον λόγο πρέπει να πάρουν οι τοπικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, οι πολίτες, γιατί όλους μας αφορά το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας και όχι το μέλλον οποιασδήποτε Ανώνυμης Εταιρείας που σήμερα υπάρχει και αύριο μεταλλάσσεται.

Από την παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης»

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 32 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56174068
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.