ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Βασανιστικός θάνατος θαλασσιας χελώνας στη νότια Κρήτ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
e , Σάββατο, 30 Ιούλιος 2005

Μια απίστευτη κτηνωδία έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες

Την 15η Ιουλίου 2005 κατά τις 5 το απόγευμα, κάποιοι τουρίστες είδαν μια θαλάσσια χελώνα να εξέρχεται από τη θάλασσα σε μια παραλία στα νότια της Κρήτης μεταξύ Μύρτου και Ματάλων.

Η χελώνα έδειξε σημάδια ότι πέθαινε, αλλά όχι από φυσικούς λόγους. Μετά από εξέταση παρατήρησαν ότι είχε καρφωμένο στο κεφάλι της ένα καρφί 12 εκατοστών! Το καρφί ήταν περασμένο από πάνω και έβγαινε κάτω από το σαγόνι της με τέτοιο τρόπο ώστε το ζώο να μην πεθάνει ακαριαία αλλά αργά και βασανιστικά απο ασιτία αφού δεν μπορουσε να ανοίξει το στόμα του για να τραφεί. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν ατύχημα και ότι κάποιος συνειδητά, από σαδισμό ή εκδίκηση, θέλησε να προκαλέσει στη χελώνα αυτόν τον φρικτό αργό θάνατο. Ο δράστης παραμένει άγνωστος...

Η χελώνα ήταν ετοιμοθάνατη αλλά παρ’όλα αυτά είχε τις αισθήσεις της και ήταν εμφανές ότι υπέφερε. Ένας από τους τουρίστες που την βρήκαν κατάφερε να της αφαιρέσει το καρφί, που δεν είχε σημάδια αίματος ή εγκεφαλικού ιστού, με τον πιο ανώδυνο δυνατόν τρόπο και για μια στιγμή η χελώνα φάνηκε να χάνει τις αισθήσεις της. Της έβαλαν στην πληγή αδιάβροχη αντισηπτική κρέμα για να μην μολυνθεί και μετά από λίγο ανέκτησε κάποιες από τις δυνάμεις της. Οι τουρίστες αποφάσισαν να την αφήσουν να γυρίσει πίσω στη θάλασσα αφού η ίδια είχε δυνάμεις να κολυμπήσει μακριά και είκοσι λεπτά αργότερα είχε εξαφανιστεί. Δυστυχώς μετά από τέσσερις μέρες η χελώνα βρέθηκε νεκρή στον βυθό της θάλασσας, κοντά στην ακτή όπου είχε βρεθεί από τους τουρίστες.

Ένας από τους τουρίστες που βρήκαν την χελώνα μας έδωσε αυτό το γράμμα:

Η Σταυρωμένη Θαλάσσια Χελώνα στα Νότια της Κρήτης

Μετά από αυτή την κτηνωδία προκύπτουν τα παρακατω ερωτήματα:

Δεν φτάνει που για περισσότερο από 50 χρόνια οι άνθρωποι στην Κρήτη πετούν τόνους δυναμίτη στη θάλασσα, σκοτώνοντας έτσι ολόκληρο τον πληθυσμό των ψαριών γύρω από τις ακτές τις Κρήτης και προκαλώντας οικολογική καταστροφή αποκαλυπτικών διαστάσεων, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την προσωπική, εγωιστική τους λαιμαργία;!

Έτσι οι τίμιοι και καλοί ψαράδες που δουλεύουν σκληρά αδυνατούν να βρουν ψάρι για να κερδίσουν τα προς το ζην,  και για τις σπουδές των ίδιων των παιδιών τους που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Δεν φτάνει που τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει φανεί σχεδόν καμία φώκια στις νότιες ακτές της Κρήτης;!

Δεν φτάνει που τα δελφίνια έχουν εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τα νότια της Κρήτης αφού ψαράδες –όπως έχω ο ίδιος δει με τα μάτια μου- τα πυροβολούν;!

Όχι! Απ’ότι φαίνεται ούτε μια ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή φτάνει.

Έφτασε ο καιρός που ένα από τα ομορφότερα και ευγενέστερα ζώα της θάλασσας, η θαλάσσια χελώνα, σταυρώνεται. Γιατι;! Όταν οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον για δικό τους «όφελος» είναι κάτι κακό. Αλλά αυτός ο βασανισμός της θαλάσσιας χελώνας είναι κάτι το αδιανόητο.

Την στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απελπιστική κατάσταση αυτής της πανέμορφης, αθώας χελώνας αρχίσαμε να κλαίμε. Προσωπικά ένιωσα να ντρέπομαι που ανήκω στο ανθρώπινο είδος.

Μπορεί για τον πολύ κόσμο που ακούει καθημερινά για πολέμους και για τρομοκρατικές επιθέσεις αυτή η είδηση να του φανεί ασήμαντη, και άλλωστε μιλάμε μονάχα για ένα ζώο, έτσι δεν είναι; Σας διαβεβαιώνω όμως ότι το να κοιτάξετε μέσα στα μάτια και την ψυχη της σταυρωμένης θαλάσσιας χελώνας θα συγκλονιστείτε στα βάθη της ψυχης σας το ίδιο και θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε έρθει αντιμέτωποι με τις πράξεις ενός επικίνδυνου ψυχοπαθή, σαδιστή που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και μπορεί να βλάψει εσάς και τα παιδιά σας.

Πρόκειται για ένα είδος για το οποίο οι σοφοί λένε πως δεν έχει όνομα και για το οποίο ο Κύριος είπε: «θα ήταν καλύτερα να μην είχε γεννηθεί ποτέ».

Έχω δει και έχω ακούσει πολλά εγκλήματα εις βάρος της φύσης και των ζώων και υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα κακομεταχείρησης και βασανισμού ζώων στο νησί μας. Αλλά για μένα αυτή η σταύρωση της θαλάσσιας χελώνας στα νότια της Κρήτης ήταν το πιο σοκαριστικό γεγονός γιατί μου θύμισε και τη σταύρωση του Κυρίου μας. Μου έδειξε ότι το σαδιστικό μίσος συνεχίζει να υπάρχει και να ψάχνει για αθώα θύματα.

Και όσο για σένα που κάρφωσες το καρφί στο κεφάλι της χελώνας:

Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι θα ακούσεις για αυτό και έτσι θα μάθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τις άρρωστες αυτές πράξεις σου στο σκοτάδι χωρίς η αλήθεια να μαθευτεί και να λάμψει το φως της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξέρεις ότι τη στιγμή που έβαζες το καρφί στο κεφάλι της χελώνας την ίδια ώρα, χωρίς να το ξέρεις, το κάρφωνες και στο δικό σου άρρωστο μυαλό και στην γεμάτη από μίσος καρδιά σου. Λυπάμαι για σένα όπως λυπήθηκα και για την χελώνα απλά για σένα δεν θα κλάψω. Θα σε συμβούλευα να παραδωθείς στην αστυνομία ή να μιλήσεις σε έναν παπά ή να πας σε μια ψυχιατρική κλινική. Μπορεί αυτοί να καταφέρουν να βγάλουν το καρφί από την ψυχή σου και από την καρδιά σου. Αλλά σε διαβεβαιώνω, ο Θεός μάρτυς μου, δεν μπορείς να κρυφτείς.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι οι άνθρωποι στην Κρήτη δεν είναι βάρβαροι και πρωτόγονοι όπως τον δράστη. Αντιθέτως, δεν υπάρχει άλλο μέρος που μπορούμε να βρούμε ανθρώπους με τόση αφοσίωση και αγάπη στο Θεό και με καρδιές γεμάτες υπερηφάνια όπως στο νησί μας. Πουθενά οι ξένοι δεν μπαίνουν στην καρδιά των ανθρώπων που τους φιλοξενούν όπως μπαίνουν στην καρδιά των Κρητικών. Αλλά τελευταία υπάρχει μια γενική απογοήτευση από τη μεριά των τουριστών. Την ίδια ώρα που δυσκολεύονται με τα λεφτά λόγω του ευρώ, δίνεται και μια συνεχής αρνητική εικόνα του νησιού για διάφορους λόγους. Το άρθρο αυτό δεν έχει το σκοπό αρνητικής διαφήμισης αλλά το γράφω ως παράπονο για την κακομεταχείρηση των ζώων και την καταστροφή της θάλασσας στην Κρήτη.

Οι άνθρωποι της Κρήτης πρέπει να σηκώσουν το ανάστημα τους ενάντια αυτής της καταστροφής της όμορφης θάλασσάς μας, έτσι ώστε να ξαναδούμε τα μυστηριώδη χρώματα του φαγκριού, τον ρουμπινένιο σκάρο και σύννεφα από ασημένιους σαργούς. Να μας ξαναχαιρετίσει με τα μεγάλα της γλυκά μάτια η φώκια. Να ξαναγυρίσουν ανενόχλητες οι πανέμορφες θαλάσσιες χελώνες για να γεννήσουν τα αυγά τους μέσα στην ειρηνική ησυχία της νύχτας στην άμμο των παραλιών της Κρήτης. Να συνεχίσουν τα δελφίνια να χορεύουν στην επιφάνεια του κρυστάλλινου νερού της θάλασσας που λαμπυρίζει κάτω από το πιο όμορφο φως της γης: Το φως της Κρήτης!

Με σεβασμό προς κάθε είδους ζωής

Εραστές της Κρήτης

Κέντρο Περίθαλψης άγρ
Επισκέπτης , 2005-08-02 20:01:39
Διάβασα αυτό το κείμενο ψυχής και πραγματικά για μια ακόμη φορά συγκλονίστηκα. Αγαπητοί φίλοι δεν έχει τόσο σημασία που συνέβη το περιστατικό, σημασία έχει ότι συνέβη και σίγουρα πραγματοποιήθηκε από αρρωστημένο μυαλό. 
Δεν είναι όμως το πρώτο δυστυχώς και ούτε και το τελευταίο, πρόσφατα στην περιοχή της Θεσσαλίας κάποιος έπιασε μία γερακίνα ( είδος αρπακτικού για τους μη γνώστες) και της έκοψε τα πόδια , την τύφλωσε με καρφίτσες και την άφησε ελεύθερη. 
Θα μπορούσα να σας πω για τα πυροβολημένα δελφίνια, τις κρεμασμένες αλεπούδες, τους κακοποιημένους νεοσσούς ζώων και πουλιών, αυτή είναι η κοινωνία μας. 
Δεν είναι όμως όλοι έτσι, υπάρχουν και άνθρωποι σαν κι εσάς που κάνατε ότι μπορούσατε για τη χελώνα αυτό μετρά περισσότερο απ΄ όλα και δίνει κουράγιο σε όλους μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια μήπως και αλλάξουμε κάτι.  
 
Στάθης Χαλαστάρας 
 
Κέντρο Περίθαλψης άγριων ζώων και πουλιών Μαγνησίας  
Apo to Orino Sitias
Επισκέπτης , 2005-08-11 08:03:06
Merikes fores den boro na to pistepso oti ston topo mou yparhei tosi agriotita apenanti se kathe morfi zois. Yparhoun anthropoi sto horio mou pou den endiaferontai gia ta oikosita zoa pou ehoun stin katohi tous. Prosfato to paradeigma enos skyliou pou hreizotan amesi iatriki voithia, ta aftia tou eihan sapithei, alla o idioktitis den endiaferotan. I thia mou ehei enan yperoho kipo, alla molis dei vatrahakia (hyla arborea) ta rihnei mesa sti lekani kai travaei to kazanaki gia na min tis lerosoun ta tzamia. mia taverniarissa se ena kontino oikismo pianei tin karabina molis dei ta arpaktika, xypnaei vrizontas ti zoi tis. Molis perysi hathike o enas Gypaetos apo to zevgari tis Thriptis. o politismos mas einai apistefta aftokatastrofikos. to perivallon ton horion einai gemato foles kai stous droumous kikloforoun 4x4 me plastikes dexamenes rantismatos. Osoi pouloun agrotika proionta so eborio ehoun kai kapoia horafia pou kalliergoun gia tous idious horis tosa polla himika... To kerdos mas ehei tyflosei, skotonomaste gia merikes pentarodekares... 
 
Y.S.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 123 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607378
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.