ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τροιζηνία: Αιολικά πάρκα εναντίον περιβάλλοντος Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενέργεια
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά , Παρασκευή, 22 Ιούλιος 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

Η έναρξη των εργασιών εγκατάστασης ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στα διοικητικά όρια του Δήμου Τροιζήνος και συγκεκριμένα στην οροσειρά των Αδερών έχει δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζήνος, λόγω των συνεπειών στο Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης νέων και ήπιων τεχνολογιών, όπως τα Αιολικά Πάρκα, κατανοούμε τις οικονομικές, γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές αναγκαιότητες που επιβάλλουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όπως και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση της ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, η οποία ορίζει αντικειμενικά το πλαίσιο και το μέτρο του συμβιβασμού ανάμεσα στο πεπερασμένο περιβάλλον και τη φιλοδοξία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή και δίχως όρια οικονομική ανάπτυξη.

Εκφράζουμε τη βαθειά ανησυχία μας για το πιθανό ενδεχόμενο αλλοίωσης του διαχρονικού περιβαλλοντικού και αξιακού χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής από την εγκατάσταση όχι ενός, αλλά πολλών Αιολικών Πάρκων.

Αυτό συνάγεται:

Α) από τα επίσημα στοιχεία της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και συγκεκριμένα από το Αρχείο Αιτήσεων του Φορεά, με τελευταία ενημέρωση στις 2-6-05, όπου έχουμε αιτήσεις για 8 ακόμα Αιολικά Πάρκα,

Β) έχουμε μία πρώτη θετική γνωμοδότηση από την ΡΑΕ, για εγκατάσταση τρίτου Αιολικού Πάρκου στις 13-6-05,  πρόκειται για αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΕΙΟΥ Α. Ε, συμφερόντων ΜΠΟΜΠΟΛΑ, και που αφορά σε Αιολικό Πάρκο στη θέση Ασπροβούνι, ισχύος 20MWκαι που θα αποτελείται από 20 περίπου ανεμογεννήτριες,

Γ) Ηδη από την 1-12-2000 η ΡΑΕ ανακοίνωσε επίσημα την αύξηση του αριθμού των Αιολικών Πάρκων στη Νότιο Λακωνία και στην Τροιζηνία. Από αυτό συμπεραίνεται ότι οι προαναφερθείσες περιοχές θα σηκώσουν όλο το βάρος της εφαρμογής Αιολικής Ενέργειας στη Νότιο Χέρσα Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω μας υποχρεώνουν να πάρουμε άμεσα πρακτικά μέτρα κατά της αλόγιστης ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων στο Όρος Αδέρες, όχι μόνο λόγω περιορισμένου χώρου και της άμεσης γειτνίασης αυτών προς τις μεγάλες οικιστικές ενότητες του Πόρου και του Γαλατά, αλλά και μικρότερων τέτοιων,  όπως της Τροιζήνας, της Καλλονής και της Δρυόπης, αλλά και γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους.

Επειδή η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στην τοπική απασχόληση και στην τοπική ανάπτυξη, η ίδια η Δημοτική αρχή δηλώνει αδυναμία να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες οποιοδήποτε ανταποδοτικό όφελος, το περίφημο δε Δημοτικό Τέλος κρίνεται αντισυνταγματικό με την απόφαση 611/04 του Β΄Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας και παραπέμφθηκε η τύχη του στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Επειδή το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 έτη αυτό που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, αν αδιαφορήσουμε τώρα, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παληοσιδηρικών και ένα βουνό φορτωμένο με χιλιάδες τόνους ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ ΥΠΌΓΕΙΩΝ Ή ΥΠΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΩΝ.

Επειδή ακόμα οι συνέπειες από την άναρχη και αλόγιστη εγκατάσταση βιομηχανικών Πάρκων Αιολικής Ενέργειας,  όπως είναι ουσιαστικά, θα υποβαθμίσει αισθητά το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, θα επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές των Ακινήτων, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα σημαντικά περιβαλλοντικά αγαθά όπως οι ΟΠΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ, θα περιορίσει σημαντικά τις όποιες ανθρώπινες δραστηριότητες λόγω της οπτικής και ηχητικής όχλησης πλησίον των αιολικών πάρκων, και τέλος...

Επειδή σύμφωνα με το νόμο 2742/99,  άρθρα 7,  8 και 10, καμμία άδεια εγκατάστασης αιολικών σταθμών δεν είναι σύννομη αν δεν έχει προηγηθεί η σύνταξη Ειδικών ή Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ή δεν έχει προηγηθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (βλ. Σ.τ.Ε. 2569/2004. Τμ. Ε8217,  και σχόλιο Απ. Παπακωνσταντίνου).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ να διεκδικήσουμε το μέτρο και το σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον,  να εκλογικεύσουμε τις απαιτήσεις και την απληστία των επενδυτών για διαρκώς μεγαλύτερα κέρδη, και να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της Νομιμότητας, όπου αυτή έχει παραβιαστεί.

Ελπίζουμε να είμαστε όλοι μαζί σε μια προσπάθεια που μας αφορά και μας ενώνει.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά (οι φίλοι της Παράδοσης)

spiros@4troxoi.gr
Επισκέπτης , 2005-07-24 18:20:37
ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΟΙ ΑΔΕΡΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΣΙΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ; ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ; ΥΣΤΕΡΑ ΚΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ" ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΜΑΖΙ. ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ.
όχι οικολόγοι ντήλερ
Επισκέπτης , 2005-08-18 10:55:37
Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απο όσα λύνουν. Τα κονδύλια της ΕΕ και οι προσυμφωνημένες τιμές πώλησης μετατρέπουν τα αιολικά πάρκα σε ένα ακόμη αντιπεριβαντολογικό χώρο πλιάτσικου των μεγάλων συμφερόντων. 
 
Η κύρια ενέργεια παρέχεται στη γή απο τον ήλιο και απο εκεί πρέπει να την συλλέγουμε. Οι ελάχιστες αποδώσεις και το τεράστιο περιβαντολογικό κόστος της αιολικής ενέργειας την καθιστούν χρίσημη μόνο σε μικρές μονάδες για ατομικές χρήσεις ιδιωτών σε συνδιασμό πάντα με την ήλιακή ενέργεια. 
 
Τα αιολικά πάρκα μόνο καταστροφή προκαλούν

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 235 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641106
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.