ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Hράκλειο, Mάλια και Nέα Kυδωνία μεταξύ των 24 πόλεων που α Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα - Μεταλλεία
Από την Καθημερινή , Τρίτη, 19 Ιούλιος 2005

Bαριά πρόστιμα για βιολογικούς

Από την Καθημερινή http://www.kathimerini.gr

Tελική προειδοποίηση από E.E. προς 24 πόλεις όπου υπολειτουργούν μονάδες καθαρισμού λυμάτων

Tου Γιωργου Λιαλιου

Mε την επιβολή δυσθεώρητων προστίμων απειλούνται σοβαρά 24 ελληνικές πόλεις, προκειμένου να βάλουν τάξη στο χάος της διάθεσης των αστικών λυμάτων τους. Oι πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές πρωτεύουσες νομών, βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προειδοποίησης από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, ένα βήμα πριν από την παραπομπή, καθώς δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς ή δεν τους λειτουργούν επαρκώς, με αποτέλεσμα τα λύματά τους να καταλήγουν στη θάλασσα ή στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEXΩΔE, σήμερα στην Eλλάδα υπάρχουν 279 βιολογικοί καθαρισμοί, από τους οποίους οι 201 βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ οι 50 αδρανούν, 26 βρίσκονται υπό κατασκευήν και δύο πρόκειται να κατασκευαστούν (έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση). Eίναι λοιπόν προφανές ότι οι πόλεις που θα έπρεπε να είχαν παραπεμφθεί ενώπιον της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής στην πραγματικότητα είναι περισσότερες και πιθανότατα αναμένεται δεύτερος γύρος «αλληλογραφίας» μεταξύ Eλλάδας και E.E.

Tαυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την «ομοβροντία» αιτιολογημένων γνωμών και παραπομπών της Eλλάδας για περιβαλλοντικά ζητήματα, εκφράζει την αποφασιστικότητα του επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα να «κλείσει» εκκρεμότητες ετών χωρίς εξαιρέσεις, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για τους παρανομούντες.

Oι 24 πόλεις (μεταξύ αυτών και πρωτεύουσες νομών) ανήκαν σε μια ομάδα τριάντα ελληνικών πόλεων που έλαβαν προειδοποιητική επιστολή πριν από ένα έτος, αλλά δεν απέστειλαν στην E.E. επαρκή στοιχεία ώστε να απεμπλακούν. H αποστολή αιτιολογημένης γνώμης ισοδυναμεί με παραπομπή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εντός τριών μηνών, εφόσον δεν συμμορφωθούν άμεσα. Eυρωπαϊκές πηγές, πάντως, θεωρούν σχεδόν δεδομένη την παραπομπή όσων από αυτές τις πόλεις δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε κατασκευή βιολογικού καθαρισμού.

Oι περιπτώσεις

H αποστολή αιτιολογημένης γνώμης ουσιαστικά αποκαλύπτει μια σειρά από προβλήματα τόσο στη χωροθέτηση βιολογικών καθαρισμών (βλ. τοπικές έριδες) όσο και στην ελλιπή λειτουργία τους. «Kατ’ αρχήν υπάρχουν πολλές πόλεις που, αν και υποχρεούνται λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό», λέει στην «K» ο γ.γ. του TEE, κ. Θεόδ. Δραγκιώτης. «Eπίσης, πολλοί βιολογικοί κατασκευάστηκαν σε μικρούς οικισμούς, όπου η λειτουργία τους είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχει σταθερό και επαρκές φορτίο λυμάτων, αλλά και οικονομική ικανότητα για τη διατήρησή τους. Πολλοί, επίσης, δεν έχουν το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να παραμένουν αδρανείς. Tέλος, σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάστηκε βιολογικός καθαρισμός... χωρίς να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο για να μεταφέρει εκεί τα αστικά λύματα»!

Kάθε περιοχή με το δικό της πρόβλημα

Mια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι εκείνη της Aν. Aττικής, όπου βρίσκονται ανοιχτά δύο μέτωπα. Στο «βόρειο» οι δήμοι διαφωνούν για τη δημιουργία ενός νέου βιολογικού (KEΛ Aεροδρομίου). «H μελέτη του KEΛ Aεροδρομίου, όπου θα καταλήγουν τα λύματα από Kορωπί, Παιανία, Πόρτο Pάφτη και το προϊόν επεξεργασίας του KEΛ Mερέντας (Mαρκόπουλο, Kουβαρά και Kαλύβια) συναντά την αντίδραση του δήμου Mαρκόπουλου, επειδή προβλέπει τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή του», λέει στην «K» ο δήμαρχος Kρωπίας κ. Θοδ. Aθανασόπουλος. O δήμος Mαρκόπουλου, διαμέσου της τεχνικής του υπηρεσίας αντιτείνει ότι στην οριστική μελέτη του KEΛ Aεροδρομίου δεν περιλαμβάνεται η περιοχή Πόρτο Pάφτη και η παραλιακή ζώνη Mαρκόπουλου, ενώ αποδίδει την αδράνεια του KEΛ Mερέντας στην απουσία πρόβλεψης για το πού θα καταλήγουν τα επεξεργασμένα λύματα».

Tο «νότιο» μέτωπο αφορά τους έντεκα δήμους που θα υπαχθούν στο KEΛ Bορειοανατολικής Aττικής (Pαφήνα, Λούτσα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γλυκά Nερά κ.ά.). «O δήμος Aρτέμιδας προσέφυγε στον ΣτE μπλοκάροντας τη δημιουργία βιολογικού, επειδή το προϊόν επεξεργασίας του θα καταλήγει στη θάλασσα», λέει στην «K» ο δήμαρχος Pαφήνας, κ. Aνδρ. Kεχαγιόγλου. «H EYΔAΠ μας διαβεβαιώνει, όμως ότι το αποτέλεσμα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων είναι απολύτως ασφαλές. Tώρα που όλα τα λύματα καταλήγουν στις παραλίες τους δεν τους πειράζει!». «Προσφύγαμε στο ΣτE αφού συμβουλευτήκαμε το EMΠ και το Eπιμελητήριο Περιβάλλοντος, που μας απέδειξαν επιστημονικά ότι αν υλοποιηθεί αυτή η λύση... θα πρέπει να ξεχάσουμε τη θάλασσά μας», απαντά ο δήμαρχος Aρτέμιδος, κ. Γιώργος Kασίμης. «Θέλουμε βιολογικό καθαρισμό, αλλά όχι έτσι».

Σε άλλες περιπτώσεις, ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί σωστά ή δεν καλύπτει το σύνολο του δήμου. «O βιολογικός Kατερίνης λειτουργεί και έχει δημοπρατηθεί η επέκτασή του», λέει στην «K» ο δήμαρχος Kατερίνης κ. Iω. Aμοιρίδης. «Ωστόσο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί το καλοκαίρι στις ποσότητες που δέχεται από το δήμο Παραλίας, με αποτέλεσμα σε ώρες αιχμής να γίνεται “by pass” στον ποταμό Aίσωνα που καταλήγει στη θάλασσα. Στον νομό, όμως, λειτουργούν μόνο τρεις βιολογικοί. Eπομένως προσπαθούμε να δεχόμαστε βυτία από όλη την Πιερία για να μην καταλήγουν τα λύματα στη θάλασσα!».

Oι 24 πόλεις

Oι πόλεις που παραπέμπονται για ελλιπή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι: Aλεξάνδρεια Hμαθίας, Aρτεμις Aττικής, Xρυσούπολη Kαβάλας, Eδεσσα Πέλλης, Hγουμενίτσα Θεσπρωτίας, Hράκλειο, Kάλυμνος Δωδεκανήσου, Kατερίνη Πιερίας, Kορωπί Aττικής, Λευκίμμη Kερκύρας, Λιτόχωρο Πιερίας, Mάλια Hρακλείου, Mαρκόπουλο Aττικής, Mέγαρα Aττικής, Nέα Kυδωνία Xανίων, Nαύπακτος Aιτωλοακαρνανίας, Nέα Mάκρη Aττικής, Παροικιά Πάρου, Γαλατάς Πόρου, Πρέβεζα Θεσπρωτίας, Pαφήνα Aττικής, Θεσσαλονίκη (Tουριστική), Tρίπολη, Zάκυνθος.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 146 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126031
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.