ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 06 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πλανήτης Γη
Global Greens , Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2005

Catherine Greze
Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Ομοσπονδία Πράσινων Ευρωπαϊκών Κομμάτων
Συντονιστικό των Παγκόσμιων Πράσινων

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (GLOBAL GREENS) ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2005

Οι Πράσινοι του Κόσμου (Global Greens) επέλεξαν να εκφράσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για το εμπόριο γιατί αυτό το θέμα αφορά τόσο το Νότο όσο και το Βορρά και αναδεικνύει τις φιλοδοξίες για τις σχέσεις ανάμεσα στους δυο. Αυτό το θέμα επίσης προωθείται διότι το ΠΚΦ λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία, η οποία ως αναπτυσσόμενη χώρα ενδιαφέρεται πολύ για αποφάσεις σχετικά με κανονισμούς εμπορίου.

Γι’ αυτό, πρόκειται για ένα τυπικό θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόσο οι Πράσινοι από το Βορρά όσο κι από το Νότο έχουν πράγματα να πουν: όχι μόνο με όρους ανάλυσης αλλά επίσης και με όρους προτάσεων για να εκφράσουν την πράσινη οπτική τους!

Α) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Για πολλά χρόνια τώρα ο κόσμος βρίσκεται κάτω από τους κανόνες της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης. Η «ελεύθερη» αγορά πάντα ωφελεί τους δυνατότερους και πλουσιότερους, που είναι πάντα οι πιο ανταγωνιστικοί καθώς είναι εκείνοι που θέτουν τους κανόνες. Μια καλή εικόνα για να περιγράψει αυτό τον κανόνα είναι μια «ελεύθερη αλεπού» σε ένα «ελεύθερο κοτέτσι»! Οι μεγάλες δυτικές εταιρείες όχι μόνο κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά και λεηλατούν τον Τρίτο Κόσμο περιορίζοντας το ρόλο του στο να είναι ο προμηθευτής πρώτων ακατέργαστων υλικών και εργατών χαμηλού κόστους, αλλά και προσπαθούν να εξάγουν το μοντέλο τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό γίνεται με την προώθηση του δόγματος ότι το φιλελεύθερο μοντέλο οδηγεί στην ανάπτυξη. Οι συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι ακόλουθες:

- Για να είναι ανταγωνιστική, μια χώρα που εντάσσεται στην αγορά πρέπει να εντάσσεται με τις χαμηλότερες τιμές μειώνοντας το κόστος παραγωγής (χαμηλοί μισθοί, καθόλου κοινωνικοί ή περιβαλλοντικοί κανόνες και μια κοινωνική ειρήνη που διατηρείται με το μέσο μιας «ισχυρής» δημοκρατίας).

- Τα τείχη των δασμών χαμηλώνουν και συμπιέζονται: αυτό εμποδίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ρυθμίσουν τη δική τους αγορά.

- Μονοκαλλιέργειες για εξαγωγή και υπερανάπτυξη καταστρέφουν τις σοδειές των βασικών τροφίμων που τρέφουν τον πληθυσμό. Εν τω μεταξύ, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη σέβονται αυτή την αποκαλούμενη «ελευθερία της αγοράς» γιατί υπερεπιδοτούν τις δικές τους εξαγωγές με ποικίλες δικαιολογίες (διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού, διατήρηση των εργαζομένων…).

Β) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θεωρητικά ο ΠΟΕ σαν ένα εργαλείο για τη ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να είναι θετικός: όμως για να επιτευχθεί αυτό, οι στόχοι , οι κανόνες και η οργάνωση θα πρέπει να αναθεωρηθούν ολοκληρωτικά και να τεθούν κάτω από μια δημοκρατική μορφή ελέγχου. Πράγματι, ο ρόλος σήμερα του ΠΟΕ είναι να επικυρώνει την υπάρχουσα κατάσταση: δηλαδή το κυρίαρχο βάρος των πιο ισχυρών εταιρειών και κρατών: ο μόνος σκοπός του σήμερα είναι να ευνοεί οικονομικά και ιδεολογικά την ελεύθερη αγορά. Δεν υπάρχει πραγματική καταδίκη των πρακτικών της απόσυρσης και των επιδοτήσεων. Αντίθετα, στο όνομα του φιλελεύθερου δόγματος «το εμπόριο είναι το μόνο μέσο για να βάλουμε τέλος στη φτώχεια», τα τείχη των δασμών καταργούνται και στις απροετοίμαστες οικονομίες του Νότου εισβάλλουν προϊόντα του Βορρά, οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή του Νότου.

Γ) Η ΖΑΧΑΡΗ ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ας πάρουμε τη ζάχαρη όπως γίνεται ορατή τόσο από μια οπτική του Βορρά όσο και το ίδιο παράδειγμα όπως γίνεται ορατό από μια οπτική του Νότου. Περιγράφει πολύ καλά την απορύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Βορράς επιδοτεί με μεγάλα ποσά τη βιομηχανία ζάχαρης για το καλό της διατήρησης των θέσεων εργασίας (στην πραγματικότητα η υπερ-μηχανοποίηση έχει ως αποτέλεσμα καθαρό χρήμα στο χέρι για το Beghin-Say, παρά περισσότερες θέσεις εργασίας). Επιδοτήσεις δίνονται ακόμη στο όνομα της υπεράσπισης των αγροτών: στην πραγματικότητα μιας χούφτας πολύ πλούσιων παραγωγών ζαχαρότευτλων…

- Οι συνέπειες είναι σοβαρές δυσκολίες για τις χώρες που εξάγουν ζάχαρη (Βραζιλία, Κούβα…) στην Ευρώπη, ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής τους. -Επιπλέον, στο όνομα της υποστήριξης υπερπόντιων Περιφερειών της Ευρώπης (Δυτικές Ινδίες, Λα Ρεουνιόν), υψηλές επιδοτήσεις δίνονται σε αυτές από την Ευρώπη. -Επιπρόσθετα σ’ αυτό, οι Συμφωνίες Cotonou, για να ευνοήσουν την ανάπτυξη των Αφρικανικών χωρών, ξεκινούν ένα σύστημα ποσοστών για την εισαγωγή ζαχαροκάλαμου (Νησί Mauritius, Μαδαγασκάρη).

- Μερικές από τις φτωχότερες χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις Συμφωνίες Cotonou μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα ποσοστά με την πρωτοβουλία «οτιδήποτε εκτός από όπλα» (Μπανγκλαντές).

- Τα παραπάνω σημεία δείχνουν ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνει έναν ευθύ ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που υποκρίνεται ότι βοηθάει («κοντινές» περιφέρειες, χώρες των Συμφωνιών Cotonou, φτωχότερες χώρες εκτός Cotonou). Συγκεκριμένα τα 4 εκατομμύρια τόνοι εισαγόμενης ζάχαρης θα μοιραστούν μεταξύ εκείνων των χωρών. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. επιδοτεί τη δικιά της βιομηχανία ζάχαρης, αυτό θα οδηγήσει σε δυο συνέπειες:

- Η κατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να αυξηθεί… με τις δραματικές επιπτώσεις στην υγεία (υπέρβαροι, διαβήτης, καρδιαγγειακές ασθένειες…)

- Δεύτερον, η Ε.Ε. θα επανεξαγάγει μέρος των εισαγωγών της συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στο να φρενάρει περισσότερο την παγκόσμια αγορά. Οι αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία θα πεταχτούν ακόμη πιο μακριά στον ανταγωνισμό συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού ενάντια στις άλλες μικρότερες Νότιες χώρες, καταστρέφοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και των εργατών.

Δ) ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Οι Πράσινοι δεσμεύονται τόσο στο να κάνουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση παγκοσμίως του συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου όσο και ταυτόχρονα στο να οργανώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε τοπικό επίπεδο. Ο Βορράς κι ο Νότος ενδιαφέρονται κι οι δυο για το τοπικό επίπεδο. Στο παγκόσμιο επίπεδο οι Πράσινοι έχουν στόχο την οργάνωση του εμπορίου με την αρχή του αειφόρου εμπορίου:

- Διασφάλιση τόσο της ποιότητας της παραγωγής όσο και πραγματικών τιμών. -Οι πραγματικές τιμές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα μεροκάματα των παραγωγών (αγρότη, εργάτη, τεχνίτη) αλλά επίσης τους γενικούς κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, δημοκρατικούς όρους…: αυτή είναι η βάση του δίκαιου εμπορίου. Πρέπει να οδηγούν σε μια αύξηση στην ποιότητα, κι όχι να ευνοούν το δρόμο του παραγωγισμού και τις συνέπειές του στο περιβάλλον και την υγεία (χημικά λιπάσματα, ΓΤΟ).

- Η θέληση να αναπτύξουμε δίκαιο εμπόριο σημαίνει να ξαναοργανώσουμε την παγκόσμια αγορά που πρέπει να εξέλθει από το δόγμα του φιλελευθερισμού και να εισέλθει σε μια φάση ρύθμισης: αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό σώμα. -Ο ΠΟΕ δεν μπορεί να είναι αυτό ο σώμα με την παρούσα δομή του: οι στόχοι του, ο πολιτικός του έλεγχος πρέπει να αναθεωρηθούν ολοκληρωτικά: ο στόχος είναι τέτοιος που πολλοί θεωρούν ότι ο ΠΟΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί κι ότι ένας νέος διεθνής οργανισμός θα πρέπει να ιδρυθεί, βασισμένος σε άλλες αρχές.

Στην Καμπέρα, η Παγκόσμια Πράσινη Χάρτα εξέφρασε την πρώτη άποψη. Με αυτό το σκεπτικό, το θέμα του πολιτικού ελέγχου είναι βασικό:εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ομάδες παραγωγών, συνδικαλιστές, καταναλωτές πρέπει να ενωθούν. Όσο για το τοπικό επίπεδο, οι Πράσινοι είναι παρόντες σε κάθε χώρα. Στο Βορρά η μάχη επικεντρώνεται στο σεβασμό των πραγματικών τιμών, που σημαίνει άρνηση της απόσυρσης σε χωματερές, των επιδοτήσεων στην παραγωγή ή στις ποσότητες και απαίτηση κοινωνικών, περιβαλλοντικών, υγιεινών και δημοκρατικών εγγυήσεων, για να διασφαλίσουμε ένα ποιοτικό δίκαιο εμπόριο. Αυτό λαμβάνει υπόψη όλες τις βασικές Πράσινες αρχές (ποιότητα, υγεία, περιβάλλον, δικαιοσύνη) αλλά επίσης ενθαρρύνει την κοινή δράση με την κοινωνία των πολιτών, όχι μόνο με ομάδες καταναλωτών αλλά ακόμη και με εργατικά και αγροτικά σωματεία, που έχουν τα πάντα να κερδίσουν εάν αποφευχθεί ένας άδικος ανταγωνισμός που οδηγεί στην ανεργία.

Στο Νότο, η ίδια μάχη διεξάγεται για την οργάνωση μιας ποιοτικής παραγωγής καταργώντας τα χημικά λιπάσματα και τους ΓΤΟ και πάνω από όλα για περισσότερα περιβαλλοντικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτά μπορεί να αυξήσουν το κόστος παραγωγής αλλά εγγυώνται μια αγορά στα πλαίσια του δίκαιου εμπορίου κι ανταποκρίνονται στην κινητοποίηση των Πράσινων για ανθρώπινα δικαιώματα ενώ διασφαλίζουν την ουσιαστική καλυτέρευση του τρόπου ζωής των αγροτών και εργατών με συστήματα πρόνοιας και περιβαλλοντική προστασία που δεν υπάρχουν ως τώρα. Αυτός ο αγώνας είναι ζωτικός στις αναδυόμενες οικονομίες. Ο περισσότερος πλούτος τους (ή μάλλον ο πλούτος των ηγετών τους και των διεθνών εταιρειών) βασίζεται στην υψηλή παραγωγικότητα, στην υπερεκμετάλλευση εκείνων που παράγουν (εργατών, αγροτών, τεχνιτών) στην περιβαλλοντική υποβάθμιση…

Το δίκαιο εμπόριο είναι η μόνη απάντηση στη φτώχεια. Ακόμη, οι Πράσινοι στοχεύουν να πάνε πέρα από λόγους και αρχές αναδεικνύοντας συγκεκριμένα τις προτάσεις τους.

Το θέμα της ζάχαρης είναι παραδειγματικό επειδή δείχνει την αναγκαιότητα για τους οικολόγους να μοιραστούν έναν κοινό αγώνα σε Νότο και Βορρά, με κοινές ενέργειες αλλά επίσης με δράσεις σε κάθε χώρα.

a. Το μονοπώλιο της βιομηχανίας ζάχαρης πρέπει να σταματήσει βάζοντας τέλος στις επιδοτήσεις παραγωγής. Αυτό θα ήταν ο τρόπος να σπάσουμε το πιο προφανές παράδειγμα της παραγωγικίστικης γεωργίας (ΣΣ της μτφ: αυτής που δίνει βάρος στην αποδοτικότητα-ποσότητα). Αυτή η παραγωγή ζάχαρης θα μπορούσε να μετατραπεί με έναν οικολογικό τρόπο, σε βιοκαύσιμα για παράδειγμα. Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης θα μείωνε το πρόβλημα υπερβολικού βάρους, διαβήτη και τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Θα έχτιζε μια σύνδεση ανάμεσα σε αγρότες, καταναλωτές, επαγγελματίες υγείας σε έναν αγώνα που είναι καθαρά παγκόσμιος αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί σε λόγια.

b. Συμβόλαια για προϊόντα δίκαιου εμπορίου πρέπει να γίνονται με παραγωγούς με κοινωνικά κριτήρια και να ωφελούνται οι παραγωγοί από αυτό, όχι οι ενδιάμεσοι.

c. Μια δίκαιη τιμή για τη ζάχαρη πρέπει να διασφαλιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για να ενθαρρύνουμε όλους εκείνους που την παράγουν να ζουν από αυτήν, ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί από το Νότο.

d. Αυτός ο αγώνας είναι εμβληματικός για τη δέσμευση των Πράσινων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξετυλίγει έναν αγώνα στο Βορρά για πραγματική τιμή, καλύτερη υγεία, ενάντια σε επιδοτήσεις σε παραγωγικίστικη (ΣΣ της μτφ: εντατική, που δίνει βάρος στην ποσότητα της παραγωγής) γεωργία. Ξετυλίγει έναν αγώνα στο Νότο για περισσότερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Ξετυλίγει έναν αγώνα στις αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, για κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα και για την άρνηση της εντατικής εκμετάλλευσης, η οποία οδηγεί στο παραγωγικίστικο (εντατικό, βασισμένο στην ποσότητα της παραγωγής) μοντέλο σαν την μόνη πρόταση για ανάπτυξη.

Μετάφραση: Φώτης Ποντικάκης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 144 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55275476
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.