ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τι σημαίνει "Προορισμός για γκολφ η Κρήτη"; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα γκολφ στη Κρήτη;
Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη , Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2005

Αθήνα 3 Ιουλίου 2005

κ. Διευθυντά

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το δημοσίευμα «Προορισμός για γκολφ η Κρήτη: Με επίκεντρο τα “Kρητικά Golf” στην περιοχή της Χερσονήσου» της κ. ¶ννας Κωνσταντουλάκη στο φύλλο της 30/6/2005 της εφημερίδας σας. Με την ιδιότητα μου ως χωροτάκτη, ειδικευμένης στον οικονομικό –περιβαλλοντικό σχεδιασμό και ασχολούμενης επιστημονικά με την τουριστική ανάπτυξη, θα ήθελα όμως, να θέσω κάποια ερωτήματα τα οποία ίσως πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά όλους όσους εμπλέκονται στις αναπτυξιακές αποφάσεις για την Κρήτη.

Ο όρος ‘προορισμός-γκολφ’ έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και συνέπειες για μια περιοχή – ένα ή μερικά γήπεδα γκολφ δεν αρκούν για ένα τέτοιο χαρακτηρισμό, αλλά πολύ περισσότερα. Το παράδειγμα της Μαγιόρκα που δίνει το άρθρο είναι ενδεικτικό αλλά όχι και επικροτούμενο σε ορισμένους τουλάχιστον κύκλους ειδικών του τουρισμού (να σημειώσω εδώ ότι η Μαγιόρκα δεν είναι το 1/4 της Κρήτης σε έκταση αλλά περίπου το μισό, 43.67% για την ακρίβεια). Η οικονομία ενός ‘προορισμού-γκολφ’ εξειδικεύεται και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ζήτηση για τουρισμό γκολφ, η οποία ως γνωστόν είναι ρευστή και ευμετάβλητη, ασχέτως οικονομικής άνεσης των γκόλφερ. Δε χρειάζεται νομίζω να τονίσω τη βαρύτητα μιας τέτοιας απόφασης, ιδιαίτερα για την Κρήτη η οποία έχαιρε στο παρελθόν, και είναι ευτυχής να χαίρει ακόμα, μιας διαφοροποιημένης οικονομικής βάσης που της δίνει ευελιξία προσαρμογής σε μεταβλητές οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες, σε αντίθεση με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση, λοιπόν, ρωτώ:

(α) στη βάση ποιών μελετών σκοπιμότητας λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις;

(β) τι προβλέπει το Χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης για το ζήτημα;

(γ) έχει ληφθεί υπόψη η πληθυσμιακή αύξηση η οποία θα προκληθεί και οι ανάγκες για κάλυψη βασικών αναγκών τόσο των τουριστών/οικιστών όσο και των εργαζομένων στις τουριστικές/οικιστικές εγκαταστάσεις;

(δ) έχουν προηγηθεί των όποιων αναπτυξιακών αποφάσεων εκτιμήσεις της δυνατότητας της Κρήτης να υποστηρίξει αυτή την πρόσθετη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη που σχετίζεται με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ; Π.χ. εκτιμήσεις των απαιτήσεων σε υδατικούς πόρους, ενέργεια και υποδομές (μεταφορών, κοινωνικές, κ.λ.π.), της επιβάρυνσης των ευαίσθητων, και όχι μόνο, οικοσυστημάτων της, κ.ά.;

(ε) έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της ανάπτυξης του νησιού σε «προορισμό γκολφ» στην υπόλοιπη οικονομία του, όπως ο ανταγωνισμός των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων με την περί το γκολφ ανάπτυξη για πόρους, υποδομές, κ.λ.π.;

(στ) έχουν ληφθεί υπόψη ο ανταγωνισμός από άλλους τουριστικούς (όχι μόνο γκολφ) προορισμούς;

(ζ) έχει διαμορφωθεί το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων για την Κρήτη, βασική απαίτηση για αναπτυξιακό σχεδιασμό, της Οδηγίας-Πλαίσιο για το νερό (2000/60), μεταγεγραμμένη από τον Δεκέμβριο του 2003 στην εθνική μας νομοθεσία;

(η) έχει συμμετάσχει ενεργά το κοινό, με εκπροσώπους όλων των επίσημων και κοινωνικών φορέων του, στη λήψη τέτοιων αποφάσεων όπως αρμόζει σε δημοκρατικά καθεστώτα και επιτάσσει η σύγχρονη νομοθεσία;

Φυσικά, έχω πλήρη επίγνωση ότι καταθέτω αυτά τα ερωτήματα ενόσω έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή αναπτυξιακές αποφάσεις (οικιστικά και τουριστικά συγκροτήματα δυναμικότητας δυσανάλογης με αυτή των υφιστάμενων οικισμών της Κρήτης) οι οποίες δεν φαίνεται να τα έχουν λάβει υπόψη και βαίνουν προς οριστικοποίηση πολλές άλλες παρόμοιες. Ίσως, όμως, ποτέ δεν είναι αργά να τεθεί ένας τέτοιος προβληματισμός, ιδιαίτερα για την αναπτυξιακή μοίρα ενός νησιού που ιστορικά αντιστάθηκε σε ποικίλες επιδράσεις.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με εκτίμηση

Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη
Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

[Ακολουθεί το άρθρο της ΠΑΤΡΙΔΑΣ:]

Προορισμός για γκολφ η Κρήτη
Με επίκεντρο τα “Kρητικά Golf” στην περιοχή της Χερσονήσου

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Η Κρήτη, μπορεί να γίνει τα επόμενα χρόνια ένας από τους καλύτερους προορισμούς για γκολφ στην Ευρώπη, προσελκύοντας χιλιάδες λάτρεις του αθλήματος, όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτό επεσήμαναν μιλώντας στην “Π”, ο διευθυντής των “Kρητικών Golf” Χάρης Ζερβός, και ο σύμβουλος επικοινωνίας Χαράλαμπος Ταχατάκης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι είναι ένα σπορ που μπορεί να αγαπηθεί από όλους τους Ελληνες και κυρίως τα νέα παιδιά.

- Πόσα χρόνια λειτουργεί το γκολφ και τι επισκεψιμότητα έχει το διάστημα αυτό;

Τα «Κρητικά Γκολφ» διανύουν το 2005 την δεύτερη χρονιά λειτουργίας τους. ¶νοιξαν την 5η Ιουλίου 2003 και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν τον Οκτώβριο του 2003. Το 2004 επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις 9.890 γκολφέρ. Eίναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2005 μας έχουν ήδη επισκεφθεί 5.300 γκολφερ όταν την ίδια εποχή το 2004 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 3.000. Στόχος μας για το 2005 είναι να ξεπεράσουμε τα 15.000 άτομα.

- Aπό ποιές χώρες, είναι η πλειοψηφία των πελατών, και ποιό είναι το προφίλ τους;

Η πλειοψηφία των πελατών μας είναι από τη γερμανική αγορά, ακολουθούν οι γκολφέρ από την Σκανδιναβία (Σουηδία, Φιλανδία) και από διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο και Γαλλία.

- Tί προσφέρει για την ανάπτυξη του τουρισμού, η λειτουργία των γκολφ, στην Κρήτη;

Καταρχήν οι γκολφέρ που επισκέπτονται το νησί μας είναι άνθρωποι με οικονομική άνεση οι οποίοι ταξιδεύουν για γκολφ περισσότερες από 3 φορές το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ανεβάζουν την ποιότητα του τουρισμού στην περιοχή. Επίσης, επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος αφού το καταπληκτικό κλίμα της Κρήτης ενδείκνυται για γκολφ. Το γκολφ λειτουργεί όλο το χρόνο και ήδη στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάιο και Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο.

- Ποιές μεσογειακές χώρες έχουν τις καλύτερες υποδομές σε γήπεδα γκολφ, συγκεντρώνοντας μεγάλη μερίδα τουριστών που αγαπούν αυτό το σπορ;

Οι μεσογειακές χώρες που έχουν τις καλύτερες υποδομές για γκολφ είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ιταλία, νότια Γαλλία και με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσονται γκολφικά και η Κύπρος, Αίγυπτος, Τυνησία και Κροατία. Μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων γκολφερ προσελκύουν και τα Κανάρια Νησιά. Eδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από τα 299 γήπεδα γκολφ που υπάρχουν στην Ισπανία τα 18 είναι στην Μαγιόρκα που έχει έκταση 1/4 της Κρήτης και υποδέχεται όλο το χρόνο 8 εκατομμύρια τουρίστες.

- Τί στόχους έχετε βάλει για τα επόμενα χρόνια;

Ο κύριος στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να γίνει και η Κρήτη ένας από τους καλύτερους προορισμούς για γκολφ στην Ευρώπη, διότι υπερέχει σε πάρα πολλούς τομείς από άλλους προορισμούς που προσελκύουν χιλιάδες γκολφερς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, προσδοκούμε στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.

- To γκολφ, δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Πώς θα το κάνετε προσιτό και αγαπητό στον κόσμο και κυρίως στους νέους, με το δεδομένο, ότι εκτός από άγνωστο, είναι κι ένα ακριβό χόμπυ.

Δυστυχώς το γκολφ είναι ένα άθλημα το οποίο είναι άκρως παρεξηγημένο στην Ελλάδα. Πιστεύεται ότι είναι πολύ ακριβό, και απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν σε υψηλές κοινωνικές τάξεις, και για άτομα προχωρημένης ηλικίας. Αν ρίξουμε μια ματιά ανά τον κόσμο θα δούμε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Για παράδειγμα στην Δανία οι ακαδημίες νέων για γκολφ προσελκύουν περισσότερα παιδιά απ΄ότι οι ακαδημίες ποδοσφαίρου. Στην Σουηδία παίζει γκολφ το 9% του συνολικού πληθυσμού.

Έχει ήδη δημιουργηθεί η ακαδημία γκολφ στις εγκαταστάσεις μας και στόχος μας είναι σε συνεργασία με τα σχολεία να διαδοθεί αυτό το άθλημα και στην Ελλάδα. Υπάρχουν ειδικές, χαμηλότερες τιμές για Έλληνες τόσο για μαθήματα όσο και για το εισιτήριο του γηπέδου.

Παράλληλα τα ΚΡΗΤΙΚΑ GOLF'S προβλέπεται να πραγματοποιήσουν σειρά ενεργειών και εκδηλώσεων μέσα στον χρόνο, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την εγκατάσταση, για το άθλημα, και για την φιλοσοφία, που σε συνδυασμό με το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν ένα πόλο έλξης νέων ανθρώπων, αλλά και όλων των ηλικιών.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 29 Ιούλιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104743
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.