ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανεμογεννήτριες - διαβολοσκορπίσματα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
από την Κυριακάτικη , Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2005
Πίστεψε ποτέ κανείς ότι η εγκατάσταση Α.Π.Ε. θα γινόταν με περιβαλλοντική ευαισθησία; όχι βέβαια! Διαβάστε το άρθρο της Κυριακάτικης: Γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνονται όλα τα έργα: με αποχαρακτηρισμό περιοχών με συνοπτικές διαδικασίες, με ανεπαρκείς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με παραβιάσεις των Μελετών, με περιφρόνηση της φύσης και της ιστορίας...

Οι Δον Κιχώτες της Λακωνίας

http://www.enet.gr/online/online_print.jsp?id=29577936

ΛΑΚΩΝΙΑ.
Αποστολή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ

Στην Κρεμαστή Λακωνίας μόνιμο θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό είναι η άδεια εγκατάστασης 20 ανεμογεννητριών στις θέσεις «Κατάρτια» και «Τούρλα», σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων πυκνού ελατοδάσους, του μοναδικού στο νομό. Για να στηθούν οι γεννήτριες απαιτείται διάνοιξη δρόμων και αποψίλωση της ευρύτερης περιοχής, με δυο λόγια καταστροφή του δάσους.

«Είναι σα να ξεριζώνουνε την ψυχή μας. Αυτά τα δέντρα τα φυτεύαμε με το δάσκαλο, μαθητές του δημοτικού. Φύγαμε μετανάστες στο εξωτερικό και τα καμαρώνουμε επιστρέφοντας πενήντα χρόνια μετά».

Ο Χρήστος Παυλάκης, πρόεδρος των ξενιτεμένων Κρεμαστιωτών στην Αυστραλία, δυσκολεύεται να εμπεδώσει τον νεοελληνικό κρατικό παραλογισμό που θυσιάζει σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο «Νατούρα 2000», στο βωμό εναλλακτικών μορφών ενέργειας, έστω και οικολογικών.

«Οσο κι αν ωφελήσει το περιβάλλον η κατασκευή του αιολικού πάρκου, η ζημιά από την καταστροφή του δάσους θα είναι απείρως μεγαλύτερη», τονίζει ο Λευτέρης Τσορομώκος, σύμβουλος του δήμου Νιάτων στον οποίον υπάγεται η περιοχή. «Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν το έργο».

Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, στις κορυφές Καλογεροβούνι-Πούλος, οι εργασίες εγκατάστασης 24 ακόμη ανεμογεννητριών ανεστάλησαν από το ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή κατοίκων, επειδή διανοίχτηκαν δρόμοι πλάτους 15 μέτρων αντί για 5 μ. που προέβλεπε η άδεια. Το συγκεκριμένο βουνό είχε χαμηλή, χορτολιβαδική βλάστηση.

«Δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο με προβολείς που έκαναν τη νύχτα μέρα. Σε λιγότερο από μήνα ο τόπος έγινε αγνώριστος», λέει βοσκός της περιοχής. «Αν προχωρούσαν έτσι όλα τα έργα θα είμασταν έτοιμοι και για την Ολυμπιάδα τρία χρόνια νωρίτερα».

Εργασίες με βήμα ταχύ

Οι εργασίες στο Καλογεροβούνι ακολούθησαν ταχύτατους ρυθμούς επειδή εκκρεμούσε η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.

«Ολοκληρώθηκαν λίγες μέρες πριν εκδοθεί η απόφαση», επισημαίνει η δήμαρχος Ζάρακα, Παναγιώτα Πριφτάκη. «Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένας παλιός ανεμόμυλος που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Ομως η αρχαιολογική υπηρεσία τον αγνόησε συναινώντας στην έκδοση της άδειας».

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Λακωνία εντάσσεται σε μία απ' τις μεγαλύτερες εν εξελίξει επενδύσεις στη χώρα. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2010 το 20% της παραγωγής ενέργειας θα προέρχεται από εναλλακτικές μη ρυπογόνες πηγές. Σήμερα φτάνει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 2,5%.

Μελέτες διαφόρων φορέων προκρίνουν ως καταλληλότερες ανεμολογικά περιοχές τη Θράκη, τη νότιο Εύβοια και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Ξένες εταιρείες, ιαπωνικών και γερμανικών κυρίως συμφερόντων, σε συνεργασία με έλληνες επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ύψος της επένδυσης φτάνει σε αστρονομικά ποσά και σε μεγάλο ποσοστό επιδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Η κάθε ανεμογεννήτρια κοστίζει 1 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι των επενδυτών μιλούν για 2.000 γεννήτριες σε όλη τη χώρα, ωστόσο φορείς της Λακωνίας ανεβάζουν τον αριθμό σε 1.274 μόνο στο δήμο Ζάρακα και σε 2.600 σε ολόκληρο το νομό.

Πάντως, το όλο εγχείρημα φαίνεται να προσκρούει στην έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς πολιτείας, καθώς δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι συχνά αντιφατικές.

«Ολα καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Οι επενδυτές δρουν ανεξέλεγκτα και συνήθως κινούνται στο παρασκήνιο», σημειώνει η Παναγιώτα Πριφτάκη. «Εν μια νυκτί ολόκληρες περιοχές αποχαρακτηρίζονται από καταφύγια θηραμάτων ή από ό,τι άλλο εμποδίζει τους επενδυτές. Ζητάμε από την πολιτεία να εμφανίσει επιτέλους χωροταξικό σχέδιο ούτως ώστε να γίνει σαφές το πού θα στηθούν τα αιολοκά πάρκα, πού είναι δάσος, πού βοσκότοποι, πού θα αναπτυχθεί αγροτουρισμός. Δεν μπορεί παραδοσιακοί οικισμοί να ζώνονται από ανεμογεννήτριες και πυλώνες υψηλής τάσης».

Παλιννόστηση με βαριά καρδιά

Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στη νότια πλευρά του Πάρνωνα. Είναι ορεινή και πριν από μερικές δεκαετίες άδειασε κυριολεκτικά από τους κατοίκους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σήμερα επιστρέφουν, ανακαινίζουν τα σπίτια τους και ξαναζωντανεύουν τα χωριά τους.

Αλλωστε υποδομές, όπως η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου, χρηματοδοτήθηκαν από συλλόγους μεταναστών.

Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων χωρίς σχέδιο πιθανόν να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον τόπο και να επιφέρει καταστροφή μεγαλύτερη από τα οφέλη που προσφέρει η αιολική ενέργεια στο περιβάλλον.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/07/2005, http://www.enet.gr

Copyright © 2004 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574783
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.