ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Ούτε σπιθαμήν του πατρίου εδάφους» Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πόσιμο Νερό
Δήμος Τσαντίλης , Παρασκευή, 01 Ιούλιος 2005

«Ούτε σπιθαμήν του πατρίου εδάφους…»

Δεν αντιλέγω. Οι πατριωτικές εξάρσεις ασκούν ακόμη κάποια σαγήνη. Αυτή την σκέψη έκανα τις προάλλες βλέποντας μια εκπομπή στο κανάλι «Κύδων», που αφορούσε το υδρευτικό πρόβλημα του Ρεθύμνου. Στο βήμα εμφανίζονταν ο κ. Δήμαρχος μαζί με τον κ. Νομάρχη και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, καθισμένοι, ο εις εκ δεξιών, ο έτερος εξ ευωνύμων, σε ένα σπάνιο ταμπλό. Σε τι οφειλόταν η σύμπνοια; Σε πια τηλεοπτική μάχη έσπευσαν να δώσουν το παρόν  οι τρεις ομοφωνούντες;

«Ούτε σταγόνα νερού στην θάλασσα», άκουσα ξάφνου να ομνύουν από κοινού οι προσκεκλημένοι της εκπομπής. Ήταν μια κορυφαία στιγμή. Το αίμα μου άρχισε να κοχλάζει και μέγα ρίγος διέτρεξε την σπονδυλική μου στήλη. Προς στιγμή  περιέπεσα σε μια κατάσταση που λίγο διέφέρε από αυτήν της μέθης. Και ήμουν όντως έτοιμος να εφορμήσω για να κατασπαράξω τον προαιώνιο εχθρό, αυτόν που εδώ και εκατομμύρια χρόνια αφήνει τα νερά να απορρέουν ανεμπόδιστα και να χάνονται στο πέλαγος.. 

«Μέχρις της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου» θέλησα να ανακράξω,  αλλά φευ, σαν ξαφνικά να βγήκα από λήθαργο, συνειδητοποίησα ότι δεν επρόκειτο για επέτειο της Παλιγενεσίας, αλλά για μια κοινή τηλεοπτική εκπομπή. Αν δεν παινέσεις το φράγμα σου θα πέσει να σε πλακώσει, έστω και αν δεν πιστεύεις πια σε αυτό. Αυτή ήταν η μία οπτική. Η άλλη ήταν, αν εγώ παινέσω το φράγμα σου στους Ποταμούς, παίνεσε και συ την άντλησή μου από την λίμνη του Κουρνά.

Το «Ούτε σταγόνα νερού στην θάλασσσα» δεν ήταν, ωστόσο, ένα απλό σύνθημα σε σχολική γιορτή. Δεκαετίες αναπτυξιακών φαντασιώσεων άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους. Οι άνθρωποι κυριολεκτούσαν και πίστευαν σε αυτό που έλεγαν. Αυτό που δεν έλεγαν ήταν για να επιτευχθεί ο στόχος, το νερό δεν θα το στερηθεί η θάλασσα, αλλά η ξηρά και τα φυτά και τα ζώα, ( και οι άνθρωποι), που εξαρτώνται από αυτό. Θα το στερηθούν επίσης οι παραλιακοί μικρουγρότοποι. Κοιτάξτε το φράγμα στους Ποταμούς. Αν κάποτε πράγματι τελειώσει, και αν όντως γεμίσει ο ταμιευτήρας του, τότε η κοιλάδα κάτω από το φράγμα θα στερέψει και το νερό θα το στερηθεί όλη η περιοχή από το Πρασσιανό Φαράγγι ως κάτω τον Πλατανιά. Θα το στερηθεί επίσης ο παραλιακός υγρότοπος και ο υπόγειος υδροφορέας από τον οποίο υδρεύεται σήμερα το Ρέθυμνο.

«Ούτε μια σταγόνα νερού στην θάλασσα» εύκολα λέγεται αλλά θα ήταν εγκληματικό να υλοποιηθεί. Και για να γίνουμε πιο ρεαλιστές, μια παρόμοια πολιτική θα συνιστούσε κατάφωρη παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (που κακομεταφράζουμε, γιατί δεν πολυκαταλαβαίνουμε και προφανώς δεν εφαρμόζουμε). Τι λέει επί του προκειμένου η νομοθεσία αυτή; Λέει ότι διαχείριση του νερού δεν είναι να τα βρουν ο δήμαρχος του Ρεθύμνου με τον δήμαρχο της Γεωργιούπολης και να μοιράσουν το νερό της λίμνης του Κουρνά. Λέει αντίθετα, ότι πρέπει να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να βασίζεται σε λεπτομερή ανάλυση των πιέσεων και των επιπτώσεων που έχουν αυτές στους υδατικούς πόρους, καθώς και σε μια προσεκτική οικονομική ανάλυση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των αναγκών. Από αυτές θα προκύψει ένα δεσμευτικό διαχειριστικό σχέδιο όπου θα καθορίζονται οι ποσότητες που αναλογούν σε κάθε χρήση.

Και εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν είμαστε μόνο εμείς που χρειαζόμαστε το νερό για να επιζήσουμε και να καλύψουμε τις άλλες μας ανάγκες. Ανάγκες σε νερό έχουν τα και τα φυτά και τα ζώα και πρέπει να εξασφαλιστούν και για αυτά επαρκείς ποσότητες. Η οικολογικές χρήσεις του νερού είναι χρήσεις εξίσου νόμιμες με όλες τις άλλες. Αυτό ορίζει η οδηγία πλαίσιο για τα νερά που τυπικά άρχισε να ισχύει το έτος 2000. (Για όσους ενδιαφέρονται, ας συμβουλευθούν την οδηγία-πλαίσιο 2000/60/EEC).

Που βρισκόμαστε σήμερα; Η εικόνα είναι άκρως ανησυχητική.

Το κράτος δεν έχει ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο ως όφειλε και δεν έχει προσαρμόσει την διοίκηση στην νέα αρχή, σύμφωνα με την οποία, η διαχείριση του  πρέπει να ασκείται με βάση τις φυσικές λεκάνες των ποταμών (που αγνοούν τα διοικητικά σύνορα). Το Υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο δημιουργώντας μια Εθνική Επιτροπή για τα νερά  και το ΥΠΕΧΩΔΕ διεκδικεί την με νύχια και με δόντια αρμοδιότητα για τα προβλεπόμενα διαχειριστικά σχέδια. Και ο καιρός περνά.

Δύσκολα τα πράγματα; Πολύ δύσκολα. Και γίνονται ακόμη δυσκολότερα, όταν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί τεχνικοί της σύμβουλοι παραμένουν αγκυλωμένοι σε ανεδαφικά δόγματα του τύπου «ούτε μια σταγόνα νερού στην θάλασσα». Η ομοιότητα με το σπαραξικάρδιο αίτημα των αγροτών «όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά» είναι προφανής και η τύχη κοινή.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107903
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.