ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 06 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ερώτηση του Στρατάκη για το Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα κα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης , Παρασκευή, 01 Ιούλιος 2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Παρουσία της χημικής ουσίας «Ακρυλαμίδιο» σε τρόφιμα

Η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού για τα τρόφιμα και την Γεωργία του ΟΗΕ, σήμανε συναγερμό για πολλά από τα αμυλούχα σκευάσματα γιατί ίσως αποτελούν μεγάλους εχθρούς για την υγεία, κυρίως των παιδιών που είναι οι πλέον συχνοί  καταναλωτές.

Η ανησυχία για τις μεγάλες συγκεντρώσεις ακρυλαμίδιου κυρίως σε τηγανισμένα τρόφιμα  είναι μεγάλη, εξαιτίας των ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να έχει για την δημόσια υγεία και την πρόκληση καρκίνων.

Αν και οι επιστημονικές έρευνες παρουσιάζουν αντικρουόμενα στοιχεία που έχουν κυρίως σχέση με τη συγκέντρωση ακρυλαμίδιου, στα τηγανισμένα τρόφιμα, εν τούτοις στην Ελλάδα το Εθνικό πρόγραμμα παρουσίας του ακρυλαμίδιου φαίνεται να έχει σταματήσει, αφού μετά το 2003 δεν έχουν δημοσιευθεί σχετικά στοιχεία από τον  Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Επειδή η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τους πολίτες και να τους ενημερώσει για τα όποια αποτελέσματα προκύπτουν  από τα ελληνικά στοιχεία αλλά και την διεθνή έρευνα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός

1. Αν  προτίθεται να δώσει εντολές για να δημοσιευθούν τα στοιχεία των ετών 2004 και 2005 εφ’ όσον υπάρχουν.

2. Αν θα συνεχισθεί το πρόγραμμα και τα επόμενα χρόνια και αν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία από την διεθνή έρευνα γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα και πότε αυτά θα δοθούν στην δημοσιότητα.

23/5/2005
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ
Βουλευτής Ηρακλείου – ΠΑΣΟΚ
Μαυρολένης 2, Πλ.Κορνάρου, 71201 Ηράκλειο, Τηλ.2810282829,2810341159, Φαξ.2810282829
Βουλής 4, 10562, Αθήνα, Τηλ.2103706385, 2103313490, Φαξ.3706585
mstratak@otenet.gr, e.stratakis@parliament.gr
http://www.mstratakis.gr

Η απάντηση από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αθήνα 22-06-05, Α.Π. 9816

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην ΕΡΩΤΗΣΗ 10981/23-5-05

Απαντώντας στην με αριθμ. 10981/23-5-05, ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Mανόλης Στρατάκης με θέμα «Παρουσία της χημικής ουσίας 'ακρυλαμίδιο' σε τρόφιμα), που μας διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σας επισυνάπτουμε το με αριθμ. πρωτ. 9816/22-6-2005 έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)    

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΦΕΤ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Θέμα: Παρουσία τηs χημικής ουσίας «Ακρυλαμίδιο» σε τρόφιμα.

Απαντώντας στην παραπάνώ ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, που αφορά την παρουσία της χημικής ουσίας «ακρυλαμίδιο» σε τρόφιμα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Τον Απρίλιο του 2002, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ανακοίνωσαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου βρέθηκαν σε ορισμένα είδη αμυλούχων τροφίμων που είχαν υποστεί θερμικές κατεργασίες σε υψηλές θερμοκρασίες (>180 °C), όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα. Ο ΕΦΕΤ κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους υλοποίησαν διερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τον έλεγχο των επιπέδων του ακρυλαμιδίου σε ορισμένα είδη τροφίμων κυρίως ελληνικής προέλευσης. Στα πλαίσια του προγράμματος εξετάσθηκαν προϊόντα όπως τηγανητά πατατάκια, τηγανητές πατάτες, δημητριακά (πρωινού), ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, καφέ, κακάο και διάφορα άλλα snacks.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών σε δείγματα της ελληνικής αγοράς έδειξαν ότι τα επίπεδα συγκέντρωσης ακρυλαμιδίου σε αυτά τα τρόφιμα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε παρόμοια προϊόντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κοινοτικές και μη, αλλά και στις Η.Π.Α. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου μετρήθηκαν σε προϊόντα που είχαν παρασκευασθεί με τηγάνισμα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμυλούχων υδατανθράκων όπως τα τηγανητά πατατάκια (μέχρι και 2.716 μg/kg τροφίμου). Σε δημητριακά πρωινού τα επίπεδα ήταν χαμηλά, ενώ στο ψωμί δεν ανιχνεύθηκε η ουσία. Χαμηλά ήταν τα επίπεδα σε φρυγανιές, αλλά σε ορισμένα είδη παξιμαδιού οι συγκεντρώσεις έφθαναν έως και 2.838 μg/kg τροφίμου. Υψηλά επίπεδα ανιχνεύθηκαν σε ορισμένα μπισκότα και snacks. Χαμηλά επίπεδα εντοπίστηκαν σε καφέ και κακάο σκόνη. Αναλυτικά τα είδη των τροφίμων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του προγράμματος δίνονται στο συνημμένο Πίνακα.

Ο ΕΦΕΤ επίσης κάλεσε σε σύσκεψη εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων (ΣΕΒΤ), όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του διερευνητικού προγράμματος. Τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και το ΓΧΚ τόνισαν ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο και να διενεργήσει τους σχετικούς αυτοελέγχους με σκοπό τη μείωση των επιπέδων του ακρυλαμιδίου στα προϊόντα της, πριν από την τυχόν θεσμοθέτηση μεγίστων ορίων, καθώς εκτιμάται ότι αυτά θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα ακρυλαμιδίου που έχουν μετρηθεί σε ορισμένα προϊόντα, όπως Π.χ. τηγανητά πατατάκια, μπισκότα, σνακς.

Μέχρι στιγμής το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Όργανο δεν έχει αποφασίσει εάν θα θεσμοθετήσει ανώτατα επιτρεπτά όρια ακρυλαμιδίου στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Έχει δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων όπου καταγράφονται όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα καθώς και όλες οι δραστηριότητες των Κρατών-Μελών αναφορικά με το θέμα του ακρυλαμιδίου.

Από τη μεριά της, η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα με στόχο την μελέτη της επίδρασης διαφόρων παραγόντων όπως η σύσταση των πρώτων υλών (ανάγοντα σάκχαρα, Π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη, αμινοξέα, Π.χ. ασπαραγίνη), η θερμοκρασία θερμικής επεξεργασίας, ο χρόνος θερμικής επεξεργασίας, η θερμοκρασία αποθήκευσης, καθώς και η ποικιλία της πατάτας, στο επίπεδο του παραγόμενου ακρυλαμιδίου σε διάφορα προϊόντα. Μέχρις στιγμής έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τη ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου σε ορισμένα τρόφιμα. Για κάποια άλλα όμως προϊόντα (π. Χ καφές) έχει βρεθεί ότι αλλαγές στις πρώτες ύλες και στη βιομηχανική πρακτική συνεπάγονται κατώτερη ποιότητα προϊόντων που δεν είναι αποδεκτά από τον καταναλωτή. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι αλλαγές στην υφή, στο χρώμα, στο άρωμα, αλλαγές στη διαθρεπτική αξία των τροφίμων καθώς και μείωση της μικροβιολογικής τους ασφάλειας.

Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει στις ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις σχετικά με θέματα διατροφικών κινδύνων συμπεριλαμβανομένου και του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας εμπειρογνωμόνων για το ακρυλαμίδιo στις 18 Μαρτίου 2005, συζητήθηκε η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της 64ης συνεδρίασης του Joint FAO/WHO Expert Committee οn Food Additives (JECFA) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ασχολήθηκε με την αξιολόγηση του κινδύνου του ακρυλαμιδίου. Σύμφωνα με την JECFA, η μέση ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμιδίου δεν φαίνεται να συνδέεται με καρκινογένεση στον άνθρωπο. Στην έκθεση της η JECFA τονίζει την ανάγκη περισσότερης έρευνας σε κάποιους τομείς και συστήνει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Ο ΕΦΕΤ, στα πλαίσια των Προγραμμάτων Ελέγχου Τροφίμων Έτους 2005 έχει δρομολογήσει έλεγχο ελληνικών τροφίμων για τη μέτρηση ακρυλαμιδίου με σκοπό να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει πάρει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων για τη μείωση της παραγόμενης ουσίας στα τρόφιμα.

Συνημμένα: Πίνακας αποτελεσμάτων προγράμματος ακρυλαμιδίου

Για το Δ.Σ του ΕΦΕΤ
Ο Πρόεδρος
Δρ. Ι. Βλέμμας
καθ. Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 01 Ιούλιος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 453 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55258702
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.