ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη 24-26 Ιούνη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πρόσφυγες - Μετανάστες
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης , Σάββατο, 18 Ιούνιος 2005

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Στέκι Μεταναστών, Φιλίππου 51, τηλ 2310 241015
email
antiratsistiki@lycos.com τηλ. επικοινωνίας 6976629310, 2310210617
Δελτίο Τύπου

8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, 24-26 Ιούνη
4ο Πάρκο Παραλίας, στάση Σχολή Τυφλών

Οχτώ χρόνια τώρα, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί µια ανάσα αλληλεγγύης, µια γωνιά ελεύθερη από τον ρατσισµό, ένα χώρο όπου η διαφορετικότητα παίρνει τη θέση του αποκλεισµού, όπου οι φωνές και η µουσική διαλύουν την σιωπή της καθηµερινής απάθειας. Αποτελεί µια ευκαιρία να βρεθούµε έλληνες και µετανάστες, να τραγουδήσουµε, να γιορτάσουµε, αλλά και να αγωνιστούµε, να ενώσουµε τις φωνές µας ενάντια στο ρατσισµό και τον κοινωνικό αποκλεισµό.

Γιατί ξέρουµε ότι 15 χρόνια µετά τον πρώτο νόµο, η µετανάστευση αντιµετωπίζεται ακόµα όχι ως ένα κοινωνικό φαινόµενο και ως ένα δικαίωµα των ανθρώπων, αλλά ως ένα πρόβληµα εγκληµατικότητας. Ξέρουµε ότι εκατοντάδες χιλιάδες µετανάστες µένουν ακόµα «χωρίς χαρτιά», και ότι η πλειοψηφία ζει κάτω από το άγχος της «παρανοµίας», κάτω από το ζυγό της χειρότερης εκµετάλλευσης, χωρίς δικαιώµατα και χωρίς ελπίδες.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οµηρίας οι µετανάστες αναγκάζονται να δουλεύουν στις χειρότερες συνθήκες, µε τις χαµηλότερες αµοιβές, χωρίς καµιά ασφάλιση και κανένα εργασιακό δικαίωµα, χωρίς καµιά συνδικαλιστική κάλυψη. Η πρόσβαση στην υγεία όλο εµποδίζεται, ενώ το σχολικό σύστηµα ωθεί τα παιδιά τους στη σχολική αποτυχία. Η κρατική γραφειοκρατία τους ταλαιπωρεί για κάθε πιστοποιητικό, και η αστυνοµία τους αντιµετωπίζει ως δυνάµει εγκληµατίες. Τα πολιτικά τους δικαιώµατα αναβάλλονται συνέχεια για το απώτερο µέλλον. Οι γλώσσες τους δεν ακούγονται πουθενά και οι κουλτούρες τους αποκλείονται. Και φυσικά ο καινούργιος νόµος φαίνεται ότι αντί να βελτιώσει, θα επιδεινώσει περισσότερο όλα τα παραπάνω.

Γιατί ξέρουµε ακόµα ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα µας σπρωγµένοι από τον πόλεµο, την καταπίεση και την εκµετάλλευση, πέφτουν πάνω στα τείχη µιας Ευρώπης – Φρούριο, και παλεύουν να επιβιώσουν ανάµεσα στα ναρκοπέδια του Έβρου, τα σαπιοκάραβα των εµπόρων και το κυνήγι της Συνοριοφυλακής, χωρίς καµιά ελπίδα για άσυλο, το οποίο έχει καταργηθεί στην πράξη, ακόµα και για αποδεδειγµένα πολιτικούς πρόσφυγες οι οποίοι διώκονται στις χώρες τους.

Όλα αυτά δεν είναι απλώς προβλήµατα, είναι ρατσισµός. Και για να αντιµετωπιστεί πρέπει να παλέψουµε µαζί, κοινότητες µεταναστών και αντιρατσιστικά κινήµατα, συνδικάτα και οργανώσεις, έλληνες και µετανάστες. Ένα ακόµα βήµα, µαζί µε όσα έγιναν και όσα πρέπει να κάνουµε στο µέλλον, είναι και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Έτσι το φεστιβάλ, προσπαθεί να κάνει πράξη, έστω και για τρεις µέρες, έστω και σε µια µόνο µικρή γωνιά της πόλης, το σύνθηµα «θέλουµε ένα κόσµο που να χωρά πολλούς κόσµους».

Με τη συµµετοχή και τη συνδιοργάνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, των Συλλόγων Μεταναστών της πόλης, του σχολείου του «Οδυσσέα», του Εργατικού Κέντρου, της ΕΔΟΘ, δηµοτικών και νοµαρχιακών κινήσεων, και δεκάδων άλλων κινηµατικών συλλογικοτήτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνδικάτων κ.ά., µέσα από συναυλίες µε την εθελοντική συµµετοχή µουσικών ντόπιων και µεταναστών, µέσα από θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσου, γλυπτικής και φωτογραφίας για τη µετανάστευση, τον αποκλεισµό και τα κινήµατα, µέσα από συζητήσεις και εργαστήρια, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει την άλλη Θεσσαλονίκη, αυτή της αλληλεγγύης και του αγώνα, τη Θεσσαλονίκη που χωρά πολλές γλώσσες και πολλούς λαούς και το χαίρεται, τη Θεσσαλονίκη των µεταναστών, των µεταναστριών και των εργαζοµένων.

Μέσα από συναυλίες µε την εθελοντική συµµετοχή µουσικών ντόπιων και µεταναστών. Ανθρώπων που προσφέρουν τη δουλειά τους και κάνουν την αλληλεγγύη πράξη, όπως ο Δ. Ζερβουδάκης, ο Μ. Πασχαλίδης, τα συγκροτήµατα Δάρνακες, NO SIN, ONE DROP, ΧΙΜΑΙΡΑ, LATERNATIVA, Κακό Συναπάντηµα, HANA BI (και φυσικά τόσοι άλλοι µουσικοί που µας συντροφεύουν όλα αυτά τα χρόνια). Μαζί µε συγκροτήµατα µεταναστών, αλβανών, αφγανών, γεωργιανών, σουδανών, τσιγγάνων, που µε τις φωνές τους µπορούν να σπάσουν την κακόηχη µονοφωνία της µιας γλώσσας, της µιας κουλτούρας.

Μέσα από θεατρικές παραστάσεις, όπως αυτή της θεατρικής οµάδας µεταναστών του σχολείου του «Οδυσσέα», µέσα από εκθέσεις ζωγραφικής αλβανών ζωγράφων, µέσα από τη συµµετοχή των σκιτσογράφων του νέου περιοδικού «Γαλέρα», φωτογράφων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και άλλων καλλιτεχνών, µέσα από δρώµενα και προβολές – όπως το φρέσκο CCTV του Β. Κατσίκη, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει την άλλη Θεσσαλονίκη, αυτή της αλληλεγγύης και του αγώνα, τη Θεσσαλονίκη που χωρά πολλές γλώσσες και πολλούς λαούς και το χαίρεται, τη Θεσσαλονίκη των µεταναστών, των µεταναστριών και των εργαζοµένων.

Μια Θεσσαλονίκη δική µας, πέρα και ενάντια από τις πολιτικές του ρατσισµού, πέρα και ενάντια από τις φωνές του µίσους.

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης είναι µια ανοιχτή συλλογικότητα στην οποία συµµετέχουν οργανώσεις και πρόσωπα. Αγωνίζεται για τα δικαιώµατα των µεταναστών/τριών και των προσφύγων, όπως και όλων των άλλων αποκλεισµένων κοινωνικών οµάδων, οργανώνοντας παράλληλα και υποστηρικτικές δράσεις. Συναντιέται κάθε Πέµπτη στις 9.00 στο Στέκι Μεταναστών.

Το Στέκι Μεταναστών -Κοινωνικό Κέντρο (Φιλίππου 51) είναι ένας αυτοδιαχειριζόµενος κοινωνικός χώρος, όπου στεγάζονται σύλλογοι µεταναστών και άλλες κινηµατικές συλλογικότητες -αντιρατσιστικές, οικολογικές, για τα δικαιώµατα κοκ. Εκεί οργανώνονται εθελοντικά και δωρεάν δράσεις έµπρακτης υποστήριξης των µεταναστών/τριων (µαθήµατα µητρικής γλώσσας, ελληνικών, αγγλικών, νοµική υποστήριξη) καθώς και προβολές, συζητήσεις, µουσικές βραδιές, νησίδα Η/Υ κα.

Επικοινωνία: τηλ. 2310241015 (Στέκι Μεταναστών), 6976629310, email: antiratsistiki@lycos.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239818
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.