ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαιώνει την αυτοψία ηχορύπαν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ηχορύπανση
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 12 Ιούνιος 2005

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΓΙΑ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ΜΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ 17.12.2004

(Οι αυτοψίες έγιναν από τον υπογράφοντα μετά από αναφορά της Οικογένειας Καμηλάκη. Υπόθεση με αρ. 10873/1999)

Με αφορμή δημοσιεύματα, Αθηναϊκού και τοπικού Τύπου, καθώς και σχετική ειδησεογραφία από την τηλεόραση, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου (Ελευθεροτυπία 10-6-2005), και για την αποκατάσταση της αλήθειας για την ηχορύπανση από την λειτουργία ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος κρούσης καμπάνων στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στις Γούρνες, όπου εμπλέκεται και το όνομά μου, είμαι υποχρεωμένος και για λόγους διαφάνειας, να δημοσιοποιήσω τα διαδραματισθέντα σχετικά με το θέμα αυτό.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η οικογένεια Καμηλάκη Μανόλη, στις αρχές του 1997, κατέθεσε αναφορά στο Γραφείο Περιβάλλοντος Ν.Α. Ηρακλείου, θέτοντας ζήτημα ηχορύπανσης και των οχλήσεων που προέκυπταν, από την λειτουργία ηλεκτρονικών καμπάνων, μεγαφωνικού συστήματος στον προαύλιο χώρο, και κρούσεων των ωρών με ειδικό μηχανισμό συνδεδεμένο με το ωρολόγιο του ιερού ναού. Στο σημείο θέλω να τονίσω, ότι μέσα στο ιερό του ναού, υπήρχε κονσόλα, με διακόπτες τους οποίους ανάλογα με το μυστήριο: Γάμος, Κηδεία, Βαφτίσια, Λειτουργία κ.λ.π. ή ανάλογα με το εορτολόγιο, χειριζόταν ο ιερέας, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα αν θα κτυπούσαν, δύο ή τρεις καμπάνες. Η εγκατάσταση των ως άνω συστημάτων έγινε το 1995. Έως τότε, ο ναός στερούνταν οποιασδήποτε εξωτερικής ή εσωτερικής μηχανολογικής εγκατάστασης.

Πριν από την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η οικογένεια, η οικία της οποίας ευρίσκεται πλησίον του ναούς της Ευαγγελιστρίας, δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα θορύβου από την λειτουργία του εν λόγω ναού, ούτε είχε απευθυνθεί σε οποιανδήποτε δημόσια υπηρεσία για παρόμοιο ζήτημα.

Μετά την αναφορά, πραγματοποίησα αυτοψία με ηχόμετρο για την μέτρηση της στάθμης θορύβου η οποία, έδειξε εντός της οικίας της αναφερόμενης οικογένειας μόνο από την κρούση των καμπάνων 90 db(A) και κατά ώρα 12 00, με όριο σύμφωνα με το Π.Δ 1180/81 50 db(A), για αστικές περιοχές. Έγιναν τότε συστάσεις στον Ιερέα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα μεριμνούσε για την μείωση της έντασης του ήχου.

Επειδή όμως οι οχλήσεις συνεχίστηκαν και σύμφωνα με την καταγγέλουσα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, μετά από νέα αναφορά, προέβην σε νέα αυτοψία και μέτρηση του εκπεμπόμενου θορύβου. Η στάθμη θορύβου στις 07:00, 07: 40 και 08:30, από τα χτυπήματα των δύο (2) καμπάνων υπερέβη τα 100 db(A), που αντιστοιχεί σε ένταση προσαπογείωσης αεροπλάνου, αλλά διαφορετικής χροιάς, συχνότητας και οξύτητας. Στις 09:45 ζήτησα από τον ιερέα την εναλλάξ κρούση των δύο καμπάνων, οπότε η στάθμη θορύβου κυμάνθηκε μεταξύ 85 και 90 db(A), ενώ στις 10:00, η συνολική στάθμη θορύβου, μετά από δέκα κτυπήματα και με συχνότητα 1 χτύπημα/ώρα ανήλθε στα 90 db(A). Επομένως αθροιστικά (αν και η μεγαλύτερη στάθμη καλύπτεται ουσιαστικά από την πηγή με την μεγαλύτερη ένταση «μεσαία καμπάνα»), δηλαδή, με τα μεγάφωνα, την λειτουργία και τις καμπάνες, το επίπεδο στάθμης ήταν 100 db(A).To χειρότερο όμως, ήταν το κτύπημα των ωρών και όταν η εκκλησία ήταν κλειστή. Έγιναν και πάλι οι σχετικές συστάσεις, αλλά ο ιερέας θεώρησε, ότι βρισκόταν σε αντιδικία με την οικογένεια, και δεν ήθελε να δει το μέγεθος του προβλήματος.

Την τρίτη φορά εφόσον συνέχισε η λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος κρούσης των καμπάνων, έγινε παράκληση από την οικογένεια προς τον ιερέα να του διαθέσουν κάποιο νεαρό για τα κτυπήματα, μιας και ίδιος επικαλέσθηκε και σε εμένα κούραση για την διαδικασία αυτή, πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή.

Τότε με έγγραφό μου το οποίο πρώτον έδωσα ιδιοχείρως στον ιερέα και εν συνεχεία στον Νομάρχη Ηρακλείου (τότε κ. Ιωάννη Γαρεφαλάκη), εισηγήθηκα, βάσει του άρθρου 30 παρ. 2 του Ν 1650 /1986 τις ακόλουθες διοικητές κυρώσεις:

α) Τη διακοπή της λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού κρούσης των καμπάνων στο πλαίσιο της θείας λειτουργίας, και την με παραδοσιακό τρόπο κρούση δια των χειρών και σχοινιού, το οποίο θα έφθανε μέχρι του εδάφους, ώστε να μην κουράζεται να ανέρχεται, ο κωδωνοκρούστης στο καμπαναριό.

β) Τη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος καμπάνα-ρολόι, διότι όλοι έχουμε ρολόγια και δεν χρειάζεται να μας το θυμίζει η καμπάνα της εκκλησίας, δεδομένης και της ηχητικής επιβάρυνσης και

γ) Την βάση του άρθρου 30 παρ 1 του Ν. 1650/1986, επιβολή προστίμου στον εφημέριο του ναού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του με τις ανωτέρω υποδείξεις, δίδοντας του και τον εύλογο χρόνο των 5 ημερών που προβλέπεται από το νόμο να εκφράσει, γραπτώς ή προφορικώς τις αντιρρήσεις του (το πρόστιμο που εισηγήθηκα ήταν τότε 1.000.000 δρχ., που όμως έπρεπε, να προσυπογράψει και ο Νομάρχης, πράγμα που δεν έγινε ποτέ).

Τελικά οι οχλούμενοι επειδή ουδεμία διοικητική κύρωση επεβλήθη, κατάθεσαν ασφαλιστικά μέτρα με την υπ. αρ. 166/11-10-1997 αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου Χερσονήσου, με την οποία ζητούσαν να διαταχθεί η παύση της αυτοποιημένης σήμανσης των καμπάνων (για τη θεία λειτουργία και τη λειτουργία του ωρολογίου, και των εξωτερικών μεγαφωνικών εγκαταστάσεων), ενώ επέμεναν στο παραδοσιακό κτύπημα δια των χειρών.

Στην μη επιβολή κυρώσεων συνετέλεσε και το έγγραφο του Νομάρχη Ηρακλείου με αριθμό 365/7-11-1997 προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης:

« ...Στο έγγραφο αυτό, ο Νομάρχης Ηρακλείου εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα του θορύβου από τη λειτουργία των καμπάνων του ναού όχι μόνο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί θορύβου (Π.Δ. 1180 /81), αλλά και ότι το αίτημα των θιγομένων πολιτών αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 1003 του Αστικού Κώδικα (περιορισμοί κυριότητας – εκπομπές)», που όπως προέκυψε από το πόρισμα του Συνηγόρου του πολίτη ήταν ανακριβές.

Το δικαστήριο, με την απόφαση με αριθμό 143/ 1997 απόφασή του αφού δέχτηκε ότι:

α) Είχαν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, από την πλευρά του ναού, ώστε να μην προκαλείται βλάβη στα ακίνητα των αιτούντων (ανακριβές).

β) Η κωδωνοκρουσία δεν διαρκεί πλέον των 40 δευτερολέπτων (κάθε φορά σε σύνολο πόσο;).

γ) Ότι λόγω του νοήματος και της σπουδαιότητας της κωδωνοκρουσίας για το σύνολο των πολιτών, έπρεπε να ληφθεί υπόψη η απαίτηση του οικισμού (οι κάτοικοι είχαν μεταφερθεί με πούλμαν από τον ιερέα για συμπαράσταση, δ) Οι εξωτερικές μεγαφωνικές εγκαταστάσεις λειτουργούν τρεις (3) φορές το χρόνο (ψευδές), απέρριψε την υποβληθείσα αίτηση.

Τα γεγονότα όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια με την διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, «συνιστούν σε όλες τις περιπτώσεις της υπόθεσης, πρόβλημα ηχορύπανσης και, επομένως, πρόβλημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και διακινδύνευση της δημόσιας υγείας».

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 14 Ιούνιος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 140 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57079753
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.