ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Γήπεδα γκολφ στη Κρήτη;
Φώτης Ποντικάκης , Σάββατο, 11 Ιούνιος 2005


Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ

Δεν πέρασε καιρός απΆ όταν το οικολογικό κίνημα της Κρήτης έκανε μια σημαντική παγκρήτια εκδήλωση για τα γήπεδα γκολφ στο Χαρουπόμυλο στο Πάνορμο του Ρεθύμνου, μ τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Εισηγητές ήταν ο γνωστός βοτανολόγος Oliver Rackham, συγγραφέας του βιβλίου «Η δημιουργία του Κρητικού τοπίου» των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελ. Μπριασούλη, Β. Τερκενλή, Ν. Δαναλάτος και ο διευθυντής του περιοδικού «Οικοτοπία» Γιάννης Σχίζας.

Το οικολογικό κίνημα της Κρήτης σύσσωμο αντιτίθεται στα σχέδια για δημιουργία γηπέδων γκολφ στον Απηγανιά και στη μονή Τοπλού στο Λασίθι, στη θέση «της Νύφης τα Ποτάμια» στο Ρέθυμνο, στη μονή Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι και στον Αποκόρωνα των Χανίων και οπουδήποτε αλλού στην Κρήτη, καθώς το ξηροθερμικό κλίμα της Κρήτης θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες νερού για το γκαζόν, νερού που θα στερηθούν οι ντόπιοι από την ύδρευση και από τη γεωργία, ενώ την ίδια στιγμή η χρήση χημικών λιπασμάτων και μεταλλαγμένου γρασιδιού σε μεγάλη έκταση θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλεί την οικολογική ισορροπία και τη μεγάλη βιοποικιλότητα της Κρήτης. Ένα παράδειγμα μόνο αρκεί για να δει κανείς την κατασπατάληση του νερού: Ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί καθημερινά, είτε λειτουργεί το γκολφ είτε όχι, τόσο νερό όσο μια πόλη 10.000 κατοίκων!

Η περίπτωση των σχεδιαζόμενων γηπέδων γκολφ σε διάφορα σημεία της Κρήτης αποτελεί τη συνέχιση ενός αδιέξοδου μοντέλου τουρισμού, που επικεντρώνεται σε μεγάλα έργα, μεγάλα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα (όπως αυτό που σχεδιάζουν στους Αγίους Αποστόλους των Χανίων) και τώρα γκολφ «για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού».

Αυτό το μοντέλο τουρισμού έχει καταστροφικές συνέπειες στη φύση, στον τοπικό πολιτισμό και, εν τέλει, στην τοπική οικονομία (μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, εγκατάλειψη παραδοσιακών επαγγελμάτων κι ιδίως της γεωργίας κ.ο.κ.). Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προσπάθειας δημιουργίας συνεδριακού κέντρου και ξενοδοχείου για 2000 άτομα στη δημόσια δασική έκταση των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά, όπου απειλείται ο ένας από τους δύο πνεύμονες πρασίνου μιας πόλης η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ΙΧ σε σχέση με τον πληθυσμό (1 ΙΧ ανά 2 κατοίκους) στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή πλήττεται από το νέφος του πετρελαϊκού σταθμού της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα. Η συντονισμένη δράση πολιτών και φορέων έχει ως τώρα σταματήσει αυτά τα καταστροφικά σχέδια.

Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο μοντέλο τουρισμού που απειλεί τη φύση, στερεί το νερό από την ύδρευση και τη γεωργία, γεμίζει χημικά λιπάσματα (και τώρα και μεταλλαγμένα) την τοπική περιοχή, απλά για τα πρόσκαιρα κέρδη των λίγων με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, εμείς έχουμε να αντιτάξουμε ένα άλλο είδος ανάπτυξης που σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο, που δε σπαταλά τους φυσικούς πόρους, εναλλακτικές μορφές τουρισμού που σέβονται τον τοπικό πολιτισμό και το τοπικό περιβάλλον (υπάρχουν έξοχα τέτοια παραδείγματα σε χωριά του Αποκόρωνα και της Κισάμου στα Χανιά), αναστηλώνοντας πέτρινα παλιά σπίτια, καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα και προβάλλοντας την παραδοσιακή κρητική διατροφή και τον τοπικό πολιτισμό.

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 28 Αύγουστος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104524
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.