ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 28 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ένα όχι ελπίδας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ευρώπη
Thierry Jaccaud , Σάββατο, 11 Ιούνιος 2005

Ένα όχι ελπίδας

Του Thierry Jaccaud
Αρχισυντάκτη της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Ecologist
(Κύριο άρθρο της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Ecologist, ν. 15, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος 2005. Το περιοδικό έχει αφιέρωμα στην «Εμπορευματοποίηση του κόσμου»)

Η λειτουργία της προπαγάνδας δεν είναι να πείθει, είναι να αποθαρρύνει. Με 488 άρθρα, δυο παραρτήματα, 36 πρωτόκολλα και 50 ερμηνευτικές δηλώσεις, που απλώνονται σε 485 σελίδες της Επίσημης Εφημερίδας, το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος μοιάζει ένας καλός υποψήφιος γι’ αυτή την κατηγορία.

Σε τέτοιο σημείο που κι οι οπαδοί του «ναι» οι ίδιοι αποθαρρύνονται: Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκδίδει ένα μικρό βιβλίο που περιέχει το σχέδιο Συντάγματος, δεν εκδίδει το ...τρίτο μέρος του κειμένου! Η εισαγωγή διευκρινίζει ότι αυτό δεν ήταν δυνατό, «για εκδοτικούς λόγους». Σε ό,τι αφορά τη γαλλική υπηρεσία παροχής πληροφοριών [της Ε.Ε], επίσημος εκδότης συχνά ανήσυχος για την παροχή ολοκληρωμένων ντοκουμέντων, παρέχει μόνο το κείμενο με ένα μόνο παράρτημα. Ένας οπαδός του «ναι» επίσης πεπεισμένος ότι ο Olivier Duhamel δε φοβάται να εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» σε μίνι διαστάσεις, παρόν σε όλες τις βιβλιοθήκες, που δεν περιλαμβάνει ούτε το 3ο μέρος ούτε τα παραρτήματα, πρωτόκολλα και ερμηνευτικές δηλώσεις διότι η διάσταση που επιλέχθηκε «δεν επιτρέπει αυτό τον τύπο της έκδοσης»!

Κι οι οπαδοί του «ναι» να μας λένε ότι, ούτως ή άλλως, ο φιλελευθερισμός είναι ήδη γερά εγκατεστημένος από τις προηγούμενες συνθήκες, ότι ένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός, ότι μόνο οι βελτιώσεις μέσα στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού είναι δυνατές κλπ. Δεν είναι αυτό παραίτηση από την ίδια την ουσία της δημοκρατίας, από τη δυνατότητα να επιλέγει κανείς; Δεν είναι αυτό παραίτηση εκ των προτέρων από κάθε πραγματική αλλαγή πολιτικής;

Αυτό το δημοψήφισμα είναι η απρόσμενη ευκαιρία, η ανέλπιστη, που δίνεται σε καθένα να διαλέξει την κατεύθυνση προς την οποία θα ευχόταν να πάει η Ευρώπη. Πόσες φορές ακούσαμε την ερώτηση «Τι να κάνουμε;»! Τι να κάνουμε, πέρα από τις προσωπικές δεσμεύσεις να προμηθευόμαστε βιολογικά προϊόντα, να υποστηρίζουμε τα συνδικάτα, να υπογράφουμε εκκλήσεις; Όλα αυτά είναι βέβαια εξαιρετικά σπουδαία, επιτρέπουν μικρές προοδευτικές αλλαγές, καμιά φορά μεγαλύτερες από μια ιδιαίτερη άποψη, αλλά δεν αρκούν για να αλλάξει η συνολική κατεύθυνση. Κι όμως, αυτή εκλογική διαβούλευση μας θέτει, μια φορά δεν είναι έθιμο, το θέμα της κατεύθυνσης της κοινωνίας μας. Ο τίτλος που δόθηκε στο σχέδιο για το οποίο ρωτιόμαστε δείχνει καλά τη σημασία του: Πρόκειται για ένα «Σύνταγμα».

Στη διάρκεια του συνεδρίου της Unesco για το μετά την ανάπτυξη, κάποιος που συμμετείχε είχε ρωτήσει την Aminata Traore, παλιά υπουργό του Μάλι, γιατί έκανε κριτική στην αντίληψη την ίδια της ανάπτυξης για την Αφρική. Στο κάτω - κάτω, έλεγε ο ερωτών, οι Αφρικανοί έχουν πει «ναι» στην ανάπτυξη! Η Aminata Traore είχε δώσει εκείνη την ωραία απάντηση, θυμίζοντας μια αφρικάνικη παροιμία: «Για να έχει αξία το ναι, πρέπει το όχι να είναι δυνατό». Οι Αφρικανοί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εκφραστούν σχετικά με ένα γενικό πρόγραμμα εμπορευματοποίησης της ηπείρου τους. Ούτε κι εμείς: το «ναι» μας στο φιλελευθερισμό που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις δεν έχει αξία! Κι όμως συμβαίνει στην Ευρώπη, σε όλες τις χώρες όπου οργανώνονται δημοψηφίσματα, αυτή η ερώτηση είναι που σήμερα τίθεται. Το όχι είναι δυνατό, λοιπόν, ας ψηφίσουμε όχι – δε θα μας ξαναρωτήσουν τη γνώμη μας ξανά σύντομα.

Προτείνουμε λοιπόν στους αναγνώστες μας ένα φάκελο για το θέμα της εμπορευματοποίησης του κόσμου, μαζί με μια λεπτομερή ανάλυση του σχεδίου ευρωπαϊκού Συντάγματος κι αρκετούς λόγους για να ψηφίσει κανείς όχι. Κι ιδού δύο:

1. Η κρίση του κλίματος αγνοείται: Οι κυβερνήσεις παραδέχονται όλες ότι η κλιματική κρίση απειλεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, κάτι που δεν είναι τίποτα, αλλά δεν το αναφέρουν καν μέσα στο σχέδιο. Θα θυμηθεί κανείς ότι το σύστημα «δικαιωμάτων ρύπανσης» που ανταλλάσσονται μεταξύ των βιομηχανικών χωρών με ένα χρηματιστήριο ανταλλαγών μόλις μπήκε σε λειτουργία. Οι νεοφιλελεύθεροι διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα σύστημα «αποτελεσματικό». Αλλά θεμελιακά, αυτό το σύστημα θέλει να πει ότι είναι δυνατό να ρυπαίνει κανείς, υπό τον όρο να πληρώνει. Ακόμη κι οι νεοφιλελεύθεροι είναι αμήχανοι. Έτσι, ο καθηγητής μάρκετινγκ στο HEC Laurent Maruani δε διστάζει να γράψει πως αυτός ο πραγματισμός «υποδηλώνει πως εξίσου σπουδαίο με το πρόβλημα της επίπτωσης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν είναι μια ηθική επιταγή (imperatif), αλλά μια διαπραγμάτευση, μια αγοραπωλησία, δεν πρόκειται για ποινή αλλά για αγορά. Μπορεί κανείς πάντα να δώσει μάχη ξανά για ένα «καλύτερα από το τίποτα», αλλά δεν θα χάσουμε την κύρια ιδέα που θα έπρεπε να είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί, κι ούτε πρέπει λοιπόν, να είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; Θα κατοικούμε σ’ αυτό το έγκλημα μέχρι τη μέρα που οι απόγονοί μας θα μας κρίνουν και θα περιφρονήσουν το σύγχρονο πραγματισμό μας.» (La Croix, 21 Φεβρ. 2005).

2. Το πρόβλημα αναγορεύεται σε λύση: Ενώ λοιπόν η απεριόριστη ανάπτυξη σε έναν περιορισμένο κόσμο είναι αδύνατη, ιδού ένα κείμενο που στο άρθρο 13 του εγγράφει την ανάπτυξη στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το όχι θα άνοιγε τις πόρτες της ελπίδας. Για ποιες συνέπειες; Το μέλλον δεν είναι γραμμένο, ευτυχώς! Θα έμενε να ζωντανέψουμε τη δημοκρατία. Από πλευράς μας, προτείνουμε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, μια επανατοπικοποίηση, μια «αναγέννηση του τοπικού».

(Μετάφραση Φ.Π.)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 108 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57000141
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.