ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Οικολ. Παρ. Ηρακλείου , Πέμπτη, 05 Φεβρουάριος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ηράκλειο 03.02.2004

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Να μην επιτραπεί η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Κρήτη
Ανοιχτή επιστολή προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου

Η Ευρώπη, μετά τη στάση αναμονής και αντίστασης των τελευταίων ετών, υποκύπτει στις πιέσεις των Η.Π.Α. και τερματίζει το "μορατόριουμ", αποδεχόμενη πλέον τη μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων (με ειδική σήμανση) από την Αμερική. Όμως οι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις, οι ενώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις των αγροτών και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αντιστέκονται σ' αυτή την προοπτική.

Στην Ελλάδα η μία μετά την άλλη Περιφέρειες της χώρας, με την πρωτοβουλία των οικολογικών και αγροτικών οργανώσεων και τη σύμφωνη γνώμη των Νομαρχιακών Συμβουλίων, ανακηρύσσουν τις περιοχές τους ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα. Ήδη στη Θεσσαλία, στην Κρήτη, στη Ροδόπη, στη Ζάκυνθο, στη Θεσσαλονίκη έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Επίσης η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) έχει εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα κατά των μεταλλαγμένων που αποτελεί την βάση για την συλλογή υπογραφών:

"Η Ε.Ν.Α.Ε. νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την αντίθεσή της στην προοπτική να κυκλοφορήσουν στην παραγωγή και την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, εξαιτίας των πιθανών κινδύνων που εγκυμονούν για την υγεία και τη βιοποικιλότητα αλλά και για την επιμόλυνση των άλλων καλλιεργειών -συμβατικών και βιολογικών.

Η Ε,Ν,Α,Ε, θεωρεί ότι η ενίσχυση των τοπικών ποιοτικών και παραδοσιακών προϊόντων είναι η ουσιαστική απάντηση στη διαφαινόμενη εισβολή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και προϊόντων, εξέλιξη που θα μειώσει και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων".

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, εκτιμώντας ότι ήρθε και η ώρα του Νομού Ηρακλείου να ενταχτεί στο μέτωπο κατά των μεταλλαγμένων, προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Στόχος η ενημέρωση των πολιτών και η συγκρότηση ευρείας Επιτροπής αγώνα με συμμετοχή των οργανώσεων των παραγωγών, των καταναλωτών και όλων των φορέων που εναντιώνονται στα μεταλλαγμένα.

Κεντρικό αίτημα να μην επιτραπεί η εισαγωγή και η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά και σε όλη την Ελλάδα.


Τι είναι τα μεταλλαγμένα
Τα μεταλλαγμένα, ή ορθότερα οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, είναι προϊόντα των εταιρειών Γενετικής Μηχανικής, οι οποίες επεμβαίνουν και τροποποιούν το DNA, δηλαδή το γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, το οποίο περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαιώνιση των ειδών.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαστηριακών μοριακών τεχνικών οι επιστήμονες κόβουν, ράβουν, αντιγράφουν και πολλαπλασιάζουν συγκεκριμένες μονάδες γενετικού υλικού (τα λεγόμενα γονίδια) και τα μεταφέρουν από τα κύτταρα ενός οργανισμού σε άλλα, που μπορεί να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικό είδος (π.χ. εισάγουν γονίδια βακτηρίων σε φυτά με στόχο τα φυτά να παράγουν εντομοκτόνες ουσίες).

Για ποιο λόγο προωθούνται;
Οι συνήγοροι της γενετικής μηχανικής υποστηρίζουν ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρωπότητα και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πείνας.

Οι πολιτικοί πάλι πιστεύουν ότι με τη στήριξη αυτών των πρακτικών δικαιώνεται η επιλογή της φιλελεύθερης πολιτικής (ότι προλάβει ν΄ αρπάξει ο καθένας).

Και όμως
Κανένα από τα μεταλλαγμένα κατασκευάσματα που κυκλοφορεί στην αγορά δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση της πείνας. Αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί
- για να αυξήσουν τις πωλήσεις συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων
- για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη της βιομηχανικής γεωργίας και
- για να μπορέσουν οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων μέσω των δικαιωμάτων χρήσης να επιβάλλουν εκτεταμένο έλεγχο στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών.

Ανυπολόγιστοι κίνδυνοι
Οι επιπτώσεις από την καλλιέργειά τους στη Δημόσια Υγεία και στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Αν απελευθερωθούν δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης.

Μόνο δεινά μπορεί να μας "υποσχεθεί" το πολυεθνικό λόμπι της Γενετικής Μηχανικής:
- Εισαγωγή νέων τοξινών και αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.
- Γενετική ρύπανση, δευτερογενής εισαγωγή ελαττωματικών γονιδίων στην παγκόσμια γενετική δεξαμενή, εξασθένιση ειδών, εμφάνιση νέων ζιζανίων ανθεκτικότερων στα παρασιτοκτόνα Δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία λόγω κατανάλωσης αφύσικων τροφίμων.
- Αυξημένη χρήση χημικών στις καλλιέργειες και αυξημένη ρύπανση νερών, τροφίμων και περιβάλλοντος.
- Πιθανές, μη αντιστρεπτές μεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων και πρόκληση νέων γενετικών ασθενειών ή καρκίνων, με παρενέργειες που μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές.
- Απειλή του φυσικού περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η τροφή μας.

ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ

Η γύρη τους μεταφέρεται από τον άνεμο και τα έντομα και μολύνει τις γύρω καλλιέργειες, ενώ οι μικροοργανισμοί του εδάφους μεταφέρουν τα γονίδια σε εντελώς άσχετους οργανισμούς, δημιουργώντας ένα καταστροφικό αυτοτροφοδοτούμενο γαϊτανάκι.

Αυτό είναι το αντίτιμο που μας ζητούν εκείνοι που στο παρελθόν μας "φιλοδώρησαν" με κλοφέν, διοξίνες, Agent Orange, rBGH-ορμόνη για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, ασπαρτάμη-γλυκαντικό διαίτης και glyphosate-ROUNDAP!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟY

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 128 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57085707
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.