ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβάλλον
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 04 Ιούνιος 2005

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

¶λλη μια μέρα για κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον με πρωταγωνιστές τους κατεξοχήν υπεύθυνους για την οικολογική κρίση ή μια μέρα συνειδητοποίησης της ανάγκης καθημερινής δράσης για προβλήματα όπως τα παρακάτω;

- Η οικονομία του πετρελαίου βρίσκεται σε αδιέξοδο οδηγώντας σε αλλεπάλληλους πολέμους όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ορατή και για τους πιο δύσπιστους. Οι ΗΠΑ όμως επιμένουν να αρνούνται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κυότο. Η χώρα μας αυξάνει αντί να μειώνει τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν στηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιμένοντας στην αδιέξοδη και ρυπογόνα πολιτική δημιουργίας πετρελαϊκών σταθμών. Τη στιγμή που στη Γερμανία υπάρχουν χιλιάδες ηλιακές στέγες, που στην Πορτογαλία ετοιμάζουν ηλιακό σταθμό 116 MW για τις ανάγκες 130.000 νοικοκυριών στο Mina Sao, στην Ελλάδα με την ηλιοφάνεια που διαθέτει, η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο αποτελεί εκκεντρικότητα.

- Η κυβέρνηση εμμένει στην αδιέξοδη, αντιπεριβαλλοντική και αντιοικονομική διαχείριση των υδατικών πόρων με μεγάλα καταστροφικά έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, το φράγμα στον Αποσελέμη στην Κρήτη κ.ο.κ.

- Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκδώσει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των τελευταίων φυσικών οικοτόπων που εντάσσονται στο Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000», ούτε έχει ακόμη θεσμοθετήσει Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ολόκληρη την Κρήτη έχει φτιάξει μόνο έναν Φορέα Διαχείρισης, για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα κι η χώρα μας απειλείται με καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

- Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωράει σε άρση αναδάσωσης ιδιωτικών εκτάσεων στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, με κίνδυνο οικοδόμησης 680 στρεμμάτων στο ανατολικό  τμήμα του δάσους. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, ενώ η αυθαίρετη δόμηση συνεχίζεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

- Τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Αντί για δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων χιλιάδες παράνομες χωματερές μολύνουν τον αέρα με  την ανεξέλεγκτη καύση λόγω αυτανάφλεξης μολύνοντας τον αέρα, τη γη και τα υπόγεια υδατικά αποθέματα. Υπάρχει ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων. Απαιτείται σταθερή και σοβαρή ενημέρωση των πολιτών για τη μείωση και την ανακύκλωση.

- Η απουσία συστηματικών ελέγχων διευκολύνει τις πολυεθνικές που επιχειρούν να οδηγήσουν τα μεταλλαγμένα και στα ράφια των καταστημάτων και στα χωράφια. Η εισβολή γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις ζωοτροφές όπου δεν υπάρχει καμία σήμανση. Εναλλακτική λύση: η προώθηση της βιολογικής γεωργίας αντί της υπονόμευσής της.

- Η λογική του μαζικού τουρισμού μέσα και από νέες χίμαιρες όπως τα συνεδριακά κέντρα, τα γήπεδα γκολφ κ.ο.κ που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες οικονομικών πόρων, εξαντλεί τα υδάτινα αποθέματα, μολύνει τη γη, καταστρέφει πνεύμονες πρασίνου και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις απασχόλησης. Η λύση βρίσκεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Ελλάδας, του πολιτισμού, του φυσικού της τοπίου, της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής, την προστασία της φύσης..

Αντί για διακηρύξεις για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, χρειάζονται πράξεις και μια άλλη πολιτική, μαζί με την καθημερινή δράση για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Οικολόγοι Πράσινοι
Μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, 409770, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57582203
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.