ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2004

4.2.2004

ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Απορρίφθηκε αίτηση για πανευρωπαϊκή καλλιέργεια μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης. Προχωρεί το κίνημα για ζώνες χωρίς μεταλλαγμένα

Σημαντική νίκη για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων αποτελεί η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να απορρίψει αίτηση της Bayer για άδεια καλλιέργειας μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης. Η απόφαση, που εκδόθηκε στις 2.2.04, έχει σημασία και πέρα από το Βέλγιο: η αίτηση της εταιρείας είχε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και, αν κρινόταν συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, θα διαβιβαζόταν υποχρεωτικά και στις άλλες χώρες για τυπική έγκριση.

Η βελγική κυβέρνηση αναγκάστηκε να απορρίψει την αίτηση, όχι μόνο εξαιτίας του κύματος των αντιδράσεων αλλά και από τα πορίσματα πρόσφατης ανεξάρτητης βρετανικής έρευνας, που τεκμηριώνει πλήγματα στη βιοποικιλότητα και αδυναμία ελέγχου της επιμόλυνσης. Σκιά στην -κατά τα άλλα θετική- απόφαση αποτελεί η έγκριση για εισαγωγή και κατεργασία της μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης, έστω και με σήμανση του τελικού προϊόντος.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ως ένα ακόμη βήμα μπροστά για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων, που αναπτύσσεται σε πλήθος μέτωπα:

- Σε όλη την Ευρώπη, το κίνημα για ζώνες χωρίς καλλιέργειες μεταλλαγμένων προχωρά και διευρύνεται παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν. Στο στόχαστρο μπαίνει τώρα και το θέμα της αστικής ευθύνης των εταιριών για αποζημιώσεις σε περίπτωση επιμολύνσεων. Σημαντικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη κοινή διακήρυξη 9 περιφερειών από όλη την Ευρώπη (ανάμεσά τους και η "δική μας" Νομαρχία Ροδόπης), που απαιτούν να αναγνωριστεί το δικαίωμα κάθε περιφέρειας να κηρύσσεται ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων. Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης, που πάντως επικαλείται και το επιχείρημα της "συνύπαρξης", δημοσιεύεται στα ελληνικά στην ιστοσελίδα www.metallagmena-stop.org

- Στην Ελλάδα το αίτημα για ανακήρυξη ολόκληρης της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα, κερδίζει νέο έδαφος. Ήδη, 20 περίπου από τους 54 νομούς της χώρας έχουν εκδώσει (ή ετοιμάζουν) ψηφίσματα για ανακήρυξή τους σε ζώνες ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων ενώ ο σχετικός κατάλογος συνεχίζει να μεγαλώνει. Παράλληλα με την επέκταση του κινήματος και στους υπόλοιπους νομούς, άμεσο ζητούμενο παραμένει η δημιουργία των θεσμικών εργαλείων που θα επιτρέψουν στις νομαρχίες την ουσιαστική υλοποίηση των αποφάσεών τους. Οι εθνικές εκλογές προσφέρουν, τέλος, επιπρόσθετες ευκαιρίες για πίεση στους υποψηφίους και τα κόμματα.

- Το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, που δέχεται ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συναινέσουν για να εισαχθούν στη χώρα τους ζωντανοί, τροποποιημένοι οργανισμοί, φαίνεται ότι επιτέλους κυρώνεται και από τη χώρα μας. Με σημαντική καθυστέρηση κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να υπερψηφιστεί και στην Ολομέλεια. Πέρα από τις προθέσεις των δύο μεγάλων κυρίως κομμάτων, το Πρωτόκολλο κατοχυρώνει ρητά την αρχή της πρόληψης, που αποτελεί μια γερή νομική βάση για την κήρυξη ολόκληρης της χώρας σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

- Η προσπάθεια για πανελλαδικό συντονισμό των αντιδράσεων για τα μεταλλαγμένα, προχωράει με σταθερά βήματα. Με πρωτοβουλία του Πανθεσσαλικού Δικτύου οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη συνάντηση φορέων και ατόμων από όλη την Ελλάδα, όπου συμφωνήθηκε πλαίσιο συντονισμού που θα ολοκληρωθεί με πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα.

Όλα δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να φέρει καρπούς. Για όσους δεν θέλουμε να βρεθούμε πειραματόζωα σε ένα πείραμα που θα είναι αδύνατον να σταματήσει, η ώρα να πάρουμε τα μέτρα μας είναι ΤΩΡΑ.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210 - 3241001, fax: 210 - 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503, fax: 2310-421196
e_mail: ecogreen@otenet.gr

www.ecogreens.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566579
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.