ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η τύχη του περιβάλλοντος και της υγείας μας βρίσκεται Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πυρηνικά
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2005

Η τύχη του περιβάλλοντος και της υγείας μας βρίσκεται σε επικίνδυνα χέρια

Με αφορμή το έτος φυσικής και την επιστολή προς τον πρωθυπουργό 50 διακεκριμένων επιστημόνων να παρέμβει για τον πεπαλαιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Κοσλοντούι της Βουλγαρίας και τις προθέσεις της σεισμογενούς Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

Στις 26 Απριλίου του 1986 ώρα 1.23 το πρωί του Σαββάτου εξερράγη ο αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Στην Ελλάδα το ραδιενεργό νέφος έφθασε στις 2 Μαΐου. Στις επόμενες μέρες επακολούθησε χάος. Τα καταστήματα τροφίμων σε σύντομο διάστημα πούλησαν τα προϊόντα τους, ενώ οι επίσημοι προσπαθούσαν μέσα στη σύγχυση και την αποδιοργάνωση (το ίδιο έργο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σήμερα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο) να καθησυχάσουν τους πολίτες με την ίδια ορολογία που χρησιμοποιούσαν και τότε ότι η ραδιενέργεια βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα ή ότι είναι μικρότερη από τόσα Μπεκερέλ ή ίση με τόσα Ρέμ και τόσα άλλα που κι ίδιοι δεν γνώριζαν τι σήμαιναν.

Η συνολική ραδιενέργεια που πήρε τότε ο ελληνικός πληθυσμός από την εισπνοή, το νερό, το έδαφος, την εξωτερική ακτινοβολία, αλλά κυρίως τα τρόφιμα, εκτιμάται για τους ενήλικες σε 111mrem και για τα παιδιά 10 ετών, στα 148mrem. Κατά την έκθεση του "Δημόκριτου", αυτή η δόση αντιστοιχεί σε 240 θανάτους από καρκίνο. Δεν είμαι σίγουρος εάν οι αριθμοί του "Δημόκριτου" είναι σωστοί, αλλά οι διαστάσεις του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ ήταν τέτοιες που η ακρίβεια δεν έχει σημασία.

Αν όμως οι αριθμοί του "Δημόκριτου" είναι σωστοί, τότε σύμφωνα με μια έκθεση της αμερικάνικης Ακαδημίας Επιστημών (The effects on populations of exposure to low levels of ionizing radiation), αντιστοιχούν 500 καρκίνοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά rad για τους άνδρες και 1.000 για τις γυναίκες που είναι ευαίσθητες στον καρκίνο του στήθους. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, βγαίνουν 975 καρκίνοι στην Ελλάδα. Η οποιαδήποτε αριθμητική εδώ έχει μεγάλο κίνδυνο σφάλματος. Εντούτοις, οι ατομικές ανθρώπινες τραγωδίες θα υπάρξουν και επειδή η τεχνολογία μας έχει κάνει όλους ανώνυμα, ανεύθυνα θύματα και θύτες, δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει καταλογισμός ευθύνης και τιμωρίας της αμερικανικής ή της βρετανικής ή της ελληνικής ή της πρώην σοβιετικής κυβέρνησης, όπως θα γινόταν π.χ. σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Στην πρώην Σοβιετική Ένωση αναμένονται από τότε 24.000 περίπου θάνατοι από καρκίνο (Western scientists predict 24.000 deaths in Soviet: Herald Tribune 28-8-1986). Παγκόσμια ο αριθμός των θανάτων από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ μπορεί να φθάσει μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό ήταν το "σύνδρομο του Τσερνόμπιλ", το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν έβαλε μυαλό στους μεγάλους ηγέτες γιατί συνέχισαν να παίζουν το παιγνίδι των θεών και για τα επόμενα χρόνια.

Δεν πέρασαν 5 χρόνια και η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά τώρα με άλλο σενάριο και άλλο όνομα. Το 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο εκτοξεύθηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 783.514 βλήματα μη εμπλουτισμένου ουρανίου, τοποθετώντας συνολικά 259 τόνους του συγκεκριμένου μετάλλου στα εδάφη του Ιράκ και του Κουβέιτ. Οι επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών της συμμαχίας, ήταν τότε δεκάδες θάνατοι από λευχαιμία και άλλες τόσες δεκάδες βαριά άρρωστοι από το περίφημο τότε "σύνδρομο του Κόλπου". Παρά τις αγωγές για αποζημίωση όλων όσων επλήγησαν και τις τεκμηριωμένες ιατρικές εκθέσεις ειδικών που απέδιδαν τους θανάτους και τις αρρώστιες αυτές στην επίδραση της ραδιενέργειας που δέχτηκαν από το μη εμπλουτισμένο ουράνιο, οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων και το ΝΑΤΟ δεν αποδέχτηκαν ποτέ τα ιατρικά συμπεράσματα, αλλά ούτε και κατέβαλαν δραχμή στα θύματα της εγκληματικής αυτής επίθεσης. Είναι δε αξιοπρόσεκτο, ότι για τους κατοίκους του Ιράκ και του Κουβέιτ που επλήγησαν επίσης η παγκόσμια κοινότητα δεν ασχολήθηκε καν διότι τους θεωρούσε εχθρούς σε ένα πόλεμο και όχι ανθρώπους σ’ αυτόν τον πλανήτη.

Σήμερα 9 χρόνια μετά από το πόλεμο του Περσικού Κόλπου, αντιμετωπίζει η κοινότητα με περισσή κυνικότητα και υπερβολική υποκρισία το ίδιο πρόβλημα, λες και το εξασθενημένο ουράνιο, εξασθένησε και τη μνήμη τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα σύνδρομα που πρέπει να μας προβληματίζουν. Τα πρώτα θύματα και θύτες υπήρξαν εκείνοι που μελέτησαν περισσότερο απ’ όλους τους άλλους την ραδιενέργεια. Ήταν η Μαρί Κιουρί κι η κόρη της Ιρέν στις αρχές του αιώνας μας που πέθαναν από λευχαιμία ως τίμημα για την επιστημονική τους ανακάλυψη. Για την επιστημονική τους αυτή ανακάλυψη τους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ.

Αλλά τι είναι αυτή η περίφημη ραδιενέργεια και τι επιπτώσεις δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό; Αν και φυσικός, θα περιοριστώ στην απολύτως αναγκαία ενημέρωση, διότι το θέμα είναι τεράστιο για να αναλυθεί επιστημονικά και το μόνο που χρειάζεται είναι η γνώση βασικών στοιχείων ώστε να γνωρίζουν τουλάχιστον πολίτες και πολιτικοί με τι έχουν να κάνουν.

Ραδιενέργεια με απλά λόγια ονομάζομε ορισμένες ακτινοβολίες που παράγονται από ορισμένα στοιχεία που λέγονται ραδιενεργά. Το όνομά της πήρε από το στοιχείο ράδιο που ανακάλυψε η Μαρία Κιουρί. Συγκεκριμένα σήμερα υπάρχουν αρκετά ραδιενεργά στοιχεία, αλλά και ραδιενεργά ισότοπα που εκπέμπουν τις επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό ακτίνες α, β και γ των οποίων οι ακτινοβολίες διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους και δημιουργούν σοβαρές έως θανατηφόρες βλάβες. Μεταξύ των πλέον επικινδύνων ισοτόπων που εκπέμπουν ραδιενέργεια, είναι το ισότοπο του ουρανίου U235 και του ουρανίου U238, τα οποία ενυπάρχουν στο φυσικό ουράνιο σε ποσοστά 0,7% και 99,35% αντίστοιχα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι μετά την επεξεργασία του φυσικού ουρανίου για να εξάγομε το ενεργειακά πολύτιμο ουράνιο U235 παραμένουν τεράστιες ποσότητες από άχρηστο ουράνιο U238, το οποίο χρησιμοποιείται στην πολεμική βιομηχανία (εξασθενημένο ουράνιο) για τον απλούστατο λόγο ότι η απόσυρσή του στοιχίζει πανάκριβα.

Τι είδους βλάβες μπορεί να προκαλέσει: κατ’ αρχήν πρέπει να τις ξεχωρίσουμε σε σωματικές και γενετικές βλάβες. Σωματικές π.χ. είναι ο καρκίνος κι η λευχαιμία, ενώ γενετικές είναι οι διάφορες ανωμαλίες που παρουσιάζονται στους απογόνους.

Τις σοβαρές σωματικές βλάβες μπορούμε να τις κατατάξομε ανάλογα με την ένταση της ακτινοβολίας μετρούμενης σε rem ως εξής:

- Από 100-200 rem: Ναυτία και κόπωση με πιθανότητα εμετού γύρω στα 125 rem. Ελάττωση των λεμφοκυττάρων και των ουδετερόφιλων, με καθυστέρηση ανάρρωσης. Καθυστερημένες συνέπειες μπορεί να ελαττώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1%.

- Από 200-300 rem: Ναυτία και εμετός, την πρώτη ημέρα. Λανθάνουσα περίοδος μέχρι 2 εβδομάδες ή ίσως περισσότερο. Μετά την λανθάνουσα περίοδο, εμφανίζονται συμπτώματα, αλλά όχι σοβαρά: ανορεξία και γενική αδιαθεσία, πονόλαιμος, ωχρότητα, πετέχιες (δερματοπάθειες), διάρροια, μέτρια ισχνότητα. Ανάρρωση πιθανώς σε 3 περίπου μήνες, εκτός αν περιπλακεί από προηγούμενη κακή υγεία, πρόσθετες βλάβες ή λοιμώξεις.

- 300-600 rem: Ναυτία, εμετός και διάρροια τις πρώτες ώρες. Λανθάνουσα περίοδος, με ακαθόριστα συμπτώματα, πιθανώς διάρκειας μιας εβδομάδας. Αποτρίχωση, απώλεια όρεξης, γενική αδιαθεσία και πυρετός κατά τη 2η εβδομάδα, με συνεχή αιμορραγία, πορφύρα (αιμορραγικές κηλίδες σε διάφορα μέρη του δέρματος), πετέχιες, φλεγμονή του στόματος και του λαιμού, διάρροια και ισχνότητα την 3η εβδομάδα. Μερικοί θάνατοι σε 2-6 εβδομάδες. Μπορεί να πεθάνουν τελικά το 50% των εκτεθειμένων γύρω στα 450 rem.

- 600 ή περισσότερα rem: Ναυτία, εμετός και διάρροια τις πρώτες λίγες ώρες. Σύντομη λανθάνουσα περίοδος με ακαθόριστα συμπτώματα σε μερικές περιπτώσεις κατά την 1η εβδομάδα. Διάρροια, αιμορραγία, πορφύρα, φλεγμονή στόματος και λαιμού, πυρετός κατά το τέλος της 1ης εβδομάδας. Γρήγορη απίσχνανση και θάνατος μέσα στη 2η εβδομάδα με πιθανότητα να πεθάνουν μέχρι το 100% των εκτεθέντων.

- Σε περίπτωση έκθεσης μεγάλης έντασης ακτινοβολίας πάνω από 3.000 rem, προκαλείται οξύ εγκεφαλοπαθικό σύνδρομο. Μέσα σε 48 ώρες από την έκθεση τα εγκεφαλικά κύτταρα διογκώνονται, δημιουργώντας αυξημένη πίεση στο κρανίο. Ακολουθούν σύγχυση, ντελίριο, νάρκη, ψύχωση, απώλεια του νευρικού ελέγχου των μυών και πυρετός. Μετά έρχεται μια περίοδος νηφαλιότητας και ξαφνικός θάνατος. (ΠΗΓΗ: Μedical Aspects of Radiation Accidents, US Atomic Energy Commission).

Οι γενετικές ανωμαλίες, είναι κι οι πιο επικίνδυνες, διότι εμφανίζονται με μικρότερη έντασης ακτινοβολία, αλλά στις επόμενες γενιές εμφανίζονται υπό μορφή μεταλλάξεων. Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη χάρη στα γονίδια που βρίσκονται στο DNA. Οι μεταλλάξεις είναι μεταβολές στη δομή του DNA. Με τη μετάλλαξη, ένα γονίδιο μπορεί να πάρει άλλη μορφή και να μεταδώσει διαφορετικά κληρονομικά χαρακτηριστικά στις επόμενες γενιές. ΄Ένα κύτταρο του σπέρματος που έχει υποστεί μετάλλαξη είναι σε θέση να παράγει ένα ανώμαλο παιδί. Ακόμα κι ένα ομαλό έμβρυο, αν ακτινοβοληθεί τους πρώτους μήνες μπορεί να γίνει ανώμαλο. Σύμφωνα με την παιδίατρο H. Caldicott, υπάρχουν 2.000 ανωμαλίες που μπορούν να προκληθούν από μεταλλάξεις, ανάμεσά τους διαβήτης, μογγολισμός και αιμορροφιλία.

Από όλα τα παραπάνω σύνδρομα, ατυχήματα και άλλα παιγνίδια των επίγειων θεών, συμπεραίνεται ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την τύχη μας στα χέρια ανεύθυνων και επικίνδυνων ηγετίσκων, δείχνει ακόμα ότι και οι χειρότεροι φόβοι μας μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η τύχη του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων όλου του πλανήτη, βρίσκεται σε αμφίβολα χέρια. Σε χέρια αμφιβόλων προσεγγίσεων ανατολής – δύσης -ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο σκοπό τις Δημόσιες Σχέσεις και την εσωτερική κατανάλωση, σε χέρια "πρωτοβουλιών ειρήνης" με δύο μέτρα και σταθμά για "φίλους και εχθρούς", σε χέρια που καταστρέφουν ότι απέμεινε απ’ το Περιβάλλον για ένα πολύ προσωρινό κόστος. Ας θυμηθούν οι μεγάλοι ηγέτες τις παρακάτω αρχές που συνυπέγραψαν το 1992 στο Ρίο σεβόμενοι τουλάχιστον τις επόμενες γενιές:

- Αρχή 24η: Ο πόλεμος είναι συμφυώς καταστρεπτικός για το Περιβάλλον. ΄Όλα τα κράτη πρέπει για το λόγο αυτό να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες παρέχοντας προστασία στο Περιβάλλον σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων.

- Αρχή 25η: Η ειρήνη, ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία, είναι αλληλεξαρτούμενα και αδιαίρετα.

- Αρχή 15: Προκειμένου να προστατευθεί το Περιβάλλον, πρέπει η μέθοδος της πρόληψης να εφαρμόζεται ευρέως από τα κράτη ανάλογα τις δυνατότητές τους.

- Αρχή 19η: Τα κράτη πρέπει να παρέχουν από πριν και έγκαιρα σχετικές πληροφορίες για δραστηριότητες και ατυχήματα που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και τους κατοίκους γειτονικών κρατών.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 109 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57621041
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.