ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
WWF: Ανάγκη για αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
anthropos.gr , Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2004

WWF: Ανάγκη για αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά
(από το anthropos.gr)

Σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στα ζώα (φάλαινες, πολικές αρκούδες, φώκιες και γεράκια) έχουν διάφορες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε καταναλωτικά προϊόντα, αναφέρει επιστημονική έκθεση του WWF που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Ιανουαρίου. Με την έκθεση αυτή το WWF κηρύσσει την έναρξη της νέας εκστρατείας "DetoX" που έχει ως στόχο την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρότερης νομοθεσίας για τα τοξικά.

Για κάποιες από αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως το DDT και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) υπάρχουν ήδη πολλές αποδείξεις για το πόσο επηρεάζουν ζώα και ανθρώπους. Η έκθεση του WWF «Λόγοι Ανησυχίας: Τα χημικά και η ΄Αγρια Ζωή» εξετάζει και κάποιες άλλες, για τις οποίες υπάρχουν όλο και σοβαρότερες ενδείξεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ουσίες όπως οι υπερφθοριωμένες ενώσεις, τα φθαλικά άλατα, οι φαινολικές ενώσεις κ.λπ. είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, οι υπερφθοριωμένες ενώσεις χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υφασμάτων, τη συσκευασία τροφίμων και στο υλικό Teflon (που χρησιμοποιείται για εσωτερική επένδυση σε ρούχα), ενώ τα φθαλικά άλατα εμπεριέχονται στα πλαστικά (συμπεριλαμβανομένου και του PVC).

Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, αυτές οι τοξικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως καρκίνο, καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα συμπεριφοράς, ορμονικές διαταραχές, ακόμα και εκθήλυνση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν υπερφθοριωμένες ενώσεις –που έχουν καταχωρισθεί ως καρκινογόνες από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ– σε δελφίνια, φάλαινες και κορμοράνους της Μεσογείου, σε φώκιες και θαλασσαετούς της Βαλτικής και στις πολικές αρκούδες. Επίσης, κάθε χρόνο πολλά κατοικίδια πουλιά θεωρείται ότι πεθαίνουν από την εισπνοή Teflon.

Το WWF υποστηρίζει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία της άγριας ζωής και του ανθρώπου από αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι ανεπαρκής. Η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά την υιοθέτηση και ενίσχυση ενός νέου ευρωπαϊκού νόμου, του λεγόμενου REACH, που θα απαιτεί από τους κατασκευαστές και εισαγωγείς να παρέχουν στοιχεία για την ασφάλεια κατά τη χρήση για περισσότερα από 30.000 χημικά που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά.

"Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει όλο και περισσότερο το ποσοστό έκθεσης ζώων και ανθρώπων στα χημικά. Οι μελλοντικοί κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν μόνο αν οι επιπτώσεις των επικίνδυνων χημικών αποκαλυφθούν και στη συνέχεια αυτά απαγορευθούν", τονίζει ο Κλίφτον Κέρτις, Διευθυντής του Προγράμματος για τα Τοξικά του WWF.

Η διεθνής οργάνωση τονίζει τη σημασία της αρχής της πρόληψης για τη μείωση των κινδύνων από τα παλαιά και τα νέα χημικά. Υιοθετώντας αυτήν την αρχή, το REACH θα καλύψει επίσης την ανάγκη ενημέρωσης της αγοράς σχετικά με την επικινδυνότητα κατά τη χρήση αυτών των ουσιών.

"Γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή χημικών αυξάνεται, και ταυτόχρονα έχουμε ανησυχητικά στοιχεία ότι οι απειλές κατά της υγείας των ζώων και των ανθρώπων γίνονται όλο και σοβαρότερες", προσθέτει ο Κλίφτον Κέρτις. "Θα ήταν απερίσκεπτο να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο και να δώσουμε άλλοθι στη χημική βιομηχανία".

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545028
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.