ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μυστική έρευνα δείχνει κινδύνους στην υγεία από τις με Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
e , Πέμπτη, 26 Μάιος 2005

Μυστική έρευνα δείχνει κινδύνους στην υγεία από τις μεταλλαγμένες τροφές

Ποντίκια που τράφηκαν με καλαμπόκι γενετικά τροποποιημένο παρουσίασαν ανωμαλίες σε εσωτερικά όργανα και μεταβολές στο αίμα, γεγονός το οποίο δημιουργεί φόβους ότι η υγεία μας κινδυνεύει. Η Independent της Κυριακής 22/05/2005 αναφέρει στοιχεία από μία μυστική έρευνα της Monsanto, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον τομέα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, η οποία δείχνει ότι ποντίκια που τράφηκαν με καλαμπόκι γενετικά τροποποιημένο είχαν νεφρά μικρότερα από το κανονικό, και παρουσίασαν μεταβολή στην σύνθεση του αίματός τους. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση 1.139 σελίδων, αυτά τα προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν σε άλλα τρωκτικά που τρεφόντουσαν με μη γενετικά τροποποιημένη τροφή και τα οποία παρακολουθούνταν σαν κομμάτι της έρευνας.

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να ψηφίσουν αν θα επιτραπεί η πώληση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Την προηγούμενη εβδομάδα μια ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να το απελευθερώσει παρά τις ψήφους της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων 9 χωρών. Αρκετοί γιατροί θεωρούν ότι οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν στο αίμα των τρωκτικών θα μπορούσαν να δείχνουν ότι έχει υποστεί βλάβη το ανοσοποιητικό σύστημά τους ή ότι έχει εμφανιστεί κάποιος όγκος και ο οργανισμός κινητοποιείται για να τον καταπολεμήσει. Αν και η Monsanto προσπάθησε να μειώσει τις ανωμαλίες που παρουσίασαν τα ποντίκια, πηγή της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι υπουργοί ανησύχησαν και που ζήτησαν παραπέρα ενημέρωση.

Πριν από 7 χρόνια υπήρξε μια έρευνα στη Βρετανία η οποία έδειξε ότι ποντίκια που τα ταΐζανε με μεταλλαγμένες πατάτες παρουσίασαν προβλήματα υγείας. Αυτή η έρευνα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από υπουργούς και το επιστημονικό κατεστημένο της Βρετανίας, σταμάτησε και σταμάτησε. Ο Dr. Pusztai που διενήργησε την έρευνα δήλωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός από διαφορές ανάμεσα σε ποντίκια που τράφηκαν ή όχι με καλαμπόκι γενετικά τροποποιημένο, δείχνει καθαρά ότι δίαιτα πλούσια σε μεταλλαγμένο καλαμπόκι μπορεί να βλάψει την υγεία.

Η νέα έρευνα αφορά καλαμπόκι με τον κωδικό ΜΟΝ 863 το οποίο έχει παραχθεί από την Monsanto για να είναι ανθεκτικό στο σκουλήκι που προσβάλει τις ρίζες του φυτού και το οποίο η εταιρεία θεωρεί σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις καλλιέργειες καλαμποκιού στον κόσμο. Τώρα οποιαδήποτε απόφαση που θα επιτρέπει το ελεύθερο εμπόριο του καλαμποκιού αυτού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προκαλέσει αντιδράσεις. Οι λεπτομέρειες της έρευνας βρίσκονται στα χέρια της Monsanto και η εταιρεία αρνείται να τις δημοσιοποιήσει ισχυριζόμενη ότι περιλαμβάνονται εμπορικά μυστικά τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν από ανταγωνιστές.

Όλο το άρθρο: http://news.independent.co.uk/world/science_technology/story.jsp?story=640402

Βασίλης
Επισκέπτης , 2005-05-28 11:07:04
Προσέχετε, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 
 
1. Η έρευνα του Πουζται δεν αφορούσε καλαμπόκι αλλά πατάτες. Το συμπέρασμα κατά το "New Scientist" το οποίο είναι πολύ κριτικό απέναντι στους ΓΤΟ είναι απλώς ότι στα ποντίκια δεν αρέσουν οι πατάτες! Και τα ποντίκια που έφαγαν κανονικές πατάτες είδαν τον ουρανό σφοντύλι για τον απλούστατο λόγο ότι οι τοξικολόγοι για να βγάλουν συμπεράσματα πρέπει να ταΐσουν τα πειραματόζωα μια μεγάλη ποσότητα από το προς εξέταση πράγμα. Η "μεγάλη" ποσότητα είναι συνήθως πολύ μικρή ως απόλυτο μέγεθος, π.χ. όταν εξετάζουμε ένα καινούργιο εντομοκτόνο. Στην περίπτωση των τροφίμων όπου πρέπει να ταΐσουνε ολόκληρη την πατάτα ή το καλαμπόκι κι όχι μια μοναδική χημική ένωση, όπως γίνεται συνήθως, η "μεγάλη" ποσότητα είναι τόσο μεγάλη που θα προκαλέσει ζημίες λόγω στρεβλής διατροφής έτσι κι αλλιώς. Το συμπέρασμα είναι ότι η έρευνα αυτή ήταν όντως αναξιόπιστη, αλλά όχι ότι οι ΓΤΟ είναι ασφαλείς. Απλώς τα πειραματικά εργαλεία που διαθέτουμε δεν μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε την ασφάλεια τους, αφού μπορούν να δείξουν μόνο πολύ οξείες αντιδράσεις, τοξικότητας η αλλεργίας. 
 
2. Η ΕΕ δεν συζητάει τώρα για την έγκριση ΓΜ καλαμποκιού. Έχει ήδη δώσει εγκρίσεις από χρόνια, σε ορισμένες ποικιλίες μάλιστα και για καλλιέργεια και όχι μόνο για κατανάλωση. Προφανώς αυτό που συζητείται είναι η έγκριση κάποιων ακόμα ποικιλιών, μεταξύ των οποίων ίσως βρίσκεται και αυτή την οποία αφορούσε η έρευνα. 
 
3. Η έρευνα δεν μπορεί να αφορούσε ΓΜ καλαμπόκι γενικώς. Προφανώς αφορούσε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία (αυτή με την ανθεκτικότητα στο σκουλήκι;) η οποία απλώς δεν θα μπει στην αγορά, αν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι βλάκες να πάρουν τέτοιο ρίσκο! 
 
4. ¶φησα το καλύτερο για το τέλος. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι ποικιλίες που εγκρίνονται. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα εργαστήρια ανά την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν με ασφάλεια μόνο τις ποικιλίες που έχουν εγκριθεί. Ο λόγος είναι ότι οι τεχνικές ανίχνευσης στηρίζονται υποχρεωτικά σε πληροφορίες που έχουν δώσει οι εταιρείες και σε υλικά αναφοράς που έχουν επίσης δώσει οι εταιρείες. Για τις ποικιλίες που δεν έχουν πάρει έγκριση δεν έχουν δώσει τίποτα από αυτά (και για ποιο λόγο άλλωστε). ¶ρα μπορούμε να εντοπίσουμε, π.χ. ποια τρόφιμα περιέχουν ΓΜ καλαμπόκι που έχει αξιολογηθεί ως "ασφαλές" και νομίμως κυκλοφορεί στην ΕΕ αλλά όχι όλα τα ΓΜ καλαμπόκια που δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν πάρει έγκριση!!! 
 
Ξέρω η ειδικότης μου είναι να φτιάχνω τη μέρα των ανθρώπων. Καλημέρα! 
 
Βασίλης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 184 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56220318
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.