ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
H αγορά των μεταλλαγμένων ένα χρόνο μετά τη νέα ευρωπαϊ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Πέμπτη, 26 Μάιος 2005

Αθήνα, 26 Μαΐου 2005

H αγορά των μεταλλαγμένων ένα χρόνο μετά τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΝΕΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ GREENPEACE

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων, η Greenpeace πραγματοποίησε έρευνα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων με σκοπό να καταγράψει την ισχύουσα κατάσταση σε σχέση με τη χρήση μεταλλαγμένων συστατικών στην παραγωγή τροφίμων και ποτών. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η Greenpeace παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις των μεγαλύτερων εταιριών τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία καλώντας όλους τους πολίτες που ανησυχούν για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και απαιτούν να γνωρίζουν τι καταλήγει στο πιάτο τους, να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών.

Η έκθεση [1] της Greenpeace καταγράφει την πολιτική που ακολουθούν οι τριάντα (30) μεγαλύτερες εταιρίες λιανεμπορίου και οι τριάντα (30) μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής τροφίμων και ποτών στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση μεταλλαγμένων συστατικών στα προϊόντα τους. Οι δηλώσεις των εταιριών, στις οποίες βασίζεται η έκθεση αυτή καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστή στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

“Παρά την επιμονή και τις πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις εταιρίες βιοτεχνολογίας, η ευρωπαϊκή αγορά στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα καθώς οι βιομηχανίες τροφίμων κλείνουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα συστατικά. Είναι σαφές ότι υπό την επίμονη πίεση των καταναλωτών, καμιά εταιρία τροφίμων που δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή αγορά δε θέλει να στιγματιστεί από τη χρήση μεταλλαγμένων”, δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών λιανεμπορίου [2] και παραγωγής τροφίμων και ποτών [3] που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση έχουν σαφή πολιτική και δε χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα συστατικά, ενώ πολλές από αυτές την εφαρμόζουν ήδη εδώ και κάποια χρόνια. Επιπλέον, φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερες εταιρίες επεκτείνουν αυτή την πολιτική και εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. [4]

Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων, ελάχιστα είναι τα προϊόντα  που φέρουν σήμανση και κυκλοφορούν στα ράφια των Ευρωπαϊκών σούπερ-μάρκετ. Κυρίως πρόκειται για προϊόντα σογιελαίου είτε προϊόντα χαμηλής κυκλοφορίας εισαγωγής από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Κορέα. Το σαφάρι των μεταλλαγμένων προϊόντων με σήμανση που πραγματοποιεί η Greenpeace εδώ και ένα χρόνο σε όλη την Ευρώπη φέρνει αποτελέσματα. Μεταλλαγμένα προϊόντα εντοπίζονται και αποσύρονται από την αγορά μετά από διαμαρτυρίες καταναλωτών. [5]

Στη χώρα μας μέχρις στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο προϊόν με σήμανση ότι περιέχει ή προέρχεται από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Σύμφωνα με τις συστηματικές έρευνες της Greenpeace στην ελληνική αγορά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των εταιριών τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα συστατικά.  

Παρόλα αυτά, η Ευρώπη και η Ελλάδα εξακολουθούν να παραλαμβάνουν φορτία μεταλλαγμένων τα οποία προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών. Το κενό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωτική η σήμανση των ζωικών προϊόντων όταν προέρχονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένους οργανισμούς, επιτρέπει την εισαγωγή 20 εκατομμύρια τόνων μεταλλαγμένης σόγιας κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χώρα μας, κάθε χρόνο εισάγονται πάνω από 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας για χρήση στις ζωοτροφές αλλά οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν που καταλήγουν αυτές.

Με αφορμή αυτό το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση των ζωικών προϊόντων, η Greenpeace εντείνει τις προσπάθειες για να διώξουμε οριστικά τα μεταλλαγμένα από τη διατροφή μας και το περιβάλλον. Η εκστρατεία συλλογής υπογραφών που ξεκινά η Greenpeace σε όλη την Ευρώπη, στοχεύει στην αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να επιβληθεί υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας. Στόχος της Greenpeace είναι να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη του 2006.  

Ταυτόχρονα, επεκτείνοντας την εκστρατεία για την ανακήρυξη περιοχών σε “Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα”, η Greenpeace προτρέπει τους καταναλωτές (πέρα από την υπογραφή τους) να ανακηρύξουν συμβολικά το ψυγείο τους σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση μεταλλαγμένων σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Οι καταναλωτές μπορούν να φωτογραφίζονται με το ψυγείο τους και να αποστέλλουν τις φωτογραφίες τους στη Greenpeace. Συλλέγοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές και φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη, η Greenpeace θέλει να στείλει ένα δυνατό και προσωπικό μήνυμα τόσο στις βιομηχανίες ζωικών προϊόντων όσο και στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. [6]

Τον τελευταίο καιρό, η επικαιρότητα έχει κατακλυσθεί από σκάνδαλα που αφορούν τις τακτικές ορισμένων επιστημόνων, εταιριών και ευρωπαϊκών αρχών, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), να κατακλύσουν την αγορά με μεταλλαγμένα. Πιο πρόσφατη ήταν η περίπτωση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού (ΜΟΝ863) της εταιρίας Monsanto. Όπως αποκαλύφθηκε, η εταιρία απέκρυψε στοιχεία που αφορούσαν σε πειράματα που έγιναν με το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι σε ποντίκια και κατέγραφαν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία τους (νεφρά, λευκά αιμοσφαίρια κλπ). Πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι η EFSA εισηγήθηκε την έγκριση του συγκεκριμένου προϊόντος!         

“Η Greenpeace ζητά την απαγόρευση απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και την υγεία ανθρώπων και ζώων. Όσο όμως θα συνεχίζεται η μαζική εισαγωγή τους για την παραγωγή ζωοτροφών τόσο θα συνεχίζουμε να απαιτούμε διαφάνεια και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν που καταλήγουν τα μεταλλαγμένα. Η Greenpeace καλεί όλους τους καταναλωτές να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα το δικαίωμα στην ενημέρωση σχετικά με τη χρήση μεταλλαγμένων στην παραγωγή ζωικών προϊόντων”  τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη. 

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Greenpeace μπορούν να επικοινωνούν μέσω e-mail στη διεύθυνση gpgreece@diala.greenpeace.org, μέσω φαξ με το 210 38 04 008 και μέσω τηλεφώνου με το Δίκτυο Καταναλωτών στο 210 38 38 990.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μυρτώ Πισπίνη, τηλ. 210 3806 374-5, 6974 144 554

Σημειώσεις

1 Την έκθεση της Greenpeace με τίτλο “Μεταλλαγμένα Συστατικά στην Ευρωπαϊκή Αγορά - Η Ελλάδα και η Ευρώπη απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα” μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.greenpeace.gr

2 Το σύνολο των πωλήσεων ειδών διατροφής των 30 μεγαλύτερων λιανέμπορων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή αγορά, στους οποίους βασίζεται αυτή η έκθεση, ανέρχεται περίπου σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς, οι 27 έχουν σαφή πολιτική μη χρήσης μεταλλαγμένων σε όλη την Ε.Ε. ή στη βασική τους αγορά, όπου πραγματοποιείται το 80% των πωλήσεών τους. Το 2003 οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 456 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 91% των πωλήσεων ειδών διατροφής των 30 πρώτων λιανέμπορων στην Ευρώπη, και πάνω από 42% του συνολικού ποσού πωλήσεων τροφίμων και ποτών (1.069 δισεκατομμύρια ευρώ).

3 Το σύνολο των πωλήσεων τροφίμων και ποτών των 22 εταιριών παραγωγής που έκαναν δήλωση μη χρήσης μεταλλαγμένων για το σύνολο της Ε.Ε. ανέρχεται σε 190 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 76% του συνόλου των πωλήσεων των 30 εταιριών που περιλαμβάνονται στην έκθεση, και 17% του συνόλου των πωλήσεων τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη για το 2002.

4 Η Greenpeace επικοινώνησε στην Ελλάδα με 30 εταιρίες λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ). Από αυτές, οι 29 κατατάσσονται στις μεγαλύτερες του κλάδου, ενώ η 30η, η εκπτωτική αλυσίδα Lidl, περιλήφθηκε στην έρευνα λόγω της αυξανόμενης σημασίας της για τους καταναλωτές.
Το σύνολο του κύκλου εργασιών των παραπάνω εταιριών(με εξαίρεση τη Lidl) για το 2003 ανήλθε σε 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Το σύνολο του κύκλου εργασιών για το 2003 των 26 βιομηχανιών τροφίμων με σαφή πολιτική μη χρήσης μεταλλαγμένων συστατικών ανέρχεται σε 2,6 δις ευρώ περίπου.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν περιλαμβάνει τις εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων, δεδομένου ότι αυτές παρουσιάζονται στον Οδηγό Καταναλωτών.

5 Περισσότερες πληροφορίες για το πανερωπαϊκό σαφάρι των μεταλλαγμένων (trolley watch) και για την έκθεση της Greenpeace για την ευρωπαϊκή αγορά (στα αγγλικά) μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://www.greenpeace.org/international/news/eu-retailers-won-t-sell-ge

6 Για περισσότερες πληροφορίες www.greenpeace.gr.
GREENPEACE, Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 3806374-5, fax. 210 3804 008,
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 38 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267402
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.