ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η γοητεία της χοντρολιάς Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δήμος Τσαντίλης , Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2004

Η γοητεία της χοντρολιάς

Ο αποχαιρετισμός στις επιδοτήσεις, όπως τις γνωρίζουμε, θα διαρκέσει ίσως πολύ. Όμως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί στις Βρυξέλλες και τίποτε πια δεν είναι ικανό να κάνει το ποτάμι να γυρίσει πίσω. Η διάγνωση έχει γίνει. Το σημερινό σύστημα των επιδοτήσεων ήταν καλό όταν θεσπίστηκε, αλλά τώρα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η πέτρα του σκανδάλου δεν είναι οι επιδοτήσεις αυτές καθ' εαυτές. Είναι οι επιδοτήσεις στην παραγωγή που δημιουργούν το πρόβλημα. Όποιος παράγει (ή δηλώνει ότι παράγει) περισσότερο, παίρνει και την υψηλότερη επιδότηση. Οι ελαιώνες που δεν καλλιεργούνται εντατικά παράγουν λίγο και επιδοτούνται λίγο. Οι χοντρολιές δεν συμφέρουν και ξεπατώνονται για να φυτευτούν αποδοτικότερα νεαρά μουρέλα. Εντατικό πότισμα λίπανση και ζηζανιοκτόνα ανεβάζουν την παραγωγή και μαζί με αυτήν τις επιδοτήσεις.

Όμως όλα έχουν κάποιο όριο. Η παραγωγή δεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς, ανεξάρτητα από την ζήτηση. Η παραγωγή δεν επίσης είναι δυνατόν να αυξάνεται συνεχώς ανεξάρτητα από την ικανότητα του περιβάλλοντος να απορροφά τα πλεονάσματα των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων που μεταβάλλουν τις εντατικές ελαιοκαλλιέργειες σε πράσινες βιολογικές ερήμους. Και δεν είναι δυνατόν η αδιέξοδη αυτή πορεία προς όλο και υψηλότερη παραγωγή να εξακολουθήσει να επιδοτείται. Ας το πάρουμε απόφαση. Η ζήτηση για ελαιόλαδο έχει υπερκαλυφθεί. Η ζήτηση για ένα αρμονικό αγροτικό τοπίο και υψηλής ποιότητας και ασφαλή προϊόντα διατροφής, όχι.

Μετά την επί δεκαετίες επιδότηση της καταστροφής του περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει πολιτική. Στις Βρυξέλλες έχουν ανακαλύψει ότι οι παραδοσιακοί ελαιώνες με τις αιωνόβιες χοντρολιές έχουν αισθητική και οικολογική αξία και ότι πρέπει να διατηρηθούν.

Ένας παραδοσιακός ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές και ξερολιθιές προσφέρει καταφύγιο σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, πουλιών και ζώων. Λίγα πρόβατα και κατσίκια αρκούν να βόσκουν ανάμεσα στις ελιές για εξασφαλίσουν ένα αποτελεσματικό ξεβοτάνισμα και να δώσουν στους παραδοσιακούς ελαιώνες την παλιά και γνώριμη όψη τους που κινδυνεύει σήμερα ναχαθεί Ύστερα από μερικές χρονιές χωρίς δηλητήρια, το πολύχρωμο χαλί από αγριολούλουδα θα αρχίσει ξαπλώνεται ξανά κάθε άνοιξη ανάμεσα στα αιωνόβια λιόφυτα.

Ουτοπία; Διόλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί, όχι το κόψιμο, αλλά την αναμόρφωση των επιδοτήσεων για τις ελιές. 60% των σημερινών επιδοτήσεων για το ελαιόλαδο θα ενσωματωθούν σε ένα κατ' αποκοπή ποσό που θα δίνεται στους αγρότες για στήριξη του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από το ύψος της παραγωγής λαδιού. Το υπόλοιπο 40% θα χρησιμοποιηθεί θα διατεθεί για την επιδότηση που θα δίνεται στους ελαιώνες με "περιβαλλοντική και κοινωνική αξία, όπως είναι η συμβολή τους στην διαμόρφωση του τοπίου και την διατήρηση των παραδόσεων σε περιθωριακές περιοχές".

Όσοι έσπευσαν (ή σπεύδουν) να ξεπατώσουν τις χοντρολιές τους και να ισοπεδώσουν τις ξερολιθιές ας το σκεφθούν καλύτερα. Θα αποκλεισθούν από τις νέες επιδοτήσεις και θα πρέπει να αρκεσθούν στο 60% των επιδοτήσεων, στις οποίες είχαν εθιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Θα αντέξουν; Δεν είναι διόλου βέβαιο.

Αντίθετα, όσοι θα έχουν διατηρήσει τον ελαιώνα του παππού με τις χοντρολιές και τους τροχάλους θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Φεβρουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545246
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.