ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 27 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΜΑΗΣ 68: ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ [1ο] Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κινήματα
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 17 Μάιος 2005

ΜΑΗΣ 68: ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ
ΜΑΗΣ 05: ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΥ

Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Σήμερα περισσότερο από κάθε φορά μέσα από τα συνδικάτα (φοιτητικά – εργατικά), θα έπρεπε να εκφράζεται, κατά κύριο λόγο, η συμμετοχή των φοιτητών και εργαζομένων στην άσκηση της εξουσίας. Συμβαίνει όμως το αντίθετο τα συνδικάτα ωθούνται σε υποταγή της κυβερνητικής πολιτικής με μακροπρόθεσμο στόχο μια θέση στη βουλή.

Η ανεξαρτησία των συνδικάτων έχει υποχωρήσει στις κομματικές πολιτικές σκοπιμότητες. Η διεκδικητή ταξική πάλη έχει εγκλωβισθεί στη νομοθετική κυβερνητική εισοδηματική πολιτική. Η «κοινωνική ειρήνη» επιβάλλεται με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πολιτικούς συμβιβασμούς και δεν απορρέει από την ελεύθερη και αγωνιστική διαπραγμάτευση φοιτητών –Υπουργείου, εργαζομένων και εργοδοτών. Παράλληλα με την τυπική συμμετοχή φοιτητοπατέρων και εργατοπατέρων στα εποπτικά ή διοικητικά συμβούλια των κρατικοποιημένων επιχειρήσεων και οργανισμών, τείνουν να «κρατικοποιηθούν» ουσιαστικά και τα συνδικάτα.

Παράδειγμα ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού υπήρξαν, οι συνδικαλιστές του Μάη 68 που με τους αγώνες τους ανάγκασαν τον Ντε Γκολ, να ζητήσει βοήθεια από την Δυτική Γερμανία για να υποτάξει με στρατιωτική μέθοδο τους επαναστάτες φοιτητές και εργάτες. Ευτυχώς προτίμησε την προκήρυξη εκλογών.

Αντίθετα σήμερα κάτω από την σκιά του «μεγάλου αδελφού» και την πάταξη της τρομοκρατίας έχει επικρατήσει ένας άκρατος ατομικισμός και ένας συμβιβασμένος συνδικαλισμός. Έχουμε φάει στα «μούτρα» εδώ και μια εικοσαετία τους συνδικαλιστές της πολυθρόνας και τους εργατοπατέρες της παντούφλας.

Β) ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΗ 68:

Στις 22 Μαρτίου 1968 μια ομάδα φοιτητών κατάλαβε το κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου της Ναντέρ που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, για να διαμαρτυρηθεί για την πρόσφατη σύλληψη μελών της φοιτητικής Εθνικής Επιτροπής του Βιετνάμ. Μετά τις διακοπές του Πάσχα, όταν το πανεπιστήμιο άνοιξε και πάλι, η διοίκηση του αποφάσισε να τιμωρήσει για την κατάληψη οκτώ φοιτητές, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής, στις 6 Μαΐου. Τα αιτήματα αρχικά ήταν επαναλειτουργία του Πανεπιστήμίου, απελευθέρωση των συλληφθέντων, και αντιπολεμική συμπαράσταση στους αδικοσκοτωμένους του Βιετνάμ.

Την Παρασκευή 3 Μαΐου 1968, 300 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Σορβόννης για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της Ναντέρ. Όσο η ώρα περνούσε, η προσέλευση μεγάλωνε. Οι αρχές του Πανεπιστημίου ανησύχησαν μήπως γίνουν σοβαρά επεισόδια και κάλεσαν την αστυνομία. Στις 4.00 το απόγευμα, η Σορβόννη είχε περικυκλωθεί από αστυνομικές διμοιρίες και άνδρες ειδικών δυνάμεων.

Μετά από συνοπτικές διαδικασίες, η αστυνομία, συνέλαβε ομάδα φοιτητών και τους οδήγησε σε κλούβα με την οποία προσπάθησε να διαφύγει μέσω της λεωφόρου Σαιν Μισέλ, αλλά τα νέα διαδόθηκαν τόσο γρήγορα, ώστε σε λίγο χρόνο χιλιάδες φοιτητές, απώθησαν την αστυνομία, ενώ η λεωφόρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αποτέλεσμα 72 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, άγνωστος αριθμός φοιτητών τραυματίσθηκε και 600 συνελήφθησαν

Την επόμενη μέρα Σάββατο 4 Μαΐου, οι εφημερίδες σχολίαζαν δυσμενώς την επέμβαση της αστυνομίας, η κυβέρνηση απέδωσε τα γεγονότα σε μια μικρή μειοψηφία ακραίων στοιχείων, ενώ η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκε μαζική φοιτητική κινητοποίηση, με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Το πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου, στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε πορεία 20.000 φοιτητών, που ξεκίνησε από την πλατεία Ντανφερ-Ροσρό και βάδισε στους δρόμους της Σορβόννης, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ελευθερώστε τους συντρόφους μας», «Όχι στην καταπίεση», «Είμαστε ένα γρουπούσκολο», όπως τους είχε αποκαλέσει ο υπουργός παιδείας.

Συνεχίζεται

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58153494
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.