ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 13ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 03 Μάιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 13ο

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΛΙΜΟΥΣ

Προκειμένου ν΄αποδειχθεί ότι, η πείνα και ο λιμός που ήδη καταδυναστεύουν το 1/3 της ανθρωπότητας και ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πέφτει επικίνδυνα θα επικαλεσθώ μαρτυρίες ,από τους πλέον ειδικούς στα θέματα διατροφικής ασφάλειας, όπως είναι ο Ρενέ Ντυμόν και ο Λέστερ Μπραουν.

Μαρτυρία 1η: Στην Κίνα, από το 1978 ως το 1984, είχε σημειωθεί μία χωρίς προηγούμενο αύξηση της γεωργικής παραγωγής, συνέπεια της αποκολεκτιβοποίησης και της χρήσης λιπασμάτων, η οποία υπερδιπλασιάστηκε από το 1976 ως το 1981. Από το 1985 ως το 1989 η παραγωγή δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναφθάσει σε απόλυτες τιμές την παραγωγή του 1984, ενώ ο πληθυσμός της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται κατά 1,4 % το χρόνο.Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει περισσότερα από 15 εκατομμύρια επιπλέον στόματα το χρόνο.

Μαρτυρία 2η: H Ινδία μόλις το 1998, κατόρθωσε να ξαναφθάσει το ρεκόρ παραγωγής σιτηρών του 1983, αλλά με 80 εκατομμύρια κατοίκους επιπλέον. Έτσι η αναλογία κατά κάτοικο ήταν πλέον πολύ μικρότερη και εξαιτίας της καθυστέρησης του μουσώνα του 1987 τα αποθέματα της εξαντλήθηκαν και ξανάρχισε να εισάγει σιτηρά – πράγμα που είχε πρόσκαιρα κατορθώσει να σταματήσει, χωρίς όμως να εξαλείψει τον υποσιτισμό ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού της.

Μαρτυρία 3η: Στις Η.Π.Α, μετά από την σοδειά ρεκόρ του 1985 – 345 εκατομμύρια τόννοι δημητριακών – η σοδειά του 1987 έφθασε τα 227 εκατομμύρια τόνους και το 1988 τα 190 εκατομμύρια. Η παραγωγή καλαμποκιού κατρακύλησε από 212 εκατομμύρια τόννους το 1985 σε 116 εκατομμύρια το 1988. Όσο για γι την ΕΣΣΔ, μια παραγωγή 195 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών, θα πρέπει να εισάγει την ίδια περίοδο 40 εκατομμύρια και αυτό θα επιβαρύνει οικονομικά τους αγοραστές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Μεγάλο μέρος της εκπληκτικής αύξησης της αγροτικής παραγωγής μεταξύ 1950 και 1984 επιτεύχθηκε σε βάρος του διαθέσιμου δυναμικού γεωργικής παραγωγής: O Λέστερν Μπραουν δεν διστάζει να γράψει ότι «τρεφόμαστε σε βάρος των παιδιών μας».

Μαρτυρία 4η: Η διάβρωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων γης και συνεπώς η υποβάθμισή τους στην Ινδία, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1290 εκατομμύρια στρέμματα δηλαδή στο 39% τους συνόλου της επιφάνειας της χώρας.. Στις Η.Π.Α η απώλεια εδαφών από τη διάβρωση εκτιμάται σε 3 δισεκατομμύρια τόνους. Μόνο στην Αιθιοπία, μια πολύ μικρότερη χώρα, αυτή η απώλεια έφθασε το 1 δισεκατομμύριο τόννους το 1978, πράγμα προανήγγειλε σ΄ αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν τους αριθμούς τον λιμό του 1983-1984.

Μαρτυρία 5η: O Λόιντ Τιμπερελέηκ, αναφερόμενος στην Αφρική, έβαλε υπότιτλο στο πρόσφατο βιβλίο του «Η Αφρική σε κρίση, η χρεοκοπία του περιβάλλοντος».Χρεοκοπία, δυστυχώς, που γενικεύτηκε σε μεγάλο βαθμό σ΄ όλες τις τροπικές χώρες και έχει επεκταθεί υπερβολικά και στις εύκρατες. Σε πολλές περιοχές της Αφρικής η έρημος συνεχίζει να προχωρά:60 εκατομμύρια στρέμματα επιπλέον κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Μαρτυρία 6η: Τον Οκτώβριο του 1988 το Ινστιτούτο του Λος Μπάνος, διαπιστώνει ότι το 1987 η παραγωγή ρυζιού στην Ασία μειώθηκε κατά 19 εκατομμύρια τόννους, δηλαδή κατά 4,3% και ότι η Ασία αναγκάστηκε ν αυξήσει κατά 15% τις εισαγωγές της. Από 195 δολάρια τον τόνο στο τέλος του 1986, η τιμή του ρυζιού ξεπερνάει κατά πολύ τα 300 δολάρια δύο χρόνια αργότερα. Το IRRI, προβλέποντας μια πληθυσμιακή αύξηση της τάξης του 60% σ΄ αυτήν την περιοχή για το έτος 2020, διερωτάται: «Πώς θα μπορέσουμε να παράγουμε περισσότερο ρύζι σε μικρότερη καλλιεργήσιμη επιφάνεια, με δεδομένο ότι η πίεση του πληθυσμού θα μειώσει τη διαθέσιμη έκταση για ορυζώνες ανά κάτοικο ; Θα πρέπει να αυξήσουμε την απόδοση τους ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παραμείνει εύφορη η γη, να προστατευθεί το περιβάλλον και να εξασφαλισθεί μια δίκαιη αμοιβή στους καλλιεργητές ρυζιού. Προφανώς όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν.

Μαρτυρία 7η: Τον Ιούλιο του 1988 ο Μισισιπής έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της παροχής τους τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σήμα κινδύνου για το μέγεθος της λειψυδρίας που έπληξε την καρδιά του αγροτικού συστήματος μιας πολύ μεγάλης χώρας. Η ξηρασία, προσβάλλοντας ακόμη τις καλλιέργειες του Καναδά, μείωσε συνολικά κατά ένα τέταρτο τη συγκομιδή δημητριακών στη βόρειο Αμερική.

Μαρτυρία 8η: Την ίδια περίοδο η ξηρασία που ενέσκηψε στον άλλο μεγάλο γίγαντα την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, απετέλεσε την μεγαλύτερη ξηρασία που γνώρισε η χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όλα αυτά καταλήγουν εντέλει σε μια μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο των καλλιεργούμενων όσο και των αρδευόμενων εκτάσεων. Σε μερικές χώρες, οι αποδόσεις στις καλλιέργειες των δημητριακών, που πέτυχαν οι καλύτεροι αγρότες, πλησιάζουν αυτές που πραγματοποίησαν ερευνητές σε μικρή πειραματική κλίμακα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στον ορίζοντα νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν μια επανέκδοση του μεγάλου άλματος προς τα εμπρός μιας μαζικής παραγωγής διατροφικών προϊόντων, τέτοια που επέτρεψαν τα υβρίδια του καλαμποκιού, ο διπλασιασμός της χρήσης λιπασμάτων ανάμεσα στο 1950 και 1985, ο τριπλασιασμός των αρδευόμενων εκτάσεων κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου ή η σχετική πρόσφατη εισαγωγή βελτιωμένων ποικιλιών ρυζιού σιταριού υψηλής απόδοσης στις χώρες του Τρίτους κόσμου. Επιπλέον, και αντίθετα μα μια διαδεδομένη αντίληψη, η βιοτεχνολογία δεν αποτελεί παρά ένα περιστασιακό συμπλήρωμα στην εργαλειοθήκη των επιστημόνων, και μάλιστα αμφιβόλου υγειονομικής αξίας.

Ακόμη και μετά την επανεργοποίηση των είκοσι εκατομμυρίων εκταρίων γεωργικών εκτάσεων, που σήμερα βρίσκονται « παγωμένες» στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης των πλεονασμάτων στις Η.Π.Α (δηλαδή το 2% της παγκόσμιας έκτασης), η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών δεν πρόκειται να γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη. Στην πραγματικότητας, η επόμενη δεκαετία θα ξεκινήσει με μια παραγωγική βάση που θα έχει εξαντλήσει τα όρια επέκτασης της ενώ τα υδατικά αποθέματα θα γίνονται όλο και πιο σπάνια καθώς η ετήσια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα φτάνει τα 91 εκατομμύρια κατοίκους έναντι των 70 εκατομμυρίων του 1970.

Πρέπει λοιπόν να αναδιαρθρώσουμε δραστικά τις προτεραιότητες και να προωθήσουμε την απακτάσταση των εδαφών καθώς και την επιβράδυνση της δημογραφικής αύξησης, που έχει ήδη υπερφαλαγγίσει τη γεωργική παραγωγή στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική . Χωρίς αυτές τις αλλαγές, η δεκαετία του 2000 θα είναι εποχή λιμών και ακρίβειας των αγροτικών προϊόντων. Κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας και εφεξής θα πρέπει να υπολογίζουμε πολύ περισσότερο στον οικογενειακό προγραμματισμό παρά στην γεωργία για να λύσουμε με τρόπο ικανοποιητικό την εξίσωση πληθυσμός –διατροφή. Υπάρχει όμως και η ελπίδα της Βιώσιμης Γεωργίας,για την οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο δημοσίευμα.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55117911
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.