ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μέσα Ενημέρωσης
Βασίλης Τακτικός , Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2005

ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

του Βασίλη Τακτικού*

Η Ένωση συνοικιακού τύπου της περιφέρειας Αττικής – Αθήνας και Πειραιά κάνει δυναμικά τα πρώτα της βήματα ως συλλογική οντότητα.

Το Σάββατο, 23 Απριλίου, σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, τέθηκαν ζητήματα καθοριστικής σημασίας για την ενδυνάμωση του ρόλου του συνοικιακού τύπου.

Κατ’ αρχήν, διαπιστώθηκε η αυξανόμενη έκταση του συνοικιακού τύπου στον χώρο της ενημέρωσης, ο οποίος έχει μια παράλληλη με τον περιφερειακό και επαρχιακό τύπο πορεία ανάπτυξης. Επισημάνθηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοικιακές εφημερίδες, σε σχέση με το αγγελιόσημο και την κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Έτσι, δρομολογήθηκε άμεσα η διεκδίκηση κατάργησης της απαράδεκτης αυτής εισφοράς, αλλά και της αναλογικής συμμετοχής του συνοικιακού τύπου στην κρατική διαφήμιση.

Το σημαντικότερο όμως που προέκυψε ως μήνυμα από αυτήν την συνάντηση είναι ότι ο συνοικιακός τύπος δεν έχει μόνο συνδικαλιστικά αιτήματα, αλλά και στόχους δημιουργίας ενός νέου τοπίου στην αποκέντρωση της ενημέρωσης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα αντίδοτο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, κάτι που υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης, Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, αλλά και ο Λουκάς Αποστολίδης, ως νομικός σύμβουλος και υποστηρικτής της.

Κάτι άλλο που επισημάνθηκε στην συγκεντρωση είναι ότι οι δημιουργικοί στόχοι θα υλοποιηθούν με μια μόνιμη δομή στήριξης συνεργασίας και ενδυνάμωσης των συνοικιακών εφημερίδων. Σύμφωνα με αυτήν την προοπτική, έχει ήδη συσταθεί Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και μόνιμη γραμματεία για την καθημερινή επικοινωνία των μελών, με στόχο την δημιουργία δικτυακής πύλης (portal), ώστε όλα τα μέσα να διευκολύνονται με υπηρεσίες χρηστικής ενημέρωσης και να πληροφορούνται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό χώρο των Μ.Μ.Ε.

Ειδικότερα, σε αυτό το επίπεδο, όπου τέθηκαν τα ζητήματα δικτύωσης, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, επικεντρώθηκε και η προσωπική μου τοποθέτηση, που παρευρέθηκα στην συνάντηση ως υπεύθυνος επικοινωνίας του Δικτύου «ΑΝΑΔΡΑΣΗ» και του Διαδικτυακού Επικοινωνιακού Συνδέσμου Εθελοντικών Οργανώσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.Ο).

Θεωρώ ότι η Ένωση συνοικιακού τύπου, όπως και τα δίκτυα περιφερειακού τύπου, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση μονοπωλιακών  καταστάσεων στον χώρο της ενημέρωσης και με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής της οικονομικής ολιγαρχίας των μεγάλων προμηθευτών του Δημοσίου και των Μ.Μ.Ε.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά στην βάση αναβάθμισης της ποιότητας ενημέρωσης που προσφέρουν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Η αναβάθμιση της ποιότητας μπορεί να σχετιστεί με την εθελοντική προσφορά μέσα από τις συλλογικότητες και τις Μ.Κ.Ο. , αλλά και με τους εθελοντές διανοούμενους και δημοσιογράφους, οι οποίοι μέσα από την δικτύωση μπορούν να προσφέρουν υψηλή ποιότητα ύλης προς δημοσίευση. Εξάλλου, μέσα από την δικτύωση υπάρχει και το πλεονέκτημα της ανταλλαγής ύλης μεταξύ εντύπων από διαφορετική γεωγραφική περιφέρεια. Αυτή η ανταλλαγή και συνεργασία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στους φορείς τοπικής ανάπτυξης.

Όλες αυτές τις δυνατότητες μπορεί να τις αξιοποιήσει ο συνοικιακός τύπος με βάση την δικτυακή οργάνωση, αλλά και με βάση μια στρατηγική επικοινωνίας που συνδέεται με την ενισχυόμενη Κοινωνία των Πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων. Ο εθελοντισμός είναι ήδη ένα δημιουργικό κεφάλαιο για την κοινωνική οικονομία και με αυτήν την έννοια μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο από τους εκδότες ως κεφάλαιο γνώσης και κοινωνικής εμβέλειας.

Σε πρακτικό επίπεδο είναι επίσης δυνατόν οι εκδότες να έχουν έγκυρη και συχνή ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία μπορούν οι ίδιοι να αξιοποιήσουν είτε από μόνοι τους είτε μέσα από δικτυακές συνεργασίες προς όφελος των αδύνατων συντελεστών ενημέρωσης, που με την δικτύωση μπορούν να ισχυροποιηθούν.

Σημαντικό επίσης είναι οι τοπικές εφημερίδες, μέσα από την δημοσίευση χρηστικής ενημέρωσης σε ένα όντως πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον, να δημιουργήσουν μια καλύτερη σχέση με τους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες  - μια δυνατή σχέση, η οποία σε τελική ανάλυση θα αναβαθμίσει τον ρόλο του τοπικού τύπου.

Έτσι, το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο εν πολλοίς θέλει να αγνοεί την δυναμική του τοπικού τύπου, μέσα από τον κατακερματισμό του, αλλά και την χαμηλή ανταγωνιστικότητά του στο επίπεδο της πολιτικής επικοινωνίας, θα αισθανθεί δυνατή την φωνή του και θα την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του στην δημόσια κατανομή πόρων και δικαιωμάτων, στα πλαίσια μιας συμμετοχικότερης δημοκρατίας.

* Ο Βασίλης Τακτικός είναι διευθυντής του δικτύου περιφερειακών Μ.Μ.Ε  και του περιοδικού «ΑΝΑΔΡΑΣΗ».

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 292 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55086548
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.