ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Από το περιβόλι της Οικολογίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενημέρωση
Οικολογική Κίνηση κοζάνης , Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2005

Από το περιβόλι της Οικολογίας

«Πνίγονται» στα χημικά τα ποτάμια

«Nεκρός» ο Πηνειός, στο κόκκινο ο Aξιός, κινδυνεύουν Στρυμόνας, Σπερχειός και Nέστος

ΤΑ ΝΕΑ , 28/03/2005

Πρώτο και μεγάλο θύμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, είναι ο Πηνειός, ο οποίος πλέον θεωρείται «νεκρός». Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υδροενέργειας στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ποταμός αυτός είναι ο πιο μολυσμένος στην Ελλάδα κι ο δεύτερος στην Ευρώπη μετά τον Πάδο. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου, υδραργύρου, καδμίου, ψευδαργύρου, και νικελίου ήταν από 4% έως και 18% αυξημένες ανά κυβικό μέτρο νερού, σε σύγκριση με αντίστοιχες μετρήσεις που είχαν γίνει πριν από δύο χρόνια. H νιτρορύπανση στον Θεσσαλικό Κάμπο και η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων αποτελούν απάντηση στην ερώτηση γιατί "κάθε χρόνο και χειρότερα"»….

Επίσης, στις όχθες του Κηφισού και του Αλιάκμονα παρατηρήθηκε ανάσχεση της ανάπτυξης των φυτών, επιβράδυνση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, δηλητηριάσεις βατράχων κι άλλων αμφιβίων. Τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα και οι τοξικές χημικές ουσίες νεκρώνουν αργά αλλά σταθερά τις όχθες των ποταμών αυτών.

Από Οικολογική επιθεώρηση http://www.oikologos.gr/

- Τρόφιμα με χρωστικές από βερνίκια παπουτσιών. Aκόμα ένα διατροφικό σκάνδαλο. Eκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα, βρετανικής παρασκευής, που είχαν διακινηθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αποσύρθηκαν, καθώς βρέθηκαν να περιέχουν τη συνθετική χρωστική ουσία Σουδάν 1 που χρησιμοποιείται για βερνίκια παπουτσιών και χρώματα (δίνει κόκκινο χρώμα) . (6/3)

- Η σφαγή των μωρών της φώκιας συνεχίζεται. Διεθνής μέρα διαμαρτυρίας εναντίον της ετήσιας σφαγής της φώκιας στην ανατολική ακτή του Καναδά, με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Ομάδες ακτιβιστών, που προσπάθησαν τις επόμενες ημέρες να εμποδίσουν το βάρβαρο αυτό κυνήγι, καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και επιθέσεις από τους κυνηγούς, συλλήψεις και εμβολισμό των σκαφών τους από την ακτοφυλακή. Το κυνήγι αυτό ως γνωστό πραγματοποιείται στη στεριά με ρόπαλα (για να μην καταστρέφεται η γούνα) εναντίον των ανυπεράσπιστων μωρών της φώκιας. (17/3)

- "Φυσική οικογενειακή ζωή Οι γονείς της νέας γενιάς όλο και περισσότερο επιλέγουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με πιο φυσικό τρόπο, λένε οι υποστηρικτές της κινήματος "Φυσική οικογενειακή ζωή" στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Οι γονείς προτιμούν να εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτό τους και τη φύση όσον αφορά την τροφή, το μεγάλωμα και την ιατρική φροντίδα των παιδιών τους. Τα βιολογικά προϊόντα είναι η πρώτη τους επιλογή, ενώ δίνουν μεγάλη σημασία στη φυσική -όπου είναι δυνατόν- αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων αντί να καταφεύγουν αμέσως και χωρίς σκέψη στα φάρμακα ("Πρασινη" Γραμμη / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 20/3)

- Διέπραξαν «εκλήματα πολέμου» οι βιομηχανίες χημικών των HΠA παράγοντας ένα τοξικό φυτοφάρμακο, με το όνομα Agent Orange, με το οποίο στη συνέχεια ο αμερικανικός στρατός «κατέβρεξε» περισσότερους από 2 εκατ. Bιετναμέζους μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα; Aυτή η ερώτηση θα απασχολήσει το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο το οποίο θα εκδικάσει τη μήνυση που υπεβλήθη πέρυσι εναντίον της Mονσάντο και άλλων 13 μεγάλων εταιρειών εκ μέρους εκατομμυρίων Bιετναμέζων πολιτών, που ακόμα μαστίζονται από φρικτές ασθένειες. Oι εταιρείες υποστηρίζουν ότι εργάζονταν με εντολή της κυβέρνησης και ότι το φυτοφάρμακο δεν έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Πάντως, έχουν ήδη πληρώσει 180 εκατ. δολάρια στους στρατιώτες που εκτέθηκαν στο σκεύασμα. («Πρασινη» Γραμμη/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 6/3)

Από ΕΚΠΟΙΖΩ 1/2005 : Πρωταθλητές οι Έλληνες στο κάπνισμα

Σύμφωνα με στοιχεία της Commission το 2004 εκτός από την «κούπα» στην Πορτογαλία πήραμε και το ευρωπαικό πρωτάθλημα στο κάπνισμα. Το ποσοστό μας στους άνδρες ήταν 51% ελαφρά μειωμένο σε σχέση με εκείνο του 1985 (54%), με δεύτερους τους Σλοβάκους και τελευταίους τους Σουηδούς (16%).

Στις γυναίκες επίσης σκαρφαλώσαμε στην 1η θέση (39%) από 18οι που ήμασταν το 1985 (20%), δηλαδή παρουσιάσαμε μια εντυπωσιακή αύξηση 95 ! ¶ντε και σ΄ ανώτερα

Κοζάνη 25-4-2005

Επιμέλεια
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 47 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267422
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.