ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 12ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 12ο

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ (K.K.E. - ΣΥΝ)

Προκείμενου να ενημερώσουμε τους αναγνώστες για την θέση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή,για την Βιολογική Γεωργία & τα Μεταλλαγμένα, όπως αυτή διατυπώθηκε προεκλογικά, αλλά και να συγκρίνουμε πολιτικές και την δυνατότητα υλοποίησή τους, παρουσιάζουμε σήμερα τις θέσεις του Κ.Κ.Ε & του Συνασπισμού, δεδομένου ότι παρουσιάσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων εξουσίας (Ν.Δ & ΠΑΣΟΚ), στο προηγούμενο δημοσίευμα.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν για τον σκοπό αυτό ήταν δύο:

1) Ποια είναι η πολιτική του κόμματός για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του επιτρόπου κ Φίσλερ, σχετικά με το σχέδιο δράσης για τα βιολογικά τρόφιμα και τη βιολογική γεωργία;

2) Ποια είναι η θέση του κόμματος σε σχέση με τα γεννετικώς τροποιημένα τρόφιμα και ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε., για την εισαγωγή τους ή όχι, στις αγορές των κρατών μελών ;

Γ) Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ K.K.E: Την άποψη του ΚΚΕ διατύπωσε ο κ. Γιάννης Σφυρής (Επικεφαλής Αγροτικού Τμήματος της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε)

1η Ερώτηση:

«Η βιολογική γεωργία αφορά ένα μικρός κομμάτι της Ελληνικής γεωργίας (μικρότερο του 1%), που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί. Όμως η πολιτική της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι υποκριτική και στο θέμα της βιολογικής γεωργίας, επειδή στα λόγια την θεωρούν εναλλακτική της συμβατικής, στην πράξη όμως προωθούν τη «μεταλλαγμένη». Η Ε.Ε χρησιμοποιεί την ισχνή βιολογική γεωργία σαν άλλοθι για να για να συγκαλύπτει την ασυδοσία που υπάρχει στην συμβατική γεωργία με ευθύνη των πολυεθνικών που παράγουν και εμπορεύονται τα γεωργικά εφόδια.. Την χρησιμοποιεί επίσης και σαν αντίβαρο στη νομιμοποίηση της «μεταλλαγμένης», η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα θα κυριαρχήσει και θα επιμολύνει και τη βιολογική, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι αν το κέρδος αποτελεί κριτήριο ανάπτυξης και της βιολογικής γεωργίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ποδηγετηθεί από τις πολυεθνικές από τις πολυεθνικές, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες. Η «προσωρινή» χρησιμοποίηση ορισμένων βακίλων σε πρώτη φάση
στην καταπολέμηση διαφόρων εχθρών και ασθενειών των φυτών μπορεί να μας οδηγήσει σε μια βιομηχανία παραγωγής διαφόρων μικροοργανισμών που θα αποτελούν το νέο οπλοστάσιο της βιολογικής καλλιέργειας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η χρησιμοποίηση των φυτοφαρμάκων. Γιαυτό βασική προϋπόθεση παραγωγής κατάλληλων και ασφαλών τροφίμων είναι η κατάργηση του κέρδους ως κινήτρου της παραγωγής τροφίμων, δηλαδή η ριζική αλλαγή του κοινωνικού συστήματος. Μέχρι τότε οι όποιοι έλεγχοι θα περιορίζουν το πρόβλημα, αλλά δεν θα το λύνουν και ορισμένες φορές θα λειτουργούν σαν άλλοθι για τη διαιώνισή του. Επίσης οι έλεγχοι και οι πιστοποιήσεις των διαφόρων προϊόντων θα είναι αμφιβόλου κύρους, αν γίνονται από ιδιωτικούς φορείς, επειδή εξ αντικειμένου οι ιδιωτικοί φορείς δεν μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.»

2η Ερώτηση:

To KKE, είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την χρησιμοποίηση των «μεταλλαγμένων» τροφίμων, αλλά και της «μεταλλαγμένης» γεωργίας που τα παράγει. Γιαυτό στο Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε όλους τους σχετικούς κανονισμούς, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το σύνολο ή μέρος αυτών των κανονισμών.

Η ΕΕ έχει νομιμοποιήσει την εισαγωγή «μεταλλαγμένων» τροφίμων και των πρώτων υλών που παράγουν τρόφιμα, όπως μεταλλαγμένη σόγια, καλαμπόκι κ.α, ενώ πρόσφατα νομιμοποίησε και τη ‘ μεταλλαγμένη» γεωργία. Έτσι, μέχρι, την κρίση των «τρελών αγελάδων» η κοινοτική κτηνοτροφία στηριζόταν στα κρετάλευρα και μετά την απαγόρευση τους στη μεταλλαγμένη σόγια των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ εκτιμάει ότι η συμβατική γεωργία με ορισμένους όρους μαζί με τη βιολογική γεωργία μπορούν να λύσουν το «παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα» με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, το οποίο δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό. Γιαυτό η λύση του πρέπει να είναι πολιτική και προϋποθέτει ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Οποιεσδήποτε τεχνοκρατικές προτάσεις έχουν την αξία τους αν συνδέονται και εντάσσονται στην πολιτική λύση του προβλήματος. Διαφορετικά εξ αντικειμένου θα λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και θα διαιωνίζουν την πείνα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας»

Δ) Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: Την άποψη του συνασπισμού κατέθεσε ο κ. Γιάννης Τόλης(υποψήφιος βουλευτής Βουλευτής Β΄ Αθήνας)

1η Ερώτηση:

«Την τελευταία δεκαετία παρά τα βήματα που σημείωσε η βιολογική παραγωγή στην Ελλάδα, βρίσκεται δυστυχώς στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. (μόλις το 1% των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σχέση με 8-10% πολλών χωρών της Ε.Ε.) Οι προοπτικές ωστόσο είναι πολύ θετικές, αν αντιμετωπισθούν ορισμένα κρίσιμα προβλήματα. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα επεξεργασία ενός συνεκτικού προγράμματος ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας κτηνοτροφίας, στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη των μικρο-μεσαίων παραγωγών, την προστασία των καταναλωτών και την εξασφάλιση αυτοδυναμίας της Ελληνικής κοινωνίας σε τρόφιμα. Σήμερα(προεκλογικά) δεν υπάρχει από το υπουργείο Γεωργίας ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της βιολογικής Γεωργίας, εκτός από αποσπασματικές δράσεις.

Επίσης χρειάζεται επέκταση του χρονικού ορίζοντα επιδότησης μια 5ετία και ευνοϊκή χρηματοδότηση (επιδότηση επιτοκίου) από την ΑΤΕ. Αύξηση των εκτάσεων παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών, παροχή συμβουλών φυτοπροστασίας και ασφάλισης της βιολογικής παραγωγής έναντι διαφόρων κινδύνων , διεύρυνση του δικτύου προμήθειας εφοδίων κα έλεγχος των τιμών τους, εξασφάλιση γεωτεχνικής στήριξης και εφαρμογή ταχύρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης των βικαλλιεργητών. Αναμόρφωση του συστήματος πιστοποίησης και εξασφάλιση της γνησιότητας σύμφωνα με τα ευρωπικά πρότυπα ποιότητας, καθώς και εφαρμογή αξιόπιστου

Συστήματος κυρώσεων και «διαπίστευση» όλων των σχετικών φορέων στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστωσης (Ε.ΣΥ.Δ).Δημιουργία κατάλληλης υποδομής για εφαρμογή της «ιχνηλασιμότητας» και «σήμανσης», ενίσχυση του ρόλου του ΕΦΕΤ στον έλεγχο της ποιότητας τροφίμων, αποτελεσματικότερη προώθηση εξαγωγών, επέκταση του δικτύου των λαϊκών αγορών και έλεγχος τιμών για υπερβολικό κέρδος σε βάρος των καταναλωτών.

2η Ερώτηση:

H EE. Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και των πολυεθνικών,άνοιξε πρόσφατα το δρόμο για την εισβολή των «μεταλλαγμένων». Την συγκεκριμένη επιλογή στηρίζουν,τόσο η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η επίτροπος κ ¶ννα Διαμαντοπούλου, όσο και η ηγεσία της Ν.Δ.

Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και ανυπολόγιστες (ανθρώπινη υγεία, αγροτικό τομέα, πανίδα- χλωρίδα, γενικότερα περιβάλλον). Η αντίληψη περί «συνύπαρξης» μεταλλαγμένων καλλιεργειών με βιολογικές και συμβατικές που προβάλλει η ΕΕ, είναι ανεδαφική (η επιμόλυνση από έντομα, αέρα, πουλιά είναι αναπόφευκτη), ενώ από την άλλη τα μέτρα ιχνηλασιμότητας και σήμανσης έχουν μεγάλες δυσκολίες εφαρμογής και στην καλύτερη περίπτωση πληροφορούν, χωρίς να αποτρέπουν την παραγωγή και διάθεση στο κοινό. Στην ουσία η ΕΕ μεταφέρει τις ευθύνες επιλογής στους ίδιους τους καταναλωτές.

Ο «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, να επιβάλλουν το «πάγωμα» της χορήγησης αδειών παραγωγής «μεταλλαγμένων», με βάση την «αρχή της προφύλαξης» σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο για την «βιοασφάλεια». Να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της ύπαρξης «γενετικώς τροποιημένων οργανισμών» (ΓΓΟ) σε τρόφιμα και ζωοτροφές και να εφαρμοστεί η αρχή ανάληψης της «οικονομικής ευθύνης» από τους παραγωγούς μεταλλαγμένων, για οποιαδήποτε βλάβη σε καταναλωτές, στην κοινωνίας και το περιβάλλον. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παραγωγών να έχουν το δικό τους πολλαπλασιαστικό υλικό και να επιβληθεί έλεγχος στην ασυδοσία των πολυεθνικών.

Τέλος να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό μοντέλο γεωργίας, που θα στηρίζει τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, στην παραγωγή υγιεινών προϊόντων ποιότητας (βιολογικών, ονομασίας προσέλευσης, τοπικών –παραδοσιακών) και θα προωθεί παράλληλα την αρχή της αυτοδυναμία κάθε χώρας στα τρόφιμα.Στο επόμενο τα συμπεράσματα από τις θέσεις των κομμάτων για τα μείζονα, διατροφικά προβλήματα της βιολογικής γεωργίας και των μεταλλαγμένων.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 132 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55115008
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.