ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απάντηση του Ρεγκούζα στον Στρατάκη στην ερώτηση για τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μ. Σοφ. Στρατάκης , Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟIΚΟΝΟΜIΑΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αθήνα, 21 Απριλίου 2005
Αρ.Πρωτ.:1042705/1224

ΠΡΟΣ:Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου                                                                     
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟIΝ: Βουλευτή Μανόλη Στρατάκη

ΘΕΜΑ: Λαθραία εισαγωγή υποβαθμισμένου ελαιολάδου.

Σε απάντηση της με αριθ.πρωτ 9571/803/6-4-05 ερώτησης και Α.Κ.Ε. που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μανόλης Στρατάκης, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση από τη στιγμή της εισόδου τους και παραμένουν υπό την επιτήρηση αυτή μέχρις ότου καθορισθεί ο τελωνειακός τους χαρακτήρας (κοινοτικός ή τρίτων χωρών), πρέπει δε να προσκομίζονται χωρίς καθυστέρηση στο τελωνείο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο καθορίζει ή εγκρίνει η τελωνειακή αρχή, σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 38 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, (Καν. ΕΟΚ 2913/92 του Συμβουλίου).

Στα πλαίσια της παραπάνω επιτήρησης κάθε πλοίο κατά τον κατάπλου υπόκειται σε επίσκεψη, από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, στην οποία έχει γνωστοποιηθεί γραπτά η επικείμενη άφιξή του, υποχρεωτικά και τουλάχιστον δώδεκα ώρες πριν από τον κατάπλου του πλοίου, από τον ναυτικό πράκτορα ή τον αντιπρόσωπο του πλοίου, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Επίσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ιδίου νόμου, κάθε πλοίο που καταπλέει σε λιμάνι της χώρας μας, κατατίθεται από τον πλοίαρχο δηλωτικό του φορτίου του μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από τον κατάπλου ακόμα και για την περίπτωση που δεν φέρει φορτίο. Μέχρι να κατατεθεί δηλωτικό τα εμπορεύματα δεν μπορούν να εκφορτωθούν παρά μόνο με ειδική έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής και σε χώρο που ελέγχεται από αυτή.

Εν προκειμένω, η υπόθεση λαθρεμπορίας λαδιού από την Τυνησία ανακαλύφθηκε στις 30-3-2005 το πρωί όταν δύο υπάλληλοι του τελωνείου Χανίων κάνοντας έλεγχο σε πλοίο προκειμένου να επιβεβαιώσουν το κενόν φορτίου όπως δηλώθηκε ανακάλυψαν σ' αυτό φορτίο 1200 Μ.Τ. λάδι και πυρηνέλαιο Τυνησιακό.

Όσον αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης το τελωνείο Χανίων στις 1-4- 2005 υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων με την οποία παραπέμπονται ο πλοίαρχος και ο πράκτορας του πλοίου με την κατηγορία της λαθρεμπορίας εν τω πράττεσθαι. Ο Εισαγγελέας παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή προκειμένου να ενεργήσει τακτική ανάκριση.

Όσον αφορά το διοικητικό μέρος της υπόθεσης σας γνωρίζουμε ότι το Τελωνείο Χανίων έχει καταχωρήσει πρωτόκολλο τελωνειακής παράβασης και θα προβεί σε έκδοση καταλογιστικής πράξης με την οποία θα επιβληθούν αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις όπως προβλέπονται στο άρθρο 155 και επόμενα του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν2960/01) περί λαθρεμπορίας.

Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία μας έχει προβεί κατά καιρούς στην έκδοση σειράς διαταγών προς τις Τελωνειακές αρχές, με σκοπό την διενέργεια διαρκών και εξειδικευμένων ελέγχων και ειδικότερα προς τις «μονάδες ελέγχου πρόληψης και καταστολής οικονομικών και λοιπών εγκλημάτων αρμοδιότητας τελωνειακής υπηρεσίας», οι οποίες έχουν συσταθεί στα Τελωνεία της χώρας μας. Στα πλαίσια των ελέγχων αυτών και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κάθε μορφής παρανομίας από διάφορα λαθρεμπορικά κυκλώματα, οι εν λόγω ομάδες δίωξης συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και με άλλες διωκτικές αρχές (ΣΔΟΕ, Αστυνομία, Λιμενικό).

Όσον αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των εμπλεκομένων καθώς και της κατάθεσης στην Βουλή των φορτωτικών εγγράφων του πλοίου, σας γνωρίζουμε ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν τόσο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 «περί απορρήτου στοιχείων» του Νόμου 2960101 περί «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» όσο και με τις διατάξεις του άρθρου 85 του ν. 2238/94 περί «Φορολογίας Εισοδήματος». Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων από το φάκελο, στις περιοριστικά αναφερόμενες από τις ίδιες διατάξεις περιπτώσεις, καθώς και στην περίπτωση χορήγησης στοιχείων σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής (α. 96/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που έγινε δεκτή από τη διοίκηση). Μεταξύ των πιο πάνω εξαιρέσεων δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση χορήγησης στοιχείων σε βουλευτές.

Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κ.Π.Δ. όπου ρητά ορίζεται ότι η προανάκριση γίνεται πάντοτε εγγράφως και χωρίς δημοσιότητα και δεδομένου ότι η διοικητική και δικαστική έρευνα της εν λόγω υπόθεσης είναι εν εξελίξει καθίσταται σαφές ότι είναι αδύνατη στην παρούσα φάση η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση.

Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι η Tελωνειακή Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό  των πάσης φύσεως παρατυπιών, εφαρμόζοντας τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις και επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την πάταξη της δασμοφοροδιαφυγής και την διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 293 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55168399
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.