ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απολογισμός 2004-2005 της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ανακοινώσεις
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Σάββατο, 23 Απρίλιος 2005

Απολογισμός δράσης της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου

(Από Ιανουάριο 2004 έως Απρίλιο 2005)

Στις αρχές του 2004 ελάχιστοι πολίτες του Ηρακλείου αποφασίζουν να συστήσουν μια περιβαλλοντική – οικολογική ομάδα που να δράσει στον Νομό Ηρακλείου και να συνεργαστεί με τις άλλες περιβαλλοντικές ομάδες της Κρήτης. Μαγιά για την σύσταση της ομάδας είναι ο, ήδη σε λειτουργία, δικτυακός τόπος ecocrete.gr που αποτελεί αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας όλων αυτών των ομάδων, αλλά και η αξιόλογη εμπειρία πολλών μελών. Αποφασίζεται η νομική μορφή της ομάδας να είναι σύλλογος, καθορίζονται οι αρχές της και ο τίτλος και σταδιακά αρχίζουν να εμφανίζονται καινούργια μέλη.

Στις 3/2/2004 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου κάνει την πρώτη της εμφάνιση με επιστολή προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου και ζητά την κήρυξη του Νομού «ελεύθερου από τα μεταλλαγμένα». Στις 29/3/2004 μέλη της Παρέμβασης συμμετέχουν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που παίρνει ομόφωνη απόφαση να κηρύξει τον Νομό σε «περιοχή απαγορευμένη για παραγωγή και κατανάλωση από Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και Προϊόντα». Το ίδιο μήνα εγκαινιάζει τις ιστοσελίδες της στο “ecocrete”.

Στις 18/4/2004 οργανώνεται η Παγκρήτια Συνάντηση Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο. Την διοργάνωση της Συνάντησης που είχε εξαιρετική επιτυχία, ανέλαβε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Μεταξύ των αποφάσεων της Συνάντησης είναι η έκδοση της διμηνιαίας οικολογικής εφημερίδας «Φουρόγατος» της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, από κοινού με όλες τις οργανώσεις, στα πρότυπα του ecocrete και η απόφαση για την σύσταση του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Επίσης εκδόθηκαν ψηφίσματα για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην καλλιέργεια και την διατροφή (εισήγηση της Παρέμβασης), για το ενεργειακό ζήτημα του νησιού (εισήγηση της Οικολογικής Κίνησης Σητείας), για το δασικό χωριό στο Σελάκανο (εισήγηση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Τ.Ε.Ε. Ιεράπετρας) και για το φαράγγι του Κουρταλιώτη (εισήγηση της Οικολογικής Ομάδας Δήμου Φοίνικα).

Στα τέλη Μαΐου, με πρωτοβουλία της Παρέμβασης ετοιμάστηκε τρίπτυχο έγχρωμο ενημερωτικό έντυπο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που εξέδωσαν οι οικολογικές ομάδες της Κρήτης από κοινού σε 50.000 αντίτυπα. Το έντυπο είναι βασισμένο σε στοιχεία του ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Greenpeace. Είναι η πρώτη έκφραση του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων.

Παράλληλα η Παρέμβαση τυπώνει εκατοντάδες μπλουζάκια με το σύνθημα «Μεταλλαγμένα; Δε μασάμε!» που διαθέτει για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών της.

Στις 17/5/2004 η Παρέμβαση καταθέτει αίτηση έγκρισης του καταστατικού της στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Στις 25/5/2004 η Παρέμβαση δίνει συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώνει την ίδρυσή της και την διοργάνωση ημερίδας για τα μεταλλαγμένα.

Στις 27/5/2004 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου διοργάνωσε την πρώτη της εκδήλωση με επιτυχία παρουσία αρκετού κόσμου. Στην ημερίδα που έγινε στην αίθουσα «Ανδρόγεω» και είχε  τίτλο «Τα "μεταλλαγμένα" και η υγεία μας» μίλησαν οι Δημήτρης Κουρέτας, αν. καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπ. Θεσσαλίας με θέμα "Οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών" στην υγεία και το περιβάλλον", Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικό "Οικοτοπία" με θέμα "Διατροφική ασφάλεια και ποιότητα ζωής" και ο Γιώργος Βλοντάκης, γεωπόνος με θέμα "Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην γεωργία". Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μετά την ημερίδα τα μέλη της Παρέμβασης διπλασιάστηκαν.

Στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2004 η Παρέμβαση οργανώνεται καλύτερα και σχηματίζει ομάδες εργασίας για να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Είναι περίοδος τακτικών συζητήσεων για την διαμόρφωση απόψεων.

Το Αύγουστο του 2004 η Παρέμβαση αρχίζει σειρά συζητήσεων για να γύρω από το σχεδιαζόμενο φράγμα στον Αποσελέμη. Έρχεται σε επαφή με πολίτες και φορείς και επαναθέτει το θέμα από μηδενικής βάσης.

Στις 24/9/2004 η Παρέμβαση διοργανώνει επίσκεψη στο Οροπέδιο Λασιθίου και στην Λαγκάδα του Αποσελέμη, όπου σχεδιάζονται να γίνουν εκτεταμένες επεμβάσεις για την κατασκευή του φράγματος. Μετά από συζήτηση με τους κατοίκους των χωριών της Λαγκάδας, τον Δήμαρχο Χερσονήσου, την Επιτροπή αγώνα των κατοίκων και άλλους τοπικούς φορείς, παίρνει απόφαση να ταχθεί με το μέρος των διαμαρτυρόμενων και να πάρει θέση κατά της κατασκευής του φράγματος.

Τον Οκτώβριο η Παρέμβαση δίνει στη δημοσιότητα τεκμηριωμένο κείμενο με τις θέσεις της για το φράγμα στον Αποσελέμη και το πρόβλημα ύδρευσης του Ηρακλείου με το οποίο καλεί τον Υπουργό Πε.Χω.Δ.Ε. να σταματήσει το έργο.

Όλο το Νοέμβριο συνεχίζει τις επαφές τις συζητήσεις και την δημοσιοποίηση του ζητήματος του φράγματος στον Αποσελέμη στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών. Τα ΜΜΕ στην Κρήτη και στην Αθήνα ασχολούνται τακτικά με το θέμα και πολλοί πολιτικοί, φορείς, επιστήμονες και πολίτες παίρνουν θέση αμφισβήτησης του φράγματος.

Τον Δεκέμβριο η Παρέμβαση συνεχίζει τις επαφές. Μεταξύ άλλων συναντά τους Ευρωπαίους Πράσινους στην Αθήνα, παρουσία του Δημάρχου Χερσονήσου, οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το θέμα του φράγματος. Στο τέλος του μήνα δίνει στη δημοσιότητα κείμενο με τις θέσεις της για το υδρευτικό του Ηρακλείου και αποφασίζει την διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα.

Στις 7/1/2005 εγκρίνεται οριστικά από το Πρωτοδικείο το καταστατικό της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου με αρ. μητρώου 1989 και αρ. απόφασης 852/2870/841/2004.

Στις 10/1/2005 η Παρέμβαση δίνει συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώνει την ημερίδα. Έχει ήδη στείλει εκατοντάδες προσκλήσεις σε φορείς και πρόσωπα προκαλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Στις 12/1/2005 διοργανώνει την επιστημονική ημερίδα «Η σκοπιμότητα του φράγματος στον Αποσελέμη και οι επιπτώσεις από την πιθανή κατασκευή του υπό το φως τον νέων δεδομένων» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον του κόσμου, των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  και των επιστημονικών φορέων που την παρακολούθησε πολύ έντονο. Ομιλητές ήταν ο Απόστολος Αλεξόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Το υδρογεωλογικό καθεστώς του ορεινού συγκροτήματος της Δίκτης ως αποτέλεσμα της γεωλογικής του δομής», ο Γεώργιος Καλλέργης, τ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Υδρογεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, τ. Διευθυντής Υδρογεωλογίας Ι.Γ.Μ.Ε. με θέμα «Αλληλοεπίδραση υδροφόρων συστημάτων του ορεινού συγκροτήματος Δίκτη και του χειμάρρου Αποσελέμη. Επιπτώσεις από την δέσμευση των νερών του Χώνου στην ύδρευση της ευρύτερης περιοχής», η Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Τσακίρης, Καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Ε.Μ.Π.) με θέμα «Παράμετροι σχεδιασμού και επικινδυνότητα του φράγματος στον Αποσελέμη», ο Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος - Ορνιθολόγος, Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με θέμα «Οι επιπτώσεις του φράγματος Αποσελέμη στο φυσικό περιβάλλον» και ο Μάριος Χαϊνταρλής, Δικηγόρος, Εντεταλμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη και η υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος». Πολλές παρεμβάσεις έγιναν από επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο επόμενο διάστημα η Παρέμβαση στέλνει σε δεκάδες ενδιαφερόμενους φορείς τα συμπεράσματα της ημερίδας. Με την συνδρομή ενεργειών της Επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας και του Δήμου Χερσονήσου προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνουν το θέμα ξανά στο ζενίθ της επικαιρότητας. Πολλοί Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και κυρίως η Ν. Α. Λασιθίου παίρνουν ξεκάθαρη θέση κατά του φράγματος.

Στις 20/2/2005 έγιναν με επιτυχία οι εργασίες της 4ης Παγκρήτιας Συνάντησης Περιβαλλοντικών Ομάδων που φιλοξενήθηκε ξανά από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης. Ήταν καλά προετοιμασμένη και με μεγάλη συμμετοχή. Έγιναν εισηγήσεις και συζητήσεις για την προστασία του φαραγγιού του Κουρταλιώτη (Οικολογική Πρωτοβουλία Δ. Φοίνικα), για το πρόβλημα των γηπέδων γκολφ (Ε. Καπετανάκη Μπριασούλη), για την αλλοίωση του τοπίου της Κρήτης και για την ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων (Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου), για το ενεργειακό ζήτημα (Μ. Βουτυράκης), για την ερημοποίηση και την υπερβόσκηση (Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου), για τα μεταλλαγμένα (Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων), για τον “Φουρόγατο”, το “ecocrete”, το Παγκρήτιο Δίκτυο και άλλα.

Κυκλοφορούν τα τεύχη 57 και 58 του «Φουρόγατου» που είναι πλέον παγκρήτια και στα οποία η Παρέμβαση συμμετέχει πιο συστηματικά με άρθρα και διανομή της εφημερίδας στο Ηράκλειο και αλλού.

Στις 22/3/2005 η Παρέμβαση, με ανακοίνωσή της, διαμαρτύρεται ενάντια στο κύμα κατεδαφίσεων στην Παλιά Πόλη του Ηρακλείου το οποίο πιστεύει ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φυσιογνωμία της πόλης.

Η γραμματεία

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263430
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.