ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τοπικό Δημοψήφισμα για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενέργεια
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Παρασκευή, 22 Απρίλιος 2005

Τοπικό Δημοψήφισμα για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ
Προτείνει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης είναι ένα αίτημα που προωθείται εδώ και αρκετούς μήνες από τα σωματεία της ΔΕΗ, τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ορισμένους φορείς που συνυπέγραψαν «ελαφρά τη καρδία», (ίσως και για να μην δυσαρεστήσουν τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ). Οι Οικολογικές Οργανώσεις του νομού διαφώνησαν ριζικά και πρότειναν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν αναλυτικά στον Τύπο και την Τηλεόραση και η επανάληψη τους δεν είναι του παρόντος.

Φυσικά, οι διαφορετικές απόψεις και σεβαστές είναι και θεμιτές. Εκείνο που ξενίζει είναι ότι το αίτημα για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ προβάλλεται σαν «ομόθυμο», «παλλαϊκό» κλπ από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, ειδικά όταν επισκέπτεται την περιοχή μας κάποιο κυβερνητικό στέλεχος.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός των οικολογικών οργανώσεων, που δημοσιοποίησαν ανοιχτά την αντίθεση τους, έχουν εκφράσει τον έντονο σκεπτικισμό τους για το ενεργειακό μοντέλο της χώρας και τη μονομερή στήριξη στο λιγνίτη και οι εξής φορείς :

- Ο Δήμος Κοζάνης, ο μεγαλύτερος δήμος του νομού, ο οποίος δεν πήρε θέση υπέρ της κατασκευής νέων λιγνιτικών μονάδων και πρότεινε τη σύσταση γνωμοδοτικής Επιτροπής

- Το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο σε σχετικό πόρισμα Ομάδας Εργασίας επισημαίνει τα κακώς κείμενα της μέχρι τώρα ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής

- Κάποιες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες οργάνωσαν ανοιχτές διερευνητικές συσκέψεις πριν διαμορφώσουν την τελική τους θέση (Συνασπισμός)

- Αρκετά τεχνικά στελέχη της ΔΕΗ που εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις, κυρίως για λόγους επάρκειας των αποθεμάτων και ικανότητας των ορυχείων να ανταποκριθούν με λιγνίτη καλής ποιότητας στις ανάγκες των ατμοηλεκτρικών σταθμών.

Στους παραπάνω λόγους πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι όποιες πλειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι εκφράζουν και ανάλογους κοινωνικούς συσχετισμούς στη βάση. Τουναντίον μάλιστα : Με την απαξίωση και την κρίση και τη φθορά του συνδικαλιστικού κινήματος, των κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης συχνές είναι οι περιπτώσεις που οι πολίτες διαφωνούν με τις ηγεσίες τους, έστω κι αν τις έχουν ψηφίσει. Αυτό αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις σε μια σειρά μεγάλα θέματα, που κάθε τόσο παραγγέλλουν τα μεγάλα κόμματα για να δουν αν οι ψηφοφόροι τους συμφωνούν με τις επιλογές τους.

Εκτιμούμε λοιπόν ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν επιθυμούν την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι μια ελάχιστη μειοψηφία, όπως στρεβλά παρουσιάζεται. Για το λόγο αυτό ζητούμε τη διενέργεια ενός τοπικού Δημοψηφίσματος. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα του θα μας δικαιώσει και θα αποδείξει πως η πλειοψηφία των πολιτών του Ν. Κοζάνης είναι αντίθετη στις νέες μονάδες της ΔΕΗ και τάσσεται υπέρ μιας ήπιας και διαρκούς ανάπτυξης, η οποία σέβεται το περιβάλλον και τη ζωή και διασφαλίζει την ορθή χρήση των φυσικών μας πόρων.

Εξάλλου τα δημοψηφίσματα είναι βασικός θεσμός της δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Ας τον υιοθετήσουμε κι εμείς μια φορά...

22 -4-2005
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575105
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.