ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος για την εξαγωγή αδέσποτων ζώω Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δικαιώματα των ζώων
tetrapodologein.gr , Παρασκευή, 22 Απρίλιος 2005

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου (παράρτημα Ηπείρου)

Μετά από:

1) Το πρόσφατο περιστατικό - που ετέθη υπόψη μας - παρεμπόδισης από πολίτες  την Κυριακή 27/2/2005, στο λιμάνι του Πειραιά, προσπάθειας εξαγωγής αδέσποτων ζώων (άνευ των νομιμοποιητικών εγγράφων σύμφωνα με το Ν. 3170/03 και τη με αρ. 280239/03 Υπουργική Απόφαση) από τη χώρα μας από αλλοδαπούς πολίτες – μέλη Σωματείου που εδρεύει στην Κρήτη,

2) Το σάλο που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των ζωόφιλων πολιτών,

3) Το σχετικό θόρυβο που εξακολουθεί αμείωτος και παρακολουθούμε μέσω δημοσιευμάτων του εγχώριου αλλά και του διεθνούς Τύπου (έντυπου ή ηλεκτρονικού), και

4) Τις διαδόσεις που ακολουθούν, έως σήμερα, το ανωτέρω συμβάν και σύμφωνα με τις οποίες «αδέσποτα και ημίαιμα τετράποδα ΔΕΝ προτιμώνται (και συνεπώς αποκλείεται να χρησιμοποιούνται) από ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα για ζωοτομία γιατί δεν είναι γνωστό το γενετικό τους υλικό, και για τούτο προτιμώνται ζώα εκτροφής των ιδίων των ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων προκειμένου τα εξαγόμενα συμπεράσματα να είναι ασφαλή»,

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης που υπαγορεύεται από την επιστημονική και ηθική μας συνείδηση και με μοναδικό γνώμονα την ενημέρωση του κοινού από τους εκπροσώπους του κατ΄εξοχήν αρμοδίου Επιστημονικού Φορέα της χώρας μας, προβαίνουμε στη σύνταξη του παρόντος Δελτίου Τύπου και ενημερώνουμε σχετικά ότι:

1) Η χρήση (καθαρόαιμων ή μη) ζώων σε πειράματα μας βρίσκει τόσο επιστημονικά όσο και ηθικά αντίθετους, όταν αυτά πραγματοποιούνται εκτός των νομίμων ερευνητικών πρωτοκόλλων.

2) Επιβεβαιώνουμε ότι μεγάλος αριθμός σκύλων που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε ερευνητικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν, πράγματι, σε συγκεκριμένη φυλή.

Όσον αφορά τη χρήση ή μη άλλων φυλών σκύλων ή σκύλων ημίαιμων για πειραματικούς σκοπούς έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν έχει υποπέσει κάτι σχετικό, έως τώρα, στην αντίληψή μας σε ό, τι αφορά την Ελλάδα.

Ο κατηγορηματικός ισχυρισμός, όμως, ότι «αδέσποτα ζώα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα γιατί δεν είναι γνωστό το γενετικό τους υλικό», θεωρούμε ότι στερείται επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης διότι σύμφωνα με τις εξειδικευμένες, επιστημονικές μας γνώσεις: Aνατομικά, λειτουργικά, ιστολογικά και βιοχημικά ΟΛΕΣ οι φυλές των σκύλων (καθώς επίσης και οι διασταυρώσεις αυτών, δηλαδή τα ημίαιμα) είναι ΟΜΟΙΕΣ, εξαιρουμένων των σκύλων της φυλής Δαλματίας που διαφέρουν ως προς μια μόνο βιοχημική τους παράμετρο. Συνεπώς, θεωρούμε ότι είναι δυνατή η χρήση οποιασδήποτε φυλής καθαρόαιμων σκύλων ή ημίαιμων για πειραματικούς σκοπούς.

Τέλος, έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και πληροφορίες και δεδομένα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για πιθανή χρήση  καθαρόαιμων σκύλων διαφόρων φυλών ή ημίαιμων για πειραματικούς και άλλους παράνομους σκοπούς,  καλούμε:                                                                                         

1) Την Πολιτική Ηγεσία, στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Καραμανλή και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  να εφαρμόσουν τάχιστα το σχετικό Νόμο 3170/2003 (και τις διευκρινιστικές αυτού Υπουργικές Αποφάσεις) ο οποίος παραμένει στο σύνολό του ανενεργός.

Πέραν δε της εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου, ζητούμε την  αυστηροποίηση των απαιτουμένων από την 280239/03 Υπουργική Απόφαση δικαιολογητικών που αφορά στην εξαγωγή αδέσποτων ζώων και συγκεκριμένα: α. Την υποχρεωτική αιματολογική εξέταση των προς εξαγωγή  σκύλων για τις ασθένειες Λεϊσμανίαση, Διροφιλάρια και Ερλιχίωση, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες νόσοι παρατηρούνται στη χώρα μας σε αρκετά μεγάλα ποσοστά, β. Την πρόβλεψη αυστηρών ποινών σε περίπτωση απόπειρας εξαγωγής ζώων χωρίς τα προβλεπόμενα από την 280239/03 Υπουργική Απόφαση δικαιολογητικά, και γ. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κάθε ζώο που προωθείται στο εξωτερικό προς υιοθεσία, διάρκειας – τουλάχιστον - 10 έτη για κάθε ζώο.

2) Τις φιλοζωικές οργανώσεις που προωθούν αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ την Ελληνική Νομοθεσία για τη διαφύλαξη του κύρους τους και της αξιοπιστίας τους. Ομοίως, καλούμε και όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις που προωθούν αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία στο εσωτερικό της χώρας να δείχνουν τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα.

Ιωάννινα, 13-4-2005

Για τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο  (παράρτημα Ηπείρου):

Ο Πρόεδρος:
ΧΟΒΟΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Ο Γενικός Γραμματέας:
ΖΩΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Τα Μέλη:

ΜΗΤΣΗ ΚΛΕΙΩ – Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 133 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159294
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.