ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 9ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 19 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 9ο

ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Α) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία είναι η επινόηση «βιώσιμων συστημάτων καλλιέργειας», σύμφωνα με την οποία, ενώ παραμένει κανείς παραγωγικός, διατηρεί τη γονιμότητα του εδάφους, προστατεύει το περιβάλλον και εξασφαλίζει την ευημερία όσων δουλεύουν τη γη και για τις επόμενες γενιές.

Τα προβλήματα που συνδέονται,όπως έχουμε αναφέρει, με τη χρήση φυτοφαρμάκων έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών μέσων προστασίας της καλλιέργειας. Μια στρατηγική που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική τόσο σε ανεπτυγμένες χώρες ονομάζεται « ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων» (Ο.Δ.Π).

Αυτή συνδυάζει ποικίλες προσεγγίσεις ελέγχου παρασίτων, ασθενειών και ζιζανίων και καταφεύγει στις χημικές ουσίες μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη λύση. Η Ο.Δ.Π. βασίζεται στην εξονυχιστική γνώση του κύκλου ζωής και συμπεριφοράς των παρασίτων και απαιτεί από τον αγρότη συνεχή παρατήρηση των πληθυσμών των παρασίτων, έτσι ώστε να αναλαμβάνεται δράση μόνο όταν απειλείται σημαντικά η απόδοση της παραγωγής.

Θεμελιώδη ρόλο για την ΟΔΠ παίζουν διάφορες « μη χημικές καλλιεργητικές πρακτικές». Πολλές από αυτές, όπως η αμειψισπορά, η καθυστερημένη φύτευση και η μεικτή καλλιέργεια, είναι τεχνικές, από παλιά καθιερωμένες, για τον περιορισμό της ζημιάς που προκαλούν τα παράσιτα. Η μεικτή καλλιέργεια, ειδικότερα, ενθαρρύνει την εμφάνιση διαφορετικών πληθυσμών εντόμων και άλλων οργανισμών, συμπεριλαμβανόμενων των φυσικών εχθρών πολλών ειδών παρασίτων. Στις μη χημικές καλλιεργητικές πρακτικές ανήκουν και οι «καλλιέργειες – παγίδες», όπου μπροστά από τη βασική καλλιέργεια φυτεύεται μια μικρή περιοχή για να προκαλέσει τον όγκο των παρασίτων. Αυτή μπορεί έπειτα να καταστραφεί με το χέρι η με ελάχιστες ποσότητες φυτοφαρμάκου.

Β) ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Ένα άλλο όπλο της ΟΔΠ είναι ο βιολογικός έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο για τον περιορισμό των παρασίτων εισάγονται στην καλλιέργεια φυσικοί εχθροί αυτών, άλλα παράσιτα δηλαδή, ή παθογόνοι οργανισμοί. Παραδείγματος χάρη, σε πολλές χώρες, όπως στην Ινδία και την Κίνα, οι αγρότες χρησιμοποιούν την παρασιτική σφήκα Trichogramma για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα παράσιτα, καθώς και την κάμπια του καλαμποκιού, η οποία προσβάλλει τον αραβόσιτο. Οι σφήκες γεννούν τα αβγά τους μέσα στα αβγά της κάμπιας του καλαμποκιού και οι αναπτυσσόμενες προνύμφες των σφηκών τρέφονται (και έτσι καταστρέφονται) με τα αβγά του ξενιστή.

Βακτηρίδια, μύκητες και ιοί έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως μέσα βιολογικού ελέγχου. Διάφορες ποικιλίες του βακτηριδίου Bacillus ΤTrichogramma, έχουν αναπτυχθεί για να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε ποικιλία παράσιτα, όπως οι κάμπιες της λευκής πεταλούδας (Pieris Brassicae), που πλήττουν την κράμβη και παρόμοια κηπευτικά.. Οι καλλιέργειες ψεκάζονται μ΄ ένα εναιώρημα βακτηρίων, που λειτουργεί ως «βιφυτοφάρμακο». Σήμερα χρησιμοποιείται η γενετική μηχανική σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τέτοιων μέσων. Οι πληθυσμοί ορισμένων παρασιτικών εντόμων έχουν μειωθεί με την απελευθέρωση ειδικά εκτρεφομένων «αποστειρωμένων αρσενικών». Αυτά ζευγαρώνουν με τα θηλυκά και έτσι μειώνουν την επιτυχή αναπαραγωγή τους.

Τα παρασιτικά έντομα μπορούν επίσης να παγιδευτούν και να θανατωθούν με τη χρησιμοποίηση ελκτικών γενετήσιων χημικών ουσιών, των φερομών, που παράγονται από ορισμένα είδη.. Παραδείγματος χάρη, ο κίτρινος σκόρος « διαπεραστικός» είναι σοβαρό παράσιτο του ρυζιού που πλήττει του ορυζώνες της Ινδίας.Καλάμια που φέρουν στην κορυφή τους μαύρα τετράγωνα διαποτισμένα με «φερομόνη» τοποθετούνται κατά διαστήματα γύρω από τα χωράφια. Αυτά τα τετράγωνα έχουν μυρωδιά παρόμοια με αυτήν των θηλυκών σκόρων και προσελκύουν τους αρσενικούς, οι οποίοι πεθαίνουν από εξάντληση στην άκαρπη προσπάθεια τους να βρουν ένα σύντροφο να ζευγαρώσουν.

Ο βιολογικός έλεγχος έχει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με το χημικό έλεγχο, όπως:

α) Χαμηλό κόστος,
β) Δεν μολύνει ούτε ενέχει κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία,
γ) Τα παρεμβατικά μέσα που χρησιμοποιεί διατηρούνται για μεγάλους περιόδους,
δ) Προκαλεί ελάχιστη ή καθόλου ανθεκτικότητα στα παράσιτα,
ε) Διαταράσσεται ελάχιστα το φυσικό οικοσύστημα.

Γ) ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: Σε πλήρη αντιδιαστολή και προς άρση πάσης παρεξήγησης, υπάρχει ειδικά στο κοινό της Ε.Ε.,δυσπιστία μέχρι πλήρη άρνηση της διάθεσης στην αγορά « γενετικά τροποιημένων οργανισμών» που και αυτοί είναι ανθεκτικοί στα παράσιτα, αλλά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες, για την δημόσια υγεία, αλλά και την προστασία των καταναλωτών. Σε αντίθεση με τους Αμερικάνούς, οι οποίοι δέχονται αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καλαμποκιών και σόγιας που καταναλίσκουν οι ίδιοι και τα ζώα τους είναι γενετικά μεταλλαγμένα, διότι αυτοί είναι οι παραγωγοί, και τα συμφέροντα από την εξαγωγή προς την Ευρώπη Γ.Τ.Ο, αποφέρει τεράστια κέρδη.

Όμως πρόσφατη έρευνα που έγινε στη μεγάλη Βρετανία ανέφερε ότι το 64 % των ερωτηθέντων καταναλωτών είπαν ότι δεν επιθυμούν, γενετικά μεταλλαγμένες τροφές ούτε για υτούς ούτε για τα ζώα Σαν αποτέλεσμα αυτής της στάσης των Ευρωπαίων η Ε.Ε δεν δίνει εύκολα άδεια για νέα προϊόντα επί δύο χρόνια.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει προ πολλού αποφανθεί με την Οδηγία 90/ 220/ ΕΟΚ,για τα Γ.Τ.Π.Σύμφωνα με την Οδηγία προβλέπεται μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία γα την χορήγηση άδειας διαθέσεως ΓΤΟ στην αγορά.. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο: κάθε εταιρεία η οποία επιθυμεί να διαθέσει για πρώτη φορά στην αγορά ΓΤΟ πρέπει να προβεί σε σχετική γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους μέλους. Το κράτος αυτό οφείλει να εξετάσει αν η γνωστοποίηση συνάδει προς τις επιταγές της οδηγίας, προσέχοντας ιδιαιτέρως την « αξιολόγηση των κινδύνων για το περιβάλλον και τις προφυλάξεις που συνιστώνται για την ασφαλή χρήση του προϊόντος. Κατόπιν του ελέγχου αυτού, το κράτος μέλος μπορεί είτε να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας για την διάθεση του προϊόντος στην αγορά είτε, εάν εκδώσει θετική γνώμη, να διαβιβάσει τον φάκελο στην Επιτροπή. Η διαβίβαση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου σταδίου της διαδικασίας, που διεξάγεται σε κοινοτικό επίπεδο. Η επιτροπή ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη για τον φάκελο που τη διαβίβασε το πρώτο κράτος. Εάν τα άλλα κράτη δεν διατυπώσουν αντιρρήσεις ή εάν όλα τα κράτη συμφωνούν, το πρώτο κράτος δίνει τη συγκατάθεσή του για την διάθεση του ΓΤΟ στην αγορά. Σε περίπτωση διαφωνίας, η Επιτροπή παρεμβαίνει ως διαιτητής λαμβάνοντας οριστική απόφαση ως προς την έγκριση διαθέσεως του σχετικού προϊόντος στην αγορά.

Όμως μετά τις κρίσεις που κλυδώνισαν τις κυριότερες χώρες παραγωγούς ειδών διατροφής της Ευρώπης με τα γνωστά διατροφικά σκάνδαλα (σπογγώδους εγκαεφαλοπάθειας, των βοοειδών, διοξίνη, Coca- Cola) τα κοινοτικά όργανα εμμένουν στην ανάγκη τηρήσεως της αρχής της πρόληψης, την οποία αναγνώρισε το Δικαστήριο με την απόφαση της 5ης Μαΐου 1998, C-180 /96, Ηνωμένο Βασίλειο κατά επιτροπής, ενώ τα κράτη μέλη στηρίζουν συχνά στην αρχή αυτή την άρνηση τους να εφαρμόσουν κοινοτικές αποφάσεις.

Την αρχή της πρόληψης επικαλέστηκε ενώπιον η Greenpeace για να αμφισβητήσει το κύρος της υπουργικής απόφασης περί χορηγήσεως άδειας διαθέσεως γενετικώς τροποποιημένων στελεχών αραβοσίτου στην αγορά. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998, το Consail d’ Etait,διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης, διότι αφενός ένας από τους λόγους που προέβαλλε η Greenpece, ήταν σοβαρός και μπορούσε να δικαιολογήσει την ακύρωση της εν λόγω απόφασης και, αφετέρου η εκτέλεση αυτής θα μπορούσε να έχει συνέπειες ικανές να βλάψουν την δημόσια υγεία, γεγονός που παραβίαζε την αρχή της πρόσληψης. Αλλά για τους ΓΤΟ θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε επόμενα δημοσιεύματα γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό όσον αφορά την «παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 19 Απρίλιος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 309 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55168231
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.