ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος υπολειτο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβάλλον
ΣΥΝ - Τμήμα Οικολογιας , Παρασκευή, 15 Απρίλιος 2005

Δείγμα αδιαφορίας προς το περιβάλλον η μη στελέχωση της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος

11-04-2005
 
Το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης, της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της έλλειψης στοιχειώδους εξοπλισμού καί χρηματοδότησης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) θίγει με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Η ΕΥΕΠ συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2004 κατά τα πρότυπα ανάλογων Υπηρεσιών που έχουν ήδη συσταθεί στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και στη βάση των απαιτήσεων της Σύστασης 2001/331/ΕΚ για τον καθορισμό ελάχιστων κριτηρίων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στα κράτη μέλη. Στόχος της αποτελεί  η δια μέσου τακτικών και εκτάκτων επιθεωρήσεων εφαρμογή και επιβολή του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου περιβάλλοντος και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων που προκαλούν ή μπορούν να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά στην ατμόσφαιρα, στα ύδατα και στο έδαφος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του καταγγέλλει ότι η ΕΥΕΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους και τα καθήκοντά της διότι, σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο ιδρυτικός της νόμος, έχει στελεχωθεί μόνο με 32 από τους 78 προβλεπόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 12.500 έργα και δραστηριότητες σε όλη τη χώρα. Η Γενική Επιθεώρηση και ο Τομέας Νότιας Ελλάδας έχουν στελεχωθεί μόνο κατά 40%, ενώ ο Τομέας Βόρειας Ελλάδας λειτουργεί με προσωπικό μόνο 4 άτομα και χωρίς προϊστάμενο, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται επιθεωρήσεις στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται  την ίδια την έκθεση της ΕΥΕΠ προς την Κομισιόν που συντάχθηκε προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Σύστασης 2001/331/ΕΚ. Η έκθεση αυτή καταδεικνύει αφενός ότι έστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει η ΕΥΕΠ ενετόπισε 71 παραβιάσεις και επέβαλε πρόστιμα 2,3 εκατ. ευρώ σε 71 ρυπογόνες επιχειρήσεις και αφετέρου την αδιαφορία Υπουργείων και Περιφερειακών και Νομαρχιακών Υπηρεσιών ελέγχου να απαντήσουν ακόμη και στο ερωτηματολόγιο που τους απέστειλε.

Συγκεκριμένα, με βάση την έκθεση της ΕΥΕΠ,  διαπιστώθηκε ότι:

- οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου, σε κάθε επίπεδο, δεν είχαν καταγραμμένα και κωδικοποιημένα τα αναγκαία στοιχεία, τόσο σχετικά με τον αριθμό των έργων και δραστηριοτήτων, όσο και τον αριθμό των ελέγχων που έχουν διενεργήσει, τα αποτελέσματά τους και  την καταγραφή των επιθεωρήσεων που έχουν γίνει,

- η μη ανταπόκριση ή η πλημμελής ανταπόκριση οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού διεκπεραίωσης, εξοπλισμού, συλλογής και επεξεργασίας των απαιτούμενων στοιχείων ή και στη μη λειτουργία ή δραστηριοποίηση των αντίστοιχων Φορέων σε περιβαλλοντικούς ελέγχους,

- υπάρχει σημαντικό έλλειμμα πληροφόρησης, πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως έλλειψη πολιτικής βούλησης,

- οι ίδιοι υπάλληλοι εμπλέκονται ταυτόχρονα και στις αδειοδοτήσεις, εισηγήσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στην εξέταση καταγγελιών και στην εισήγηση για την επιβολή κυρώσεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητεί από την Επιτροπή, όπου αρμόδιος είναι ο κ. Δήμας, να τον πληροφορήσει για το πώς κρίνει την έκθεση που της υπέβαλε η ΕΥΕΠ, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να πιέσει και να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στο να προχωρήσουν στη  στελέχωση και οργάνωση της ΕΥΕΠ, ποια χρηματοδότηση θα λάβει το συγκεκριμένο μέτρο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον  και πόσοι πόροι έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σε δήλωσή του αναφέρει ότι « προεκλογικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το περιβάλλον και υποσχέθηκε τη διοικητική αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών με αρμοδιότητα το περιβάλλον και εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών και τεχνικών μέσων.  Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζεται είναι τελείως διαφορετική. Θύμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης είναι και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα περιβαλλοντικών παραβιάσεων και αποτελεσματικό μέσο για τη συνεπέστερη εφαρμογή και επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675346
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.