ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μειονότητες - Ρατσισμός
Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης , Τρίτη, 12 Απρίλιος 2005

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ ένα κείμενο αιτιολόγησης για την ξεχωριστή φορολογική δήλωση, το οποίο χρησιμοποίησαν τα μέλη της Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης.

ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΑΜΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

ΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ

Την προηγούμενη χρονιά έγινε η πρώτη δικαστική προσφυγή στην Ελλάδα έγγαμης γυναίκας, μέλους της Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, ενάντια στο ελληνικό δημόσιο (την οικεία Οικονομική Εφορία). Ο λόγος ήταν η άρνηση της εφορίας να εκκαθαρίσει τη φορολογική δήλωση, που η έγγαμη γυναίκα κατέθεσε στο δικό της όνομα, ξεχωριστά από το σύζυγό της, με το επιχείρημα ότι ο ελληνικός φορολογικός νόμος ορίζει ότι η δήλωση είναι κοινή και υπόχρεος για την σύνταξη και επίδοσή της είναι ο σύζυγος. Μάλιστα σε περίπτωση επιστροφής φόρου, η επιταγή είναι κοινή, εκδίδεται στο όνομα του συζύγου και μόνο αυτός μπορεί να παραλάβει το επιστρεφόμενο ποσό, ακόμη και αν τα χρήματα προέρχονται εξ ολοκλήρου από τις κρατήσεις της συζύγου. Η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη και η συγκεκριμένη γυναίκα έχει κάνει και δεύτερη προσφυγή, η οποία θα εκδικασθεί φέτος.

Δύο άλλες έγγαμες γυναίκες, επίσης μέλη της Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, έχουν τα τελευταία χρόνια υποβάλλει ξεχωριστές από τους συζύγους τους φορολογικές δηλώσεις, θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος φορολογικός νόμος καταστρατηγεί την βασική συνταγματική επιταγή της ισότητας των δύο φύλων και παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα των εγγάμων γυναικών να χειρίζονται οι ίδιες τις φορολογικές τους υποθέσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση του συζύγου. Πρόσφατα εκκαθαρίσθηκε η προ δύο ετών κατατεθείσα ξεχωριστά από το σύζυγό της φορολογική δήλωση της μιας γυναίκας (με δύο χρόνια καθυστέρηση δηλαδή και χωρίς η ίδια να το ζητήσει), ενώ η φορολογική δήλωση της δεύτερης γυναίκας εκκαθαρίσθηκε κανονικά στο δικό της όνομα, παρόλες τις ανεπιτυχείς πιέσεις της οικείας εφορίας να υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση στο όνομα του συζύγου.

Επιπλέον οι γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες στήριξαν μια καμπάνια συλλογής υπογραφών για την κατάργηση του σεξιστικού φορολογικού νόμου. Συγκεντρώθηκαν περίπου 1000 υπογραφές, οι οποίες κατατέθηκαν τόσο στο δικαστήριο, όσο και στο υπουργείο οικονομικών.

Καθώς διανύουμε τη νέα περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση, κατά την οποία η πολιτεία είτε θα πιεσθεί να αλλάξει τον φορολογικό νόμο και να άρει τις σεξιστικές διακρίσεις σε βάρος των εγγάμων γυναικών, είτε θα θεωρήσει ότι το ζήτημα ήταν ένα πυροτέχνημα και δεν υπάρχει συνέχεια, άρα ούτε και ανάγκη να τροποποιηθεί ο νόμος.

Κατά τη γνώμη μας είναι στο χέρι των ίδιων των γυναικών να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν ανεχόμαστε αυτή την υποτιμητική και απαξιωτική συμπεριφορά μιας κορυφαίας δημόσιας υπηρεσίας σε βάρος του φύλου μας.

Καλούμε όλες τις έγγαμες γυναίκες να υποβάλλουν φέτος φορολογική δήλωση στο όνομά τους, ξεχωριστά από τον σύζυγο, χωρίς να αποκρύψουν ότι είναι έγγαμες, αλλά αντίθετα επικαλούμενες τη συνταγματική αρχή της ισότητας των δύο φύλων.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν μέχρι τη δικαστική προσφυγή. Μετά από διάστημα 2-3 μηνών η εφορία θα απαντήσει εγγράφως, καλώντας την γυναίκα να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση στο όνομα του συζύγου, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση αν η γυναίκα δεχθεί. Έχοντας κάνει την πρώτη κίνηση, ακόμα και αν στη συνέχεια κάποια κρίνει (για προσωπικούς λόγους), ότι πρέπει να υποβάλλει τη συμπληρωματική δήλωση, θα έχει ήδη δημιουργηθεί ζήτημα (πολιτικό αλλά και γραφειοκρατικό) εντός της εφορίας, θα γίνουν σχετικές επαφές με την κεντρική διοίκηση και, αν οι ενοχλήσεις είναι αρκετές, ενδεχομένως το υπουργείο οικονομικών αντιληφθεί ότι η πρακτική του σε βάρος των εγγάμων γυναικών δεν είναι πλέον ανεκτή από τις γυναίκες.

Μόνο με τους αγώνες μας οι ίδιες οι γυναίκες κατακτούμε και τα δικαιώματά μας.

Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης
Π.Παπαγεωργίου 8
54635 Θεσσαλονίκη
Πεζόδρομος Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκη
omadaginekon@yahoo.gr
www.geocities.com/femnet_salonica

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 144 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57015819
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.