ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 5ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Κυριακή, 10 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 5ο

ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

O πλανήτης μας δεν είναι ούτε «μικρός» ούτε «μέγας», αλλά σίγουρα ένα πεπερασμένο κλειστό οικολογικό σύστημα στον οποίο ο πληθυσμός των 10 δισεκατομμυρίων περίπου έχει υπερβεί την φέρουσα ικανότητα του για διατροφή. Με απλά λόγια η γη δεν έχει την δυνατότητα να διαθρέψει απεριόριστο πληθυσμό. Αποτέλεσμα του πεπερασμένου του πλανήτη σε διατροφική ικανότητα, είναι αφενός η προσπάθεια μέσω της βιοτεχνολογίας να δημιουργήσει «μεταλλαγμένα τρόφιμα», αφετέρου η ανικανότητά μας να καλύψουμε την πείνα και τον υποσιτισμό του Τρίτου Κόσμου.

Οι ανεπτυγμένες χώρες καταναλώνουν πολύ περισσότερες από τις αναγκαίες πρωτεΐνες και θερμίδες (περίπου 25% πάνω από το κανονικό). Οι παραπάνω αυτές θερμίδες δημιουργούν χίλια δύο αρνητικά για την υγεία των ίδιων, αλλά για κάποιους άλλους λαούς είναι απόλυτα αναγκαίες. Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο γιατί τα τρόφιμα υψηλής θρεπτική αξίας διατίθενται για ζωοτροφές επειδή δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά (ιχθυάλευρα, γάλα, οπωροκηπευτικά κ.α), τρόφιμα που θα επαρκούσαν για να θρέψουν όλους τους πεινασμένους της γης.

Ο σημαντικότερος παράγοντας γι΄ αυτήν την ανισοκατανομή είναι οι κοινωνικές ανισότητες. Ο Ρενέ Ντυμόν δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν χώρες του Τρίτου Κόσμου που εξάγουν είδη διατροφής, απλά και μόνο γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν από την εσωτερική αγορά, όχι γιατί αυτή είναι κορεσμένη, αλλά γιατί ο κόσμος δεν διαθέτει την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη για να τα απορροφήσει. Η Ινδία για παράδειγμα εξάγει ρύζι, ενώ πλατειά στρώματα πληθυσμού υποσιτίζονται.

Στην Κεντρική Αμερική η μισή τουλάχιστον καλλιεργήσιμη γη, κατά τους Σπέντρακ και Κάπρα, χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ετοιμοπαράδοτης σοδιάς για εξαγωγή, ενώ το 70% των παιδιών υποσιτίζονται. Στην Σενεγάλη τα λαχανοτροφικά για εξαγωγή στην Ευρώπη καλλιεργούνται σε εκλεκτά εδάφη, ενώ η πλειοψηφία της αγροτικής χώρας πεινάει.

Εύφορο έδαφος στο Μεξικό που πρώτα παρήγαγε δεκάδες είδη διατροφής, τώρα χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια σπαραγγιού για τους Ευρωπαίους καλοφαγάδες.

Η πείνα και ο υποσιτισμός λοιπόν δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ή και κυρίως του υπερπληθυσμού. Όταν όμως μια χώρα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ένα σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού της για να ταΐσει τον πληθυσμό της, τμήμα που θα μπορούσε να διαθέσει για παραγωγικές επενδύσεις και για την οικονομική ανάπτυξη, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για πρόβλημα υπερπληθυσμού. Τέτοια είναι η Ινδία με πληθυσμό 730 εκατομμύρια και η αύξηση θα σταματήσει στο 1 δισεκατομμύριο 640 εκατομμύρια..Το Μεξικό από 70 εκατομμύρια θα σταθεροποιηθεί στα 205 εκατομμύρια. Το Πακιστάν θα φτάσει από 82 εκατομμύρια στα 332 εκατομμύρια. Ο συνολικός Πληθυσμός της γης θα υπερβεί σύντομα τα 10 δισεκατομμύρια. Ο ανθρώπινος πληθυσμός θα εκτοπίσει πολλά οικοσυστήματα, όπως ήδη γίνεται στην Αφρική, την Ασία και την Νότιο Αμερική. Η ανεργία και η ανάγκη για διατροφή θα παραμερίσουν και τις όποιες σκέψεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Η πληθυσμιακή σταθερότητα είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν ανυπολόγιστες διατροφικές συνέπειες, κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει η υπεργεννητικότητα.Γι’ αυτό χρειάζεται πάλι μόρφωση και ενημέρωση και η επέμβαση της πολιτείας.Οι οικολόγοι έχουν ξεσκεπάσει την υποκρισία αυτών που είναι υπέρμαχοι του περιορισμού των γεννήσεων στον Τρίτο Κόσμο, που παρουσιάζει και τον μεγαλύτερο δείκτη αύξησης του πληθυσμού. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα έχουν περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης σε πρώτες ύλες και τροφή, με τις ανάλογες οικολογικές συνέπειες. Ένας Ευρωπαίος καταναλώνει όσο 200 Ινδοί, ενώ ένας Αμερικανός όσο 400. Πίσω από το Δημογραφικό πρόβλημα του Τρίτου Κόσμου κρύβεται ο φόβος μήπως οι πεινασμένοι έγχρωμοι λαοί ξεσηκωθούν και κατακλύσουν την λευκή Ευρώπη. Αλλά αυτό ήδη άρχισε να γίνεται με τις χιλιάδες λαθρομεταναστών, που προσπαθώντας να επιβιώσουν αποβιβάζονται στα νότια παράλια της Γηραιάς Ηπείρου με κίνδυνο της ζωής τους και πληρώνοντας ακριβό αντίτιμο στους δουλεμπόρους.

Στο ζήτημα του υπερπληθυσμού επικρατεί η λογική του παραλόγου. Ενώ η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να κάνει κανείς τόσα παιδιά, όσων το μέλλον μπορεί λίγο πολύ να εξασφαλίσει, στην πράξη βλέπουμε το τελείως αντίθετο να συμβαίνει. Ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες αναλογούν λιγότερα από δύο παιδιά κατά οικογένεια, παρόλο που έχουν τις οικονομικές δυνατότητες για περισσότερα, στις υπανάπτυκτες έχουμε πάνω από δύο, τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ούτε για το ένα..Έχει διαπιστωθεί, όσο μεγαλύτερο είναι το κατά κεφαλή εισόδημα, τόσο λιγότερα είναι τα παιδιά, και αντίστροφα

Ο υπερπληθυσμός προκαλείται σε μια εποχή που ο παγκόσμιος ρυθμός γεννήσεων ελαττώνεται. Μια άλλη αιτία του υπερπληθυσμού είναι ότι χάρη στην Ιατρική και την Τεχνολογία, ο ρυθμός θανάτων έχει ελαττωθεί πολύ περισσότερο. Ο μόνος τρόπος λοιπόν που απομένει για να ελεγχθεί ο πληθυσμός είναι η μείωση των γεννήσεων. Η Σαουδική Αραβία έχει ρυθμό αύξησης πληθυσμού 3,8% και η Συρία έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 3,9%. Την ίδια στιγμή δύο χώρες στον κόσμο έχουν υπογεννητικότητα. Η Γερμανία κατά ο,2% και η Δανία κατά 0,1%. Ο στόχος πρέπει να είναι η πληθυσμιακή σταθερότητα παγκόσμια.

Στην Κίνα, τα ζευγάρια που έχουν ένα μόνο παιδί ανταμείβονται ενώ εκείνα με πολλά παιδιά τιμωρούνται. Εκεί έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και η στείρωση σε μεγάλη κλίμακα. Η αντισυλληπτική ενημέρωση σε άλλες χώρες, όπως η Ταυλάνδη, έχει πάρει χαρακτήρα εκστρατείας, εκτός από τις ημέρες αυτές που τόσοι Ταυλανδοί, έχασαν τη ζωή τους από τους φονικούς σεισμούς. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πιστεύω ότι είναι από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα κατά του υπερπληθυσμού, με άξονα μεθόδους αντισύλλήψης οι οποίες πρέπει να παρέχονται δωρεάν από, όπως και μέθοδοι προφύλαξης. Η πλειοψηφία όμως του κόσμου βρίσκεται ακόμη πίσω.

Η επιταγή της βίβλου «αυξάνεστε και πληθύνεστε ως οι κόκκοι της άμμου» έχει γίνει πραγματικότητα. Σε λίγο όμως δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για την άμμο.Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό και πρώτος το επεσήμανε ο Μαλθους, πριν διακόσια χρόνια. Είχε πει ότι, ενώ η παραγωγή ειδών διατροφής αυξάνει με αριθμητική πρόοδο, ο πληθυσμός αυξάνει με γεωμετρική. Είναι προφανές λοιπόν ότι να δεν πάρουμε μέτρα, θα φτάσουμε σε κάποιο σημείο που η παραγωγή τροφίμων δεν θα επαρκεί να διαθρέψει τον πληθυσμό, με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 119 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55117449
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.