ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 4ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 4ο

ΤΟ ΝΕΡΟ - ΕΝΑ ΧΗΜΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Και με το νερό τι γίνεται; Χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε για λίγες ημέρες, αλλά και το νερό που πίνουμε από τη βρύση, είμαστε σίγουροι ότι είναι φυσικό νερό ή ένα χημικό διάλυμα επικίνδυνο για την υγεία μας; Γεγονός είναι το νερό, είτε επιφανειακό είτε υπόγειο, είναι ο τελικός αποδέκτης επικινδύνων ουσιών, που ο άνθρωπος ρίχνει κατά λάθος ή σκόπιμα με την μορφή διαφόρων ρυπαντών, που έχουμε αναφέρει στην περιπλάνησή μας στον κόσμο των, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, λιπασμάτων, βαρέων μετάλλων και υγρών αποβλήτων βιοτεχνιών και βιομηχανιών.

Το υπόγειο νερό κατακρατείται κάτω από την επιφάνεια της γης από αδιαπέραστα πετρώματα. Τα πετρώματα πάνω από το νερό είναι διαπερατά και επιτρέπουν την απορρόφηση των υπέργειων νερών. Μαζί με το νερό, πολλά από τα χημικά υλικά που χύνουμε διαπερνούν το στρώμα.

Στην Κρήτη παρά το γεγονός ότι έχουμε, φαινόμενα υπεράντλησης, υφαλμύρωσης, και επομένως λειψυδρίας, αρκετοί θεωρούμε το θείο τούτο δώρο ως δεδομένο και ανεξάντλητο. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Πολλές συνθετικές οργανικές ενώσεις που δεν διασπώνται από τα βακτήρια του εδάφους καταλήγουν στο υπόγειο νερό. Από τη στιγμή που το νερό μολυνθεί, θα παραμείνει σ΄ αυτήν την κατάσταση για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Τα υπόγεια νερά κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα, συνήθως μερικά εκατοστά του μέτρου το χρόνο. Τα οργανικά χημικά που τα ρυπαίνουν κινούνται κι αυτά πολύ αργά. Έτσι μπορούν να περάσουν πολλά χρόνια μέχρις ότου τα δηλητηριασμένα νερά μιας περιοχής επηρεάσουν τα νερά μια άλλης. Έτσι και αλλιώς, η ανίχνευση και η παρακολούθηση συνθετικών δηλητηρίων στα υπόγεια νερά είναι υπερβολικά δύσκολη. Χρειάζονται γεωτρήσεις, πολύπλοκα και ακριβά όργανα, και συνεχή παρακολούθηση.

Η δομή των οικονομιών των περισσοτέρων ανεπτυγμένων χωρών έχει σαν βάση τη χημική βιομηχανία και την αγροτική ανάπτυξη. Έτσι τα υπόγεια νερά έχουν ήδη δηλητηριαστεί σε μεγάλο βαθμό ή σύντομα θα δηλητηριαστούν. Το φαινόμενο θα επιταχυνθεί στο μέλλον, αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά την διαδικασία διάθεσης υγρών αποβλήτων από διάφορα έργα και δραστηριότητες. Η Κρήτη μολύνει τα υπόγεια νερά, κυρίως από τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων (κατσίγαρος), τα φυτοφάρμακα και λιπάσματα που έχουν κατά τόνους διαποτίσει το Κρητικό έδαφος, τα στραγγίσματα από τις παράνομες χωματερές, τα υγρά απόβλητα ξενοδοχείων όπου δεν υπάρχει σωστός βιολογικός καθαρισμός κ.λ.π.

Οι επικίνδυνες δόσεις οργανικών χημικών στο νερό είναι μερικά μέρη στο τρισεκατομμύριο (ppt) μέχρι 10 μέρη στο δισεκατομμύριο (ppb), ανάλογα με την ουσία, γι’ αυτό μερικοί επιστήμονες προκειμένου να καθησυχάσουν τους πολίτες, αναφέρουν τις τεράστιες ποσότητες που πρέπει να καταναλωθούν προκειμένου να νοσήσουν. Το ερώτημα όμως είναι τι κάνουν όλες μαζί οι επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο και τα ζώα μέσα στο χημικό αυτό διάλυμα που ονομάζουμε νερό. Προφανώς το φαινόμενο της συνεργασίας, θα πρέπει να έχει πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα. Δεν έχει γίνει ικανοποιητική έρευνα στον τομέα αυτό. Σχεδόν κάνεις όμως δεν πιστεύει ο συνδυασμός πολλών επικινδύνων ουσιών (Λιντέιν, τετραχλωριούχος άνθρακας, χλωροφόρμιο, διβρωμοχλωροπροπάνιο, τετραχλωροαιθυλάινιο,, τριχλωροαιθυλένιο, παραθείο κ.λ.π) δεν είναι καταστρεπτικότερος από τη συνολική δράση τους, όταν κάθε ουσία λαμβάνεται υπόψη χωριστά από τις άλλες. Τα πιο πολλά χημικά είναι άοσμα και άγευστα, με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται μόνο με ιδικά όργανα.

Στις ΗΠΑ η μόλυνση στα υπόγεια νερά έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο. Σ’ αυτή τη χώρα όμως η επιστημονική γνώση και η ύπαρξη εξειδικευμένων εργαστηρίων έκαναν γνωστό το φαινόμενο. Στον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, τελευταία και λόγω των διατροφικών σκανδάλων έχουν κάνει πρόοδο τόσο στις υποδομές εργαστηρίων, όσο και την έρευνα. Με αποτέλεσμα να έχουν γίνει γνωστά περιορισμένης έκτασης επιστημονικά δεδομένα, περισσότερα θα γίνουν στο μέλλον. Μέχρι τότε μπορούμε να πίνουμε νερό με την ευτυχία των ελλιπών στοιχείων.

Αν και οι προσπάθειες που γίνονται για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων νερών είναι μεγάλες και οι νέες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων που μολύνουν τα νερά έχουν προχωρήσει πολύ, δεν διορθώνουν την αιτία του προβλήματος. Οι χημικές βιομηχανίες που στηρίζουν το αχανές βιομηχανικό σύστημα των μεταπολεμικών οικονομιών, τελικά θα καταστρέψουν αν συνεχισθεί αυτή η τρελή πορεία της μόλυνσης και ρύπανσης των τριών βασικών αγαθών, νερού, αέρα και εδάφους και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αυτές οι βιομηχανίες στηρίζουν τα κέρδη τους στα ανεξόφλητα χρέη τους στο περιβάλλον. Η καταστροφή ενός ποταμού ή των υπογείων νερών μιας περιοχής είναι καταστροφή κεφαλαίου. Η οικονομική ευμάρεια μιας βιομηχανίας ή ενός κράτους γίνεται έτσι προσωρινή και ασταθής. Τα πιο πολλά συστήματα, δεξιά ή αριστερά, βασίζουν την οικονομική ανάπτυξη στην αρχή της καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου. Αυτά τα συστήματα είναι καταδικασμένα μακροχρόνια στην κατάρρευση. Αν οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές εταιρείες καταλάβουν αυτή την απλή πραγματικότητα έγκαιρα, τότε υπάρχουν ελπίδες για βελτίωση. Το ερώτημα δεν όμως ακριβώς αν θα το καταλάβουν. Αυτό θα συμβεί κάποτε, όταν και αυτοί οι ίδιοι που είναι άμεσα υπεύθυνοι για την ρύπανση πεθαίνουν από τις αρρώστιες που προκαλούν. Το ερώτημα είναι, πότε;

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 268 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087791
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.