ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 3ο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2005

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΕΡΟΣ 3ο

Η ΤΡΕΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

Ελάχιστα άλλαξαν μετά την δεκαετία του 80 όσον αφορά τις τεχνικές της γεωργίας στην Ελλάδα. Ίσως η μόνη εμφανής μεταβολή ήταν η δημιουργία Οικολογικών Συλλόγων στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, ενώ δειλά-δειλά, εμφανίζονται στις γειτονιές τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων,και αυτό χάρη σε μικρές αλλά συνειδητοποιημένες και αφοσιωμένες ομάδες ανθρώπων που έχουν κάνει τις οργανικές ή βιολογικές καλλιέργειες πράξη.

Στο μεταξύ, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά από τα ΜΜΕ, και ειδικούς επιστήμονες με αφορμή, τα μουχλιασμένα γιαούρτια, τα επίφοβα αγνά μέλια, τους θρεπτικούς αλλά επιβαρημένους ξηρούς καρπούς, τα εισαγόμενα και βαπτιζόμενα ελληνικά αμνοερίφια, άγνωστης ή γνωστής προέλευσης, το νοθευμένο λάδι της Τυνήσιας που κατασχέθηκε στα Χανιά κ.λ.π. Συνεχίζεται ένας ατέλειωτος κατάλογος προϊόντων, που μέσω της τροφικής αλυσίδας, φτάνουν τελικά στο πιάτο μας και το στομάχι μας.

Έτσι συνεχίζεται η τρελή πορεία της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων δηλητηρίων και επικίνδυνων ζωοτροφών στην ελληνική και παγκόσμια γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ τα χρήματα που δαπανούν οι πολυεθνικές για αυτά όλο και περισσότερο αυξάνονται. Ακριβώς τη στιγμή που άρχισε να γίνεται κατανοητό και στις πιο άκαμπτες κυβερνήσεις ότι η χημική γεωργία έχει αμφίβολο και επικίνδυνο μέλλον. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α έχει ανακοινώσει από το 1986 ότι αγρότες που εκτίθενται στα ζηζανικτόνα και φυτοφάρμακα για 20 ή περισσότερες ημέρες το χρόνο, έχουν πιθανότητα καρκίνου των λεμφαδένων κατά 600% μεγαλύτερη από εκείνους που δεν εκτίθενται.

Οι καρκινογόνες ιδιότητες πολλών βιοκτόνων, καθώς και ο μεγάλος χρόνος διάσπασής τους στο έδαφος και στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, έχουν προβληματίσει πολύ τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους. Το 1987 Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ ανακοίνωσε (PAN Europe Newsletter, Vol 2, No 8 December 1987),ότι 20.000 νέοι καρκίνοι προστίθενται στη χώρα αυτή από τα βιοκτόνα και πρότεινε την πλήρη απαγόρευση αρκετών δηλητηρίων, εκ των οποίων τα ακόλουθα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα: Zineb, manep, captan, Folpet, chloratholin, permethrin, Linuron.

Η τρέλα ορισμένων προέδρων των ΗΠΑ,έφτασε στο σημείο, επί προεδρίας Κάρτερ (μεγαλοπαραγωγός φιστικιών) να συνταχθεί κατάλογος με 70 παρασιτοκτόνα, τα οποία ο εξαγωγέας ήταν μεν ελεύθερος να διαθέσει σε άλλες χώρες, αλλά θα έπρεπε προηγούμενα να τις προειδοποιήσει για την επικινδυνότητά τους.. Έρχεται όμως μετά η κυβέρνηση του Ρέιγκαν και αποσύρει το νόμο, με το σκεπτικό ότι βλάπτονται οι εξαγωγές. Έτσι το 1981 οι εξαγωγές των ΗΠΑ σε εντομοκτόνα έφθασαν στο ύψος των 1,2 δισεκ δολαρίων. Όσο για τις εξαγωγές της Ευρώπης είναι πενταπλάσιες από αυτές των Η.Π.Α.

Ίσως ο βασικότερος λόγος στροφής, πολλών κυβερνήσεων οφείλεται στην εκπληκτική αύξηση των εχθρών της γεωργίας παρά τη χρήση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων ισχυρότερων δηλητηρίων. Είναι γνωστό ότι τα έντομα εξελίσσονται ταχύτατα και γίνονται ανθεκτικά στα βιοκτόνα. Έτσι, ενώ το 138 υπήρχαν 7 είδη ανθεκτικών εντόμων, το 1960 ο αριθμός έγινα 137 και το 1982, 432. Η λογική εξήγηση είναι στοιχειώδης: η περαιτέρω χρήση βιοκτόνων δημιουργεί νέους εχθρούς.

Πολλές κυβερνήσεις παγκόσμια ήδη έχουν στραφεί στη μέθοδο καλλιέργειας IPM (Integrate Pest Management) ή Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Εχθρών, Αυτή η μέθοδος δίνει σημασία σε τρία βασικά σημεία : βιολογικούς ελέγχους, προσοχή στη μη εξόντωση φυσικών εχθρών, συγχρονισμό στη δράση της καταπολέμησης. Η μέθοδος αυτή έχει σήμερα εξαπλωθεί σιγά –σιγά σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.Έτσι έστω και αργά και με οδυνηρούς τρόπους μαθαίνουμε τα βασικά μαθήματα της φύσης : τίποτα δεν είναι δωρεάν και πριν επέμβουμε στους φυσικούς κύκλους πρέπει να σκεφτούμε καλά, πολύ καλά.

Περίπου παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν και στην κτηνοτροφία. Το κρέας των περιορισμένων σε φόρμες ζώων είναι λιγότερο νόστιμο από αυτών της ελεύθερης βόσκησης καθώς υποβάλλονται σε ολότελα αφύσικους όρους διατροφής και διαβίωσης. Όσοι καταγόμαστε από χωριά έχουμε συχνά την ευκαιρία να κάνουμε τη σύγκριση.

Και δεν είναι μόνο η έλλειψη νοστιμιάς. Περισσότερο είναι ο κίνδυνος για την υγεία μας, εξαιτίας των φαρμακευτικών ουσιών που χορηγούνται στα ζώα. Τέτοιες είναι:

Α. Αντιβιοτικά, για την καταπολέμηση ασθενειών, και για την ταχύτερη και οικονομικότερη πάχυνσή τους.

Β. Χημειοθεραπευτικά, για σαλμονελώσεις, τριχομονιάσεις, ιστομονιάσεις, κοκκιδιώσεις κ.λ.π.

Γ. Καταπραϋντικά. Αυτά χωρίζονται σε ηρεμιστικά για την καλύτερη αξιοποίηση της τροφής, και νευροληπτικά, για την αποφυγή του ψυχοσωματικού στρες-στις απαίσιες συνθήκες εσταυλισμού και μεταφοράς – προς σφαγή, που επιφέρουν ποιοτικές μεταβολές στο κρέας.

Δ. Οργανικοί βιοκαταλύτες: Τέτοιοι είναι τα γλυκοκορτικαειδή (κορτιζόνη. κ.λ.π) για θεραπευτικούς σκοπούς, επειδή έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση, ανδρογόνες και οιστρογόνες ορμόνες, προγεστερρροειδή, διάφορες συνθετικές στερροειδείς ορμόνες, αναβολικά συνθετικά οιστρογόνα, διάφορα οιστρογόνα φυτικής ή μυκητιακής προέλευσης και αντιθυροειδή φάρμακα. Από διατροφική άποψη η χρήση τους αποβλέπει στην πληρέστερη αξιοποίηση της τροφής και έτσι στην ταχύτερη και οικονομικότερη πάχυνση των ζώων, η σε βελτίωση της ποιότητας των πουλερικών.

Ε. Εκτός από τις φαρμακευτικές ουσίες έχουμε και ορισμένα πρωτεολυτικά (που διασπούν πρωτεΐνες) ένζυμα φυτικής προέλευσης, που ενέσονται στο ζώο είτε αμέσως μετά την θανάτωσή του, με σκοπό το κρέας του να γίνει τρυφερό.

Η επικινδυνότητα των ζωοτροφών δεν καθορίζεται όμως μόνο από τους παραπάνω παράγοντες, αλλά και από τους περιβαλλοντικούς ρυπαντές, που φτάνουν στο ζώο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Στα ψάρια δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες επεμβάσεις. Εδώ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι εξαιτίας της ρύπανσης των νερών, οι ρυπαντές βισυσσωρεύονται στα ψάρια φτάνουν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις και στον άνθρωπο. Φυσικά πολλά ψάρια δεν καταφέρνουν στο τραπέζι μας. Έχουν ψοφήσει από την μόλυνση.

Για τη μείωση βέβαια του πληθυσμού τους δεν ευθύνονται μόνο η μόλυνση και η ρύπανση των θαλασσών. Ευθύνεται και η υπεραλίευση. Εξαιτίας της μείωσης των πληθυσμών των ψαριών η παγκόσμια παραγωγή, παρά τις βελτιώσεις στα συστήματα αλιείας, φαίνεται να έχει καθηλωθεί από το 1972 στους 70 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Τα ο πρόβλημα επιτείνει το γεγονός ότι στη θάλασσα, που είναι κοινή ιδιοκτησία, ισχύει ο νόμος του « όποιος προλάβει». Έτσι στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε μάλλον πτώση παρά αύξηση της παραγωγής. Εν τω μεταξύ την αδιάθετη παραγωγή την κάνουν ιχθυάλευρα για τα ζώα.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 348 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55130254
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.