ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 03 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΣΥΝ για τα διατροφικά σκάνδαλα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
ΣΥΝ. Τμήμα Οικολογίας , Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για τα διατροφικά σκάνδαλα, τον ΕΦΕΤ και την ασφάλεια των τροφίμων, επισημαίνει τα εξής:

Ο ΕΦΕΤ συμπλήρωσε 5 χρόνια λειτουργίας εν μέσω μεγάλων διατροφικών σκανδάλων. Ο τρόπος λειτουργίας του, η στελέχωσή του, οι αρμοδιότητές του, η υπαγωγή του στο Υπουργείο Ανάπτυξη, όπως επισημάνθηκε από την πρώτη ώρα από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δεν εγγυώνται την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται πρωτίστως από τον έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής. Οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ όμως αρχίζουν και τελειώνουν στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης και της προσφοράς στην κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Super-markets, καταστημάτων εστίασης, κ.α.).

Δυστυχώς ο ΕΦΕΤ δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τα προϊόντα της πρώτης μεταποίησης όπως κρέατα, βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων, αλιεύματα, γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, δημητριακά, προϊόντα αλευροποιίας, λαχανικά, έλαια και λίπη κλπ.. Έτσι, ουσιαστικά ο ΕΦΕΤ λειτουργεί σαν μια αγορανομική υπηρεσία που δεν προλαμβάνει, αλλά προσπαθεί να καταστείλει με διάφορες ποινές, παραβιάσεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και κυρίως να εντοπίσει αλλοιωμένα τρόφιμα και γενικότερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, στο στάδιο της κατανάλωσης και όχι της πρωταρχικής παραγωγής τους.

Τελικά, στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται έλεγχος των τροφίμων χωρίς πολιτική πρόληψης, χωρίς διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας στην  παραγωγή τους από την πρωτογενή παραγωγή ως την κατανάλωση.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και στη σημερινή, που επέβαλαν να υπάγεται ο ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο φυσικό του χώρο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων και εντέλει να λειτουργεί σαν μια αγορανομική υπηρεσία. Υπάρχει όμως και το μεγάλο πρόβλημα της υπολειτουργίας του ΕΦΕΤ. Αυτή τη στιγμή από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ο ΕΦΕΤ έχει καλύψει μόλις το 30%, ενώ αντί για 13 περιφερειακές υπηρεσίες σήμερα λειτουργούν –με πολλά προβλήματα στελέχωσης- μόνο 5: στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, όλες με ανύπαρκτη εργαστηριακή υποδομή.

Ο ΣΥΝ αξιώνει να μην παίζει κανένας με την υγεία των καταναλωτών. Σε μια χώρα με σημαντικό τομέα αγροτικής παραγωγής καταντήσαμε να εισάγουμε τα πάντα, από όσπρια και φρούτα ως γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής, ενώ αδυνατούμε να εξάγουμε τα δικά μας προϊόντα, αφού δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα τους

Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμοδίων υπουργείων για την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο φυσικό του χώρο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου υπάρχει εργαστηριακή υποδομή και επιστημονικό προσωπικό κατανεμημένο σε όλη τη χώρα.

Τα διατροφικά σκάνδαλα της επικαιρότητας είναι μόνο τα μικρά γράμματα μπροστά στον τίτλο του μεγάλου σκανδάλου που είναι οι συνθήκες που παράγουμε, μεταποιούμε και διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

5/4/05

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55199712
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.